sunturlic
Direktor KK Crvena zvezda Filip Sunturlić; Foto: Starsport

Filip Sunturlić, direktor KK Crvena zvezda, pojasnio je zbog čega smatra da je bolje da se mečevi igraju u Areni, a ne u Pioniru, te pojasnio kako crveno-beli rade za budućnost srpske košarke.

PROČITAJTE JOŠ

„U javnosti, među našim navijačima se uvek govori zašto Arena, a ne Pionir. Akustika u Pioniru je nenormalna i Pionir je dom Crvene zvezde. U jednom trenutku smo delili Pionir sa drugim klubom, ali Pionir je dom Crvene zvezde i to je istorija i tradicija. Nekada je bila istorija i tradicija podno Kalemegdanske tvrđave. Igralo se na Kalemegdanu, u blatu, gledali smo film ‘Bićemo prvaci sveta’, videli ambijent i tamo je nastala jugoslovenska i srpska košarka. To je isto tradicija, ali to se promenilo i došli smo da igramo u hali Pionir. Novo vreme, novi zahtevi. Mi smo i dalje održali komunikaciju sa dvoranom koja sada nosi ime po legendi jugoslovenske košarke ’Aleksandar Nikolić’. Utakmice ABA lige i dalje igramo u toj hali, a Evroligu bar najveći deo pokušavamo da igramo u Areni, objasnio je Sunturlić u podcastu „Pick n Talk“.

Objasnio je dva motiva za to.

„Imaju dva motiva za to koja su jasna i logična kada neko uđe malo dublje u to. Prvo, kao i u fudbalu, samo takmičenje nameće kriterijume i standarde kako treba da izgleda klub i šta treba da radi. Od kada smo dobili ’vajld kard’ 2013. godine za Evrokup, od tada i dobijamo ’uputstvo za upotrebu’ ukoliko želimo da budemo deo te porodice. Stalna težnja za napredovanjem je bitna za razvoj posla, a Evroliga ima biznis stranu koja je jasno naglašena. Danas ne može da se očekuje da ’SOFKA’sve finansira. Mora da se izgradi sistem koji je samofinansirajući koliko je god to moguće. Nismo mi samoodrživi i samofinansirajući, ali težimo ka tome, i to je drugi razlog zašto težimo Areni. Da bismo živeli i preživeli, napravili bolji klub, bili stalni učesnici najelitnijeg takmičenja, ulagali u mlade, imali dobru infrastrukturu, dovodili dobre igrače, trenere, da bismo imali dobar marketing… Jedan od najvažnijih segmenata koji donosi najviše za samoodrživost kluba jeste sektor tiketinga koji 2011. već proklamovan i rečeno je – to nam je pravac“.

Govorio je i o stanju u srpskoj košarci.

’’Mi ćemo se potruditi da damo maksimum i da budemo spremni na sve što nam se ispreči. Sigurno je da će biti izmena, pratimo svi manje-više vesti i dešavanja. Moramo da izmenimo stvari u Srbiji, da ih posložimo. Ne smemo da dozvolimo da gubimo decu, moramo više da radimo sa mladima i mislim da treba određene interne stvari da sprovedemo u radu sa mlađima. Moramo poslovno da unapredimo Crvenu zvezdu uzimajući u obzir sve moguće stvari. Moramo da izmenimo percepciju u Srbiji jer su nosioci košarke u Srbiji dva najveća kluba zajedno sa KSS. Mi treba da budemo osnov i stub razvoja srpske košarke, košarke u regionu u Evropi. Moramo da vratimo poverenje dece u sistem, da povratimo metodologiju rada i da se prilagodimo modernim tokovima. Moramo da imamo moderniji pristup u samom trenažnom procesu i pravimo moderne igrače. Ne smemo da dozvolimo da igrači preskaču stepenike u razvoju. Nemamo više vremena za gubljenje. Sada i odmah moramo da se bavimo tim stvarima jer od 2002. nismo osvojili zlatnu medalju u seniorskoj košarci, u određenim mlađim selekcijama smo ispali čak i u B diviziju. Ako nastavimo da radimo na način na koji smo radili do sada, može da se dogodi da izgubimo nasleđe, a to je da smo zemlja košarke. Moramo da iskoristimo situaciju da su svi MVP-ijevi, iz svih takmičenja iz zemlje košarke. Ne smemo da budemo kategorični, već metodični i pravični. Moramo da napravimo ambijent da naša deca sutra žive u boljem košarkaškom svetu. Moramo da iskoristimo da svi protagonisti u košarci danas budu protagonisti za opšte dobro košarke, svako dete u državi i da oni shvate da su motor i pokretač srpske košarke, da košarka ne počinje i ne završava se njima, već su provodnici i prenosioci poruke onih koji su krajem prošlog i početkom ovog veka načinili našu zemlju, zemljom košarke. Ne smemo da budemo sebični, ne smemo da budemo čak ni skromni. Ne smemo da se plašimo promena i grešaka. Period koji je pred nama mora da bude ispit za zrelost, kvalitet i znanje. Moramo da budemo oni koji će opet biti prvi u Evropi i Svetu kada se priča o organziaciji, prvi po vizionarstvu. Vizija koja je nastala na nasleđu Bore Stankovića, Nebojše Popovića, Aleksnadra Nikolića, Raše Šapera… To su ljudi koji su ispisivali stranice srpske košarke. Naša obaveza je da to nasleđe ne proćerdamo, već da napravimo da ono bude još bolje i prilagođenije trenutnim stvarima. Sutra da bude bolje za našu košarku, ne lošije i da budemo samokritični’’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare