Foto: Starsport

Dragan Tarlać direktor nacionalnog tima Srbije govorio je šta se radi po pitanju domaćih talenata rasutih po svetu i privlačenju da igraju za "orlove".

„Orlovi“ su se okupili u Pioniru pred mečeve kvalifikacija za Mundobasket sa Velikom Britanijom (11. novembar, 20h) i Turskom (14. novembar, 20h).

PROČITAJTE JOŠ:

Kada se povela priča o kvalitetu nacionalnog tima u sistemu takmičenja kakav je trenutno, Tarlać je kazao da Košarkaški savez mora da širi polje interesovanja i na neke od igrača koji imaju srpske korene, ali nisu nužno odrastali u našoj zemlji.

„Jedini način da se to spreči jeste da se radi skauting od najmlađih dana, da budu u našem sistemu, kako ih neko drugi ne bi prisilio da igraju tamo gde možda ne žele. Igrači sa našim korenima iz američkih srednjih škola su na našem radaru, visoko se kotiraju i pratimo ih“, rekao je Tarlać.

Jedan od takvih je i Andrej Stojaković, sin legendarnog srpskog košarkaša Peđe Stojakovića.

Foto: Printscreen Twitter

Andrej se u ponedeljak opredelio za koledž Stenford i iščekuje se da ode u NBA, a u srednjoj školi je pokazao zavidan talenat i imao i po 25 poena u proseku.

„U kontaktu smo, o tome razgovaramo od Andrejevog rođenja. Moje prijateljstvo sa Peđom ne menja ništa u odnosu na odluku, ali ona prvo mora da dođe od deteta i toga gde se ono oseća najbliže, najprijatnije. Maksimum je učinjen i sa jedne i sa druge strane, ali da li možemo da kažemo da će Peđa to da preseče, ne, ali se svakako nadamo dobroj odluci kao kod Tristana Vukčevića. Trebalo je vreme da on to odluči, tako treba i Andrej“, kazao je Tarlać.

Inače, Andrej ima pravo da igra za Grčku, odakle mu je majka i Srbiju za koju je igrao njegov otac. U opticaj bi eventualno možda mogla da dođe i ekipa Sjedinjenih Država.

BONUS VIDEO: Željko Obradović pred Panatinaikos

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar