Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Džejms Harden deluje potpuno nezainteresovano za igranje košarke. Možda nije problem u košarci, već samo u Hjuston Roketsima, pa se postavlja pitanje gde bi "debeljko" mogao da završi.

U pauzi između NBA sezona pojavilo se više opcija, ali polako je knjiga spala na samo tri slova.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnjeg MVP lige (2018. godina) retko ko može da priušti jer po potpisanom ugovoru sa Hjustonom treba da primi 41.254.920 dolara. Retko koja ekipa može da se „pruži“ ovoliko, a da ostane u limitu „seleri kepa“.

Upravo zbog velikog ugovora, ali i opasnosti da Harden ozbiljno naruši hemiju, Majami Hit je u ponedeljak odustao od potpisa plejmejkera.

Postojala je mogućnost da se „Brada“ preseli na Floridu, gde bi sa Džimijem Batlerom (koji je baš želeo da ga vidi u timu) bio gotovo nerešiva enigma za odbrane, ali se od ove opcije odustalo (čitaj odustao je Pet Rajli).

I tako smo došli u situaciju da bi Harden mogao da završi u Denver Nagetsima. Zapravo je Denver spreman da se cenjka sa Hjustonom, a taj dogovor može da uključi sve igrače, osim našeg Nikole Jokića.

Svesni su u Koloradu ko je igrač franšize, ali žele da ojačaju šanse za titulu u veoma velikoj konkurenciji na Zapadu. Finalista konferencije iz prošle godine je u izlog stavio Džamala Mareja, kao najveći mamac, a sa njim i dva pika prve, odnosno druge runde.

Pokušaće u Denveru sve da zadrže Mareja, a da u Teksas pošalju Majkla Portera Juniora i Gerija Herisa, ali se čini da je jedina mogućnost da direktnom razmenom Harden – Marej (plus doplata u vidu pikova i nekog igrača) dođe do dogovora između dva kluba.

Možda je najrealnija mogućnost da Harden završi u hladnoj Filadelfiji. Nije tajna da Ben Simons i Džoel Embid nikako ne uspevaju da pronađu zajednički jezik, a iako se tokom sezone šuškalo o njihovom razdvajanju, Seventisiksersi su pokušali da ih ubede da funkcionišu zajedno.

Ipak, kada se saznalo da je Harden spreman da sasluša šta mu nude ostali klubovi, Filadelfija je krenula znatno odlučnije.

Embid je u tom dogovoru gotovo siguran jer sa 20 poena i 10 skokova u proseku predstavlja jednog od boljih centara lige. Uz to je miljenik navijača sa čuvenim „Veruj u proces“, pa je izvesno da će Simons pakovati kofere uz još neke dodatne igrače.

To bi značilo da će Harden sada otvoriti prostor Tobajasu Herisu, Deniju Grinu i Setu Kariju, koji bi mogli da profitiraju iz ovog trejda.

Uz to Fila može da ponudi najbolje striptiz klubove u SAD (posle neprikosnovene Atlante), a to nije zanemarljiv faktor kada želite da potpišete „Bradu“.

Treća najizglednija opcija za selidbu je put na sam istok države i odlazak na ivicu Atlantskog okeana. Bruklin Netsi imaju velika očekivanja ove sezone sa oporavljenim Kevinom Durentom, koji igra kao pre povrede, i Kajrijem Irvingom koji diriguje napadačkim akcijama.

Samom Hardenu se mili ova opcija jer bi ponovo, kao i u Oklahomi, igrao sa Durentom.

Netsi su ponovo otvorili pregovore sa Hjustonom, ali da bi se zavtorila konstrukcija neophodno je da se u priču uključi i treći tim u razmeni.

Netsi nude Karisa Leverta, Spensera Dinvidija i Džareta Alena za trostrukog najboljeg strelca lige, ali u Teksasu to ocenjuju kao nedovoljnu vrednost.

Zbog toga se očekuje da Netsi pojačaju ponudu, što bi na kraju mogla da bude i prevaga.

NBA sezona počinje u sredu jedan čas posle ponoći duelom Bruklina sa Golden Stejt Voriorsima (takođe opipavali puls Hardena, kao i Boston Seltiksi), a američki plejmejker koga sve češće nazivaju Deda Mrazom zbog brade i stomačića će uskoro morati da donese odluku.

Sa 31 godinom je krajnji trenutak da osvoji NBA prsten, a deluje da je bilo koja od ove tri opcije bolja nego ostanak u Teksasu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar