Luka Dončić
Luka Dončić; Foto: Tanjug/AP Photo/LM Otero

Više nema nedoumica, Dalas je povukao konkretan potez

Kao bomba odjeknuo je trejd Kajrija Irvinga u Dalas Maverikse, za koje već godinama dominira Luka Dončić.

Nije se mnogo krilo da je Irving najviše hteo kod Lebrona Džejmsa u Los Anđeles Lejkerse, a u prvom redu za njegov potpis stajali su i Dalas i Finiks.

Maveriksi su na kraju poslali najbolju ponudu, a Bruklin je odbrao ono što im je u ovom trenutku potrebno. Teško je u ovom momentu reći ko je bolje prošao u trejdu, jer tek na delu treba da se pokaže tandem Dončić-Irving.

PROČITAJTE JOŠ:

Njih dvojica sada su postali jedini saigrači u prvim petorkama na Ol-staru ove godine, ali pravi izazovi uslediće tek kada zajedno zaigraju ozbiljne utakmice u dresu Dalasa, koji je trenutno u dobroj poziciji da osigura plej-of mesto, možda čak i prednost domaćeg terena.

Dalas je trenutno šesti na tabeli Zapada sa skorom 28-26 i svim silama želi da nadmaši prošlogodišnji rezultat, a to je prolaz u finale konferencije. Tamo su Maveriksi glatko izgubili od Golden Stejta, ali ove sezone je NBA još neizvesnija i teško je reći ko je favorit, jer je Golden Stejt kao šampion trenutno deveti na tabeli i upitan je čak i za plej-of.

Trejd Irvinga znači da će Dalas probati da saradnju Dončića i iskusnog plejmejkera pretvori u „odmah i sada“ rezultat, mada je pred Lukom još mnogo godina vrhunske košarke i ko zna sa kim će još sarađivati.

Kajri je bez sumnje plejmejker vrhunskog kvaliteta, spada u prvu klasu igrača u ligi, ali često sam sebe ometa potezima van terena, koji mu odvlače pažnju, kao i mnogobojnim ljubiteljima košarke.

Ipak, ne treba zaboraviti da je Irving 2016. godine u paru sa Lebronom osvojio NBA prsten u dresu Klivlend Kavalirsa, što znači da ima šampionski duh i zna kako se dolazi do najvećeg trofeja. Kajri je tada u finalu postigao trojku za pobedu preko Kleja Tompsona, a njegova karijera se okrenula naglavačke od tada.

Irvingov boravak u Bruklinu je bio opterećen kontroverzama, pa je dobar deo prošle sezone propustio, jer nije hteo da se vakciniše protiv koronavirusa, a kasnije je bio i suspendovan jer je na društvenim mrežama ulinkovao film sa antisemitskim porukama. Svađao se Kajri i sa upravom Bruklina, pa je ta saradnja bila osuđena na propast. Ipak, u poslednjih nekoliko nedelja, možda se može reći i meseci, Kajri se fokusirao na teren i vratio se u šampionski mod, pa se to odrazilo i na njegove brojke, ali i timsku rezultat (Bruklin četvrti na Istoku).

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Ove sezone prosečno beleži 27,1 poena uz 5,1 skok i 5,3 asistencije, a Dončiću je konačno ispunjena želja da sarađuje sa nekim Ol-star igračem, s kojim može da krene u pohod na titulu.

Dobra vest za Slovenca je ta što Kajri zna kako se igra sa zvezdama, jer je u Bruklinu delio teren sa Kevinom Durentom i nikada nije delovalo da mu to preterano smeta. Pored toga, svlačionicu je kroz karijeru delio i sa Lebronom, kao i Džejsonom Tejtumom, pa se sa sigurnošću može reći da mu prisustvo Dončića neće smetati.

Ono što brine mnoge navijače Dalasa jeste to kako će se Dončić i Irving slagati na terenu, pošto obojica vole da imaju loptu u svojim rukama i odlučuju o sudbini svog tima u ključnim trenucima.

Nema sumnje da je i dalje Dončić prva zvezda i lider Dalasa, a na Irvingu je da se prilagodi i pokaže da mu ego nije na prvom mestu. Treba znato da Luka nije neko ko je veliki egoista, što je pokazivao i u dresu Slovenije, kada je neke ključne šuteve prepuštao na primer Klemenu Prepeliču koji se tada nalazio u boljim pozicijama.

Naravno, u NBA ligi situacija je mnogo drugačija, ali ne bi trebalo da između Dončića i Irvinga bude zle krvi i loše energije, jer se Dalas nikada ne bi odlučio na ovakav trejd da nema jasnu ideju i da se uprava prethodno nije konsultovala sa Slovencem.

Dončić nikada pre nije imao ovakvu zvezdu pored sebe u timu, pa je opet uspevao da vuče tim do velikih uspeha, ali do titule sam nije mogao. Sada se situacija promenila, a Dalas je svestan da u ovoj i narednim sezonama titula može da se namiriše.

Slovenac trenutno beleži 33,4 poena, uz 8,9 skokova i 8,2 asistencija, igra MVP sezonu, a u Dalasu ima status legende i mnogi ga već sada stavljaju u isti red sa Dirkom Novickim, koji je svojevremeno osvojio NBA prste sa Maveriksima i usput ispisao brojne rekorde.

Dva bitna podatka koja su vezana za Dončića i Irvinga, a oslikavaju njihovu moć su:

– Obojica se nalaze među četiri najbolja napadača kada igraju izolaciju;

– Dončić prosečno ima najviše poena u prvoj četvrtini, a Kajri u poslednjoj.

Da li će Dončić sada moći da se zadrži na istim brojkama i nastavi pohod ka MVP nagradi jeste veliko pitanje, ali viši cilj je titula i to je svakako nešto čemu više teži, a individualne nagrade će doći same.

Problem može predstavljati Irvingova čudna ličnost i sklonost ka skandalima van terena, ali je valjda i on pamentiji nakon svega što mu se dešavalo u Bruklinu, a za neke poteze se i sam izvinjavao.

Sada je pred njim totalno novo poglavlje, a Dončić će ga bez sumnje sačekati raširenih ruku i spreman za saradnju vrednu titule.

U tome im najviše može pomoći Kristijan Vud, centar koji je letos stigao iz Hjustona, ali i Tim Hardavej Džunior koji je već godinama u timu i važi za prvog beka šutera.

Ima tu još nekoliko igrača koji su dobri za rotaciju (Bertans, Pauel, Bulok, Kleber…), ali se zna na koga će pasti najveći teret. Džejson Kid kao trener ima zadatak da sve posloži kako treba, da pokuša da nađe zajednički jezik sa Irvingom i da ostalim igračima nađe pravu ulogu u redizajniranom timu i odnosu snaga.

Što se tiče Bruklina, on je u zamenu za Irvinga dobio Spensera Dinvidija i Dorijana Fini-Smita, koji mogu biti izuzetno korisni igrači u rotaciji. Uz to, Netsi su dobili i pika prve runde 2029. godine i dva pika druge runde.

BONUS VIDEO Luka Dončić i Dalas prošli u finale zapada NBA lige

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar