Enes Kanter, Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Turski košarkaš Enes Kanter još jednom je izrazio bunt protiv aktuelnog režima u svojoj zemlji, ali i sistema u kom odrasta mnogo dece.

PROČITAJTE JOŠ:

On se osvrnuo na obrazovni sistem, ali i odnos Turaka prema Jermenima, zbog čega planira i košarkaški kamp namenjen ovim drugima.

„Kao deo moje želje da ustanem za ljudska prava za sve ljude, poslednjih nedelja sam imao šansu da sretnem nekoliko poštovanih istoričara i učenjaka i otvorili su mi oči u pogledu genocida nad Jermenima i suočio sam se sa sopstvenim neznanjem“, kaže Kanter.

Centar Bostona je obrazovanje u svojoj zemlji opisao kao nacionalističko, a smatra da Turska mora da se suoči sa lošim stvarima koje su se dešavale.

„Obrazovanje nam je nacionalističko, pristrasno i ignoriše patnje miliona ljudi. U tački u kojoj sam danas, delim bol miliona Jermena. Verujem da Turska mora da se suoči sa sopstvenom prošlošću, prošlim i sadašnjim zločinima. Snažno verujem i da će jednom demokratija doći u našu zemlju i da će onda zaceliti rane miliona ljudi, uključujući Jermene i druge manjine“, rekao je Kanter.

Nakon toga je dobio brojne pretnje, zbog čega je ubeđen da govori istinu. Naglasio je i da se ne plaši.

„Diktator Erdogan je pretnja regionalnom miru i kao i svi ostali tirani, izgubiće moć i suočiće se sa pravdom. Uništava demokratiju i slobodu svih ljudi. Kao lider zajednice i uzor, planiram da održim košarkaški kamp u Los Anđelesu za moju jermensku braću i sestre, sledeće nedelje“, objavio je Kanter.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar