Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Malo je verovatno da neki trener uradi sa jednim srpskim klubom sve ono što je Duško Vujošević uradio s Partizanom. Dejan Radonjić je tu lestvicu u jednoj stvari pogurao unapred.

Košarkaši Crvene zvezde potvrdili su status favorita u nedelju i već u ponedeljak su arhivirali FMP i finale košarkaške Superlige Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Postali su prvaci države 22. put u svojoj istoriji, prestigli su večitog rivala, Partizan, a Dejan Radonjić je nastavio da taba stazu najboljeg trenera u novijoj istoriji crveno-belih.

Na stranu to da je tužno to što nam domaće prvenstvo više generalno nema isti sjaj kao pre desetak, 15 i više godina.

Ostao je i gorak ukus što je Partizan sam digao sidro, pa se na nekom drugom mestu može raspravljati o tome na šta nam se svelo prvenstvo kad neke od najjačih ekipa neće ni da ga igraju.

Ono što se „računalo“ završeno je koju nedelju ranije finalom ABA lige kada se Zvezda šestom titulom izjednačila s crno-belima.

Kad su se Partizan i Zvezda tu ispucali na terenu, balon se izduvao, a crno-beli su čak odustali od KLS i okršaja sa FMP-om.

Kažnjeni su za to sa 1,8 miliona dinara, a Željko Obradović sa četiri utakmice zabrane vođenja tima.

Dejan Radonjić sa osmehom nakon skandiranja navijača sa tribina
Foto: Nova.rs

I dok u Partizanu razmišljaju iz koje kasice da izvuku novac za tu kaznu, Radonjiću i ekipi je bio otvoreniji i čistiji put ka tituli i Radonjićevom 15. peharu u Zvezdi, u svom drugom mandatu na klupi.

Četiri godine je proveo tu od 2013. do 2017, igrao je i Top 8 Evrolige, sada već davne 2016, a kao niko drugi dominirao je svim takmičenjima osim elitnog.

To je ipak preveliki zalogaj, mada je bilo nekih dobrih „skalpova“.

Kad pogledamo u svoje „dvorište“, ovde na Balkanu, ni Saša Obradović, ni Milan Tomić, niti Dragan Šakota i Dušan Alimpijević kao treneri, ili Andrija Gavrilović i Milenko Topić kao prelazna rešenja, nisu bili ni blizu da ponove Radonjićeve uspehe.

Milan Tomić je jedne sezone vodio Zvezdu do trofeja, Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

On je u dobroj odbrani i disciplinovanom napadu pronašao svoj recept da ove sezone uzme četvrtu triplu krunu u crveno-belom (2015, 2017, 2021. i 2022).

Kup, ABA liga i domaće prvenstvo, u kom Partizan ne zna za pobedu još od 2014. godine. Devet godina Partizan nije stigao ni do finala ABA lige, sve do ove sezone sa Žocom. Čekamo sledeću sezonu, biće zanimljivo.

Možda zvuči neverovatno, ali Radonjić je u jednoj stvari nadmašio i čuvenog Partizanovog „Generala“, Duška Vujoševića.

Arhitekta Partizanovih uspeha tokom čitavih dvehiljaditih (13 uzastopnih titula) je osvojio tri triple krune sa crno-belima, koji su vrhunac svoje moći doživeli Fajnal forom Evrolige 2010.

Vlada Jovanović je nastavio gde je Duško stao, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Od 2008. do 2011. Partizan je dominirao u sva tri takmičenja svake sezone, osvajajući ABA ligu, domaće prvenstvo i Kup Radivoja Koraća.

Vlada Jovanović je 2011. samo nastavio njegovim stopama i uzeo tri trofeja 2011, dok je Duško razmišljao šta će dalje, jer je za pet meseci napustio CSKA.

Pre deset godina, ABA ligom je „protutnjao“ Makabi iz Tel Aviva, pa je na tu jednu godinu prekinuta hegemonija crno-belih.

Vujošević se 2012. vratio u Humsku, opet pokorio ligu, pa dolaskom novog rukovodstva septembra 2015. opet napustio klub jer je odlučeno da mu se ne produži ugovor.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Radonjić je nakon toga stigao i počeo da sprovodi svoju formulu zbog koje danas ima 15 trofeja za ukupno šest, sedam godina na Malom Kalemegdanu.

Od Zvezdinih šest ABA trofeja, Radonjićevih je pet, jedan je zasluga Milana Tomića, a Vujošević na drugoj strani takođe ima pet, uz jedan Jovanovićev.

Duško je za 16 sezona ukupno sakupio 23 trofeja i najblistavije trenutke doživeo je u Partizanu, gde ga s pravom smatraju legendom.

Radonjić je svoje „bitke“ bio i u Budućnosti, gde je uzeo 13 pehara, pa još dva u Bajernu, čime je zaokružio lepu brojku na 30 trofeja.

Dejan Radonjić
Dejan Radonjić; Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Hoće li taj niz nastaviti zavisi i od Partizana i ostalih ekipa u regionu, ne pita se samo Radonjić. Zavisi i od toga da li će trener Zvezde ostati na tom mestu i dogodine.

„Moja želja nije sporna (da ostane, prim.aut). Sada idemo malo da slavimo, pa ćemo narednih dana da vidimo šta ćemo i kako“, rekao je Radonjić posle finala.

Za sada je zadovoljan kako je sve prošlo, s obzirom na to koliko je povreda pratilo Zvezdu tokom prethodnih devet, deset meseci.

„Jedna od najtežih sezona kroz koju sam prošao kao trener, s različitih aspekata. Nekada nisam dovoljno ni svestan veličine uspeha koje napravimo“, zaključio je Zvezdin strateg.

BONUS VIDEO: Sa tribina se orilo „Radonjić Dejan“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram