Foto: Miloš Ljubisavljević/Nova.rs

"Daj gaće! Daj bilo šta", viče jedan klinac srpskim košarkašima ispred "Čaira", drugi viče dok prolazi jedan od članova španske reprezentacije, a treći plače jer je upravo dobio čarapu od Bogoljuba Markovića.

Nije vam još uvek poznato to ime? Polako, tek će, to mu je namera. Koji minut ranije igrači su se u svlačionici ućutali dok selektor Nenad Stefanović nije ušao da ga ispolivaju vodom, a onda se nastavila glasna muzika i pesma.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako, i treba, Srbija je postala prvak Evrope u košarci u uzrastu do 18 godina. Spomenuti Marković je bio jedan od motora „zlatne ekipe“, dok je Nikola Topić, sin slavnog košarkaša Milenka Topića postao MVP turnira.

Utrčavamo u tunel posle ceremonije, pored nas  Adaj Mara, tinejdžer koji ima 218 centimetara i kad prođe pored vas, kao da vas je sekvoja obišla. Od njega se verovatno najviše očekivalo, valjda da se sa svojom visinom samo pojavi među decom i da ih razgrne.

Igrači Nenada Stefanovića su imali drugačiji plan, pa je Mara, umesto da ljubi zlato, morao da teši neke od saigrača posle finala U18 Evrobasketa.

Mladi srpski košarkaši su ostavili sve bez teksta i rasplakali Špance u punom „Čairu“, pred publikom kakvu ćete retko gde da vidite.

Foto: Starsport

Cena karata simbolična, nekoliko stotina dinara, puno dece unutra sa roditeljima i toliko srčanosti da je to teško opisati rečima. Mi novinari smo među sobom tamo bili saglasni da takvu dozu emocije bez želje da se protivnik vređa nije u Srbiji lako naći.

„Neverovatan osećaj, hvala im na tome. Meni to mnogo znači, ali bitnija je medalja“, rekao je mali Topić posle finala i delovao sto posto iskreno, nakon što je selektora povukao za rukav pokušavajući da ga pripremi na šou u svlačionici.

Juniorski tim „orlića“ postao je prvak tako što je od početka do kraja turnira sve protivnike pobeđivao sa deset i više poena prednosti, da bi kao šlag na torti došao finalni trijumf 81:71.

Topićeva 24 poena, Mitar Bošnjaković kao „džoker“ sa 21 poenom, a Marković kao jedan od lidera ekipe na turniru imao je samo dva i jako dobar razlog za to – neko je morao da brani Maru, što je Bogoljub prihvatio bez pogovora.

Foto: Starsport

„Košarka se vratila kući. Nemam šta da kažem. Dominantno, nijedna utakmica u egalu, sve rešeno na vreme. Za mesec dana napravili koheziju, napravili smo tim i 12 ratnika koji su spremni da poginu jedni za druge“, rekao je posle finala selektor Nenad Stefanović.

I kad ih vidite na parketu, ti momci su iskreno tu jedan uz drugog. Jaka emocija, još jači motiv, još uvek ih menadžeri i ostali nisu toliko „iskvarili“ i izverzirali provukavši kroz ralje novca u profesionalnom sportu, dok su od navijača dobili najbolji mogući izraz zahvalnosti. Apsolutno zasluženo!

Skandiralo se Topiću i još ponekim momcima iz ekipe zbog čega je svoje igrače Stefanović uporedio sa Bitlsima, ne skidajući osmeh sa lica i grleći svoje momke, a onda i pehar.

Španija je bila favorit kao ekipa koja ima kvalitetnije pojedince, ali oni ne pobeđuju sami u košarci. Mogu da poguraju tim ka pobedi, ali ne i da sami urade sve.

U nedelju uveče smo dobili dokaz da tim i hrabrost pobeđuju, pa kamo onda Špancima i većeg talenta i kvaliteta na nekom sledećem turniru.

Ionako su ih se prethodnih meseci i godina siti naosvajali, mnogo bi im bilo i ovo. Mnogo zbog nekoliko hiljada Nišlija pre svega, a onda i zbog naših igrača koje nisu zanimale kalkulacije i prognoze.

Foto: Starsport

Možda nisu ni znali da Španci u ovom uzrastu na većim takmičenjima nisu izgubili nekoliko godina i nekoliko desetina mečeva. „Orlićima“ je bilo bitno što su tog istog protivnika pobedili u pripremnom periodu i odatle se dalje pravio zamajac za zlato u kom uživamo sada.

Španci možda jesu talentovani, ali su vrlo brzo pokazali naznake onoga što smo mrzeli da vidimo na terenu kod slavne generacije sa braćom Gasol i ostalima iz prve decenije ovog veka.

Mara se laktao i gurao i kad ima i kad nema loptu, izbacivao nogu metar iz blokova i saplitao igrače, pa prolazio kao da su sudije progutale pištaljku, dok je faulove na sebi dobijao i za mrke poglede srpskih igrača u prvom poluvremenu.

Svaka 50-50 situacija bila je u tom periodu aut za Španiju, dok su i neke očigledne detalje i odluke mladi Španci pratili žalbama, pričom sa sudijama i teatralnostima.

Foto: Miloš Ljubisavljević/Nova.rs

Ukratko, već su od pelena „namazani“ pa se onda zapitate ponekad da li su talentovaniji za glumu ili za košarku. Zlonamerno je reći ovo drugo, pošto ne osvajaju slučajno sve i svašta, ali povuče vas onaj navijački nerv jer vas nervira što i u tom uzrastu već ne prezaju od sportskih „prljavština“.

Toga u srpskom timu nije bilo, ali jeste bilo hrabrosti i neke stvari su se, što bi naš narod rekao – vukle po podu. Sećate se one čuvene anegdote Dude Ivkovića o Milošu Teodosiću iz Olimpijakosa, kada je legendarni trener bio u Atini?

„Kouč Janakis nam je rekao da Teodosić ima jako slabe lateralne kretnje i da smo mi zbog toga morali da ga se rešimo i tako dalje“, rekli su iz kluba Ivkoviću, a Duda je potom ispričao i zbog čega je Teodosić takav, kakav je.

„Ali, znate zašto ima spore lateralne kretnje. Ima velika mu*a pa mu smetaju, udaraju o parket, sprečavaju ga da ide levo i desno. Ja sam se smejao, ali to je jedna istina“, kaže Duda.

Foto: Starsport

Neki od ovih momaka iz Stefanovićeve generacije imaju tu srčanost, znaju da preuzmu odgovornost kad treba, ne plaše se toga da krenu na koš kad je gusto i spremni su da stanu uz onoga pored sebe.

Predrag Danilović je posle turnira rekao da među njima vidi neke igrače koji mogu da budu deo A tima reprezentacije u godinama koje dolaze, ali je apelovao i da klubovi daju tim košarkašima prostora da igraju i razvijaju se.

Džaba sav kvalitet kad greješ klupu, ako ne rasteš – padaš, što ne znači da makar za jedan dan ili nedelju ne moramo da brinemo za budućnost srpske košarke, dok ne počnemo da razmišljamo – šta li će u Manili da urade seniori na Mundobasketu?

A kad i Manila i Mundobasket prođu, nadamo se da će kod ovih dečaka i dalje ponešto nastaviti da zapinje o patos i da nećemo i na duže staze morati da brinemo za sport koji toliko volimo.

Rezultati Srbije na U18 Evropskom prvenstvu:

Grupa C:

Srbija – Češka 113: 56

Srbija – Finska 96:72

Srbija – Slovenija 75:64

Osmina finala:

Srbija – Danska 107:62

Četvrtfinale:

Srbija – Izrael 83:65

Polufinale:

Srbija – Nemačka 65:54

Finale:

Srbija – Španija 81:71

Sastav zlatnih „orlića“ Srbije:

Nikola Topić, Andrej Mušicki, Bogoljub Marković, Pavle Nikolić, Aleksa Ristić, Matija Milošević, Pavle Mišić, Đorđe Ćurčić, Ognjen Romić, Filip Jović, Andrej Kostić.

Stručni štab:

Selektor: Nenad Stefanović; Pomoćnici: Vasilj Đurić, Marko Dimitrijević

BONUS VIDEO Sudijska odluka koja je izazvala bes u finalu Evropskog prvenstva 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar