Alimpijević
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Dušan Alimpijević, bivši strateg Crvene zvezde, posle dve godine se osvrnuo na period proveden u klubu sa Malog Kalemegdana.

Strateg koji je po rastanku sa crveno-belima nastavio trenersko usavšavanje u Dalasu, a potom dva meseca predvodio ruski Avtador, za Sport klub je napravio paralelu aktuelne sezone i sezone 2017/18.

„Bilo bi neprofesionalno da dajem neke dublje analize rezultata i svega, jer nisam unutra i ne znam šta se dešavalo tokom sezone… Ono što se lako može zaključiti je da se ova sezona razlikuje mnogo od one kad sam ja bio trener. Očigledno da se drugačija strategija napravila“, rekao je Alimpijević i obrazložio:

PROČITAJTE JOŠ

„Broj stranaca najbolje govori o ambicijama kluba. Strance plaćaš mnogo, iako oni nisu garant uspeha, ali kad su tu znači da ima imaš veći budžet i, samim tim, visoke ambicije. Ali, klubovi na ovim prostorima nemaju para da pariraju onim najvećima. Čak i ako uložitie duplo više od ove sezone, to nije garant da ćete ući u plej-of Evrolige. I šta onda? O kakvoj strategiji je tu reč? Mislim da je bitnije napraviti zdravu, razumnu strategiju od nekoliko godina. Da se zna koja je uloga svakoga, šta i kako sa mladima… Zašto da mlad igrač trenira i bori se, ako dođe neki stranac više plaćen od njega koji mora da igra“.

Alimpijević je razliku pokušao da dočara kroz uloge igrača koji danas nose dres Zvezde, a bili su na rasolaganju i njemu pre dve sezone.

„Tim je bio mnogo drugačiji u odnosu na ovaj sad. Recimo, te godine je Dejan Davidovac bio među bitnijim igračima u timu, imao neke ključne role. Setite se pobede u Evroligi nad Žalgirisom, koji je posle bio treći u Evropi… Pritom, to je bio Davidovac koji je tek došao iz FMP, bez iskustva igranja velikih takmičenja… Dobrić je, takođe, bio bitan faktor. Janković i Jovanović su imali konkretne uloge. Imali smo jezgro srpskih igrača, uz dodatke sa strane. I Matijas Lesor, koji nas je koštao ABA lige, bio je naš projetak za budućnost. Jednostavno, takva je ideja bila, takva se košarka igrala i mi smo to gurali koliko smo mogli“.

Iako je iz Zvezde otišao pre završetka sezone, mladi trener zadovoljan je učinkom na crveno-beloj klupi.

„Imali smo mnogo projekata, a igrala se Evroliga. Mi smo imali Davidovca, Dobrića, Jankovića, Jovanovića, Lesora… Činjenica je da se ne može izbaciti toliko igrača odjednom, jednostavno je nemoguće kroz ABA i Evroligu. Prolazili smo i kroz brojne probleme sa povredama, ali ja nikad nisam kukao. Zameralo mi se što Davidovac igra četiri pozicije. Pa, nisam lud da mislim da je on i kec i četvorka, a ne trojka. Ali, kad ostaneš bez dva pleja, mora on da pokrije. Ili nemaš dve četvorke, pa bude rešenje i za to“, rekao je Alimpijević za Sport klub.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram