Foto:EPA/MARK DADSWEL/Screenshot

Dokumentarac "Nekad braća" iz 2010. godine i dalje je jedna od osetljivijih tema kada je u pitajnu košarka na prostoru bivše Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ...

O tom filmu govorio je i rođeni brat Dražena Petrovića, čuveni košarkaš i trener Aleksandar, tokom gostovanja na podkastu Inkubator.

„Dražena nema, i priča je ispričana kroz Divčeve stvari. Ja znam celu istinu, ali… Ajde da svedemo celu priču. Oni su bili prijatelji, igrali su u reprezentaciji, osvajalo se sve. Dok je sve bilo u redu, mirno, stalno su se čuli, jedan je bio u Lejkersima, drugi u Portlantu. Kada je Šibenik počeo da krvari, Dražen je jednostavno stavio ogradu.

On je jednostavno smatrao da mora, osim što je bio ispred zgrade Ujedinjenih Nacija sa Stojkom (Vrankovićem, prim. aut), da pomogne. Tada je i Dražen krvario, bio je mislima sa svojim prijateljima koji su bili u rovovima, u vojsci, i tako dalje, i zato je i doneo odluku, i rekao „ne““, otkrio je Petrović.

Nekadašnji trener Cibone, Cedevite i reprezentacije Hrvatske istakao je da, suprotno mišljenju, prelomna tačka u odluci da prijateljstvo bude okončano nije usledila zbog situacije iz Argentine, kada je Divac jednom navijaču oteo zastavu Hrvatske nakon finala u Buenos Arjesu, kada je Jugoslavija došla do titule šampiona sveta pobedom nad Sovjetskim Savezom rezutatom 92:75:

„Nakon 1990. godine i onog incidenta u Argentini sa zastavom Hrvatske oni su još neko vreme funkcionisali, ali kada je počeo rat, tog trenutka je došlo do prekida. Da ne ulazimo, ali američki producent tu priču gleda kroz Divca, ima i malo sapunice u svemu tome, mada ideja je takva da je Divac došao, i u mojoj kući u Zvonimirovoj… U tom trenutku je tu bila i mama prisutna, i drago mi je što je došlo do tog kontakta.“

On je potom otkrio i da je njegov brat razmišljao o povratku u Evropu malo pre nego što je poginuo.

„Dražen je razmišljao o povraktu u Evropu, bio je povređen jer nije dobio poziv na Ol-star utakmicu. Na kraju sezone ta nepravda je donekle ispravljena, bio je izglasan u treću petorku NBA lige, među 15 igrača na svetu, treći bek, iza Majkla Džordana i Redžija Milera… To mu je malo ublažilo, ali postojala je ideja. Da li je on držao Panatinaikos kao sigurnu opciju? Ne znam, ja znam da sam u njegovom novčaniku pronašao i Hjuston Roketse, i Nju Džersi Netse, i Njujork Nikse, kao opcije, ali tu je bio i PAO“, zaključio je Petrović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram