Foto: EPA-EFE/BOB PEARSON

Moto koji uvek pobeđuje.

Nema osobe na koja na zemaljskoj kugli nije prošla ili ne prolazi kroz neke probleme. Nije bitno da li su oni vezani za posao, zdravlje, porodicu, drugove, uvek će se čovek suočavati sa teškim momentima.

To najbolje znaju i sportisti čiji put do uspeha predstavlja nešto neverovatno, pa i nezamislivo.

PROČITAJTE JOŠ

Skoro svako je imao želju da kao mali profesionalno zaigra neki sport, ali to su za mnoge ostali samo pusti snovi.

Potrebno je mnogo truda, rada i odricanja kako bi se stiglo do vrha svetskog sporta. Konkretno, šanse da se nađete u nekom od timova u NBA ligi su mizernih 0,03 odsto.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Postići poen, odigrati jedan meč dovoljno je da vaše ime ostane upisano u istoriji košarke.

Sve ovo nas dovodi do priče Denver Nagetsa, koji su prvi put u istoriji franšize uspeli da dođu do velikog NBA finala.

Predvodio ih je Nikola Jokić, koji je ove sezone odneo MVP nagradu za najboljeg igrača finala Zapadne konferencije, a u četiri utakmice je prosečno beležio 27,8 poena, 14,5 skokova i 11,8 asistencija na četiri meča.

Svi već znamo da su srpskog košarkaša Denver Nagetsi 2014. izabrali sa 41. mesta na NBA draftu. Međutim, baš na tom draftu 2014. je na televiziji išla reklama za brzu hranu i poznati lanac „Tako bel“, dok je Jokićevo prezime bilo ispisano „kajronom“ u dnu ekrana.

Mark Tejtum, čovek koji je izgovorio Jokićevo ime je zamenik Adama Silvera, komesara NBA lige. Amerikanac vijetnamsko-jamajkanskog porekla i rođen je krajem šezdesetih u Vijetnamu i verovatno nije ni slutio u kakvu će zvezdu izrasti dečko iz Sombora.

Foto: AP Photo/Mark J. Terrill

Jokić je danas finalista NBA lige, dvostruki MVP regularnog dela sezone, MVP finala Zapadne konferencije i ide ka tome da postane i NBA šampion.

Njegova desna ruka, bek Denvera Džamal Marej trenutno igra košarku života, iako je prošle sezone doživeo povredu prednjih ukrštenih ligamenata.

Kanađanin je 15 meseci bio van parketa pošto je u aprilu 2021. pokidao ligamente na utakmici protiv Golden Stejt Voriorsa.

Tokom ligaškog dela sezone Marej je postizao 20 poena u proseku, uz četiri skoka i 6,2 asistencije po meču. Ipak, u plej-ofu je podigao nivo svoje igre i sada beleži 27,7 poena u proseku uz 6,1 asistenciju po meču.

Foto: AP Photo/Ashley Landis

Gotovo da svako od izabranika trenera Majka Melouna ima posebnu priču, a nakon Jokića i Mareja, vredno je spomenuti i Majkla Portera Džuniora.

Porter je draftovan 2018. godine kao 14. pik na NBA draftu, a već sa 24 godine imao je čak tri operacije kičme.

Zbog prve povrede je propustio celu ruki sezonu sa Nagetsima, a pred početak sezone 2021/22 je potpisao petogodišnji ugovor vredan 140 miliona dolara.

Eron Gordon, čovek koji je svojom odbranom zaustavio Lebrona Džejmsa i Los Anđeles Lejkerse, dugo je bio poznat kao samo atleta i igrač koji može samo da atraktivno zakuca loptu.

Teško je reći proteran, ali u lošim odnosima je napustio Orlando Medžik u 2021. godini. Nakon toga je postao bitan igrač za Melouna i ekipu, a u ovom plej-ofu beleži 13 poena.

Foto: AP Photo/Mark J. Terrill

Momak koji donosi najveću energiju sa klupe Nagetsa, Brus Braun, bio je čovek koga timovi u jednom trenutku nisu želeli u svojim redovima.

Čak tri dana bilo je potrebno da ga jedan tim potpiše tokom leta, kada je bio slobodan igrač i na sreću to su uradili izabranici Denvera.

Kada na sve njih dodamo i krilnog igrača iz Slovenije Vlatka Čančara, koji se izborio za minite iako mu skoro niko nije davao šansu, jasna je poruka sa početka teksta.

Nikada ne odustaj, to nam je i Denver pokazao.

BONUS VIDEO Denver i Jokić pometlali Lejkerse u finalu Zapada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar