Foto: Corrispondente Bologna/IPA Sport / PA Images / Profimedia

Strpljenja ima sve manje, pre svega kod navijača

Kada je letos sastavljen tim Crvene zvezde, malo ko ili bolje reći gotovo niko nije očekivao da će nakon 10 kola u Evroligi ekipa iz Beograda biti na skoru 3-7.

Takav (ne)uspeh Zvezdu je bacio na 16. mesto na tabeli, iza su samo Asvel i Alba, dva ubedljivo najslabija tima u elitnom takmičenju, a treba istaći da više nije u pitanju početak sezone, zato što je prošla skoro trećina takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je tim Zvezde sastavljen, da li su mu potrebna pojačanja i na kojim pozicijama je tanak, ostavićemo za neku drugu priču i priliku, ali ono što je jasno jeste da Šabaz Nejpir igra ispod svih nivoa i očekivanja od početka sezone.

Od Amerikanca u dresu Zvezde nismo još videli skoro ni delić onoga kvalitetnog što može na terenu, a strpljenje navijača, a možda čak i ljudi iz uprave kluba nije beskonačno.

Prema pojedinim informacijama, Šabaz ni na pripreme letos nije stigao potpuno spreman, imao je i pauzu zbog povrede, tako da nije bio deo tima na svim prijateljskim utakmicama, a propustio je i prvo kolo ABA lige protiv Igokee.

Nakon toga dao je nadu svim zvezdašima partijom protiv Asvela u prvom kolu Evrolige, kada je postigao 21 poen u ubedljivoj pobedi. Imao je i nakog toga Šabaz nekoliko poenterski zapaženih partija, ali Zvezda je direktno zbog njega izgubila neke utakmice, dok je na nekim mečevima bio ispod svakog nivoa.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kritike na Šabazov račun počele su da stižu nakon utakmice sa Monakom u Evorligi 18. oktobra, kada je Zvezda poražena sa 76:82. Nejpir je napravio nekoliko velikih grešaka u napadu u završnici, pa je samim tim bio uz Teodosića najodgovorniji za poraz.

Nakon tog duela Duško Ivanović, tadašnji trener Zvezde, istakao je da igrač poput Šabaza sme da izgubi utakmicu, ali da će ih mnogo i dobijati kako sezona bude odmicala. Duško nije još dugo nakon toga ostao na Malom Kalemegdanu, Šabaz je tu i dalje, ali već nekoliko nedelja sam sebe stavlja u neprijatnu poziciju svojim partijama.

Jeste istina da igrač Šabazovog kvaliteta treba da rešava utakmice, normalno je i da ih nekada gubi i preuzima odgovornost u odlučujućim trenucima, ali ove sezone Nejpir nije dobio nijednu utakmicu, a u Evroligi učinak mu je ispod svakog nivoa, pa je zato i glavni uzrok trenutnog skora Zvezde.

Foto:Corrispondente Bologna/IPA Sport / IPA / Profimedia

Američki plejmejker, ujedno i bek, imao je peh protiv Fenerbahčea kada mu je Tajler Dorsi nenamerno polomio nos. Zbog toga je propustio praktično ceo taj meč u kom je Zvezda dominirala i odigrala najbolje do sada ove sezone, a nakon toga je propustio utakmice sa Olimpijakosom i Mornarom.

Pohvalno je to što je Nejpir pokazao želju da se brzo vrati na teren, pa je protiv Armanija u Beogradu zaigrao sa zaštitnom maskom, ali samo nepuna četiri minuta. Nešto veću priliku dobio je protiv Krke u ABA ligi, preciznije 19 minuta protiv rivala koji, bez ikakvog omalovažavanja i potcenjivanja, i te kako može da posluži za razigravanje i uvođenje u neki pravi, prepoznatljiv ritam.

Međutim, Šabaz ni protiv Krke nije uspeo da se vrati u pravu formu. Imao je tri promašaja za tri, tako da nije upisao nijedan poen, a podelio je dve asistencije, uhvatio tri skoka i stigao da izgubi čak šest lopti.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada pričamo o lošim momentima u igri setićemo se da je protiv Partizana u evropskom derbiju imao sedam izgubljenih lopti, da je protiv Barselone upisao samo dva poena i u nekim trenucima u odbrani delovao kao nepomična figura, da je protiv Zadra imao tek 2/8 za 21 minut u igri…

Pošteno je reći da je protiv Šabaz Virtusu ubacio 23 poena, isto toliko i Partizanu u ABA derbiju, ali realno većina tih poena dolazila je u momentima kada su mečevi već bili (skoro) rešeni u korist rivala.

Sve u svemu, od Šabaza smo videli premalo dobrog, a previše lošeg u samo dva meseca koliko je u Zvezdi.

Doveden je da pravi razliku da evroligaškom nivou, a on još uvek nije u stanju da sa lakoćom dominira ni u ABA ligi.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Svako ko je pogledao bar neku utakmicu Zvezde ove sezone, mogao je da vidi da ni Nejpirov govor tela nije dobar, kao ni protok lopte kada je on u igri, previše „davi“ loptu i koristi beskorisne driblinge u mestu, napad s njim nije tečan, pa se tako dešavalo da po 24 sekunde lopta bude u njegovim rukama i na kraju ne bude pogotka.

Priča se da Šabazovi problemi nisu vezani samo za teren, ali u to sada nećemo da zalazimo. Ono što je na terenu nije dovoljno dobro za Zvezdu i za Nejpirov nivo i to pod hitno treba da se popravi, ako Šabaz i crveno-beli planiraju da nešto ozbiljno naprave ove sezone, a najavljivali su mnogo.

Pošteno je reći da je Šabaz pred medijima posle drugog poraza od Partizana ove sezone istakao kako mu se uopšte ne sviđa sopstvena igra, kako još nije pronašao način kako da pomogne timu i kako će pokušati da popravi sliku o sebi. Međutim, umesto izdizanja nakon toga, usledio je pad u još dublji kanal.

Foto: Javier Borrego / Zuma Press / Profimedia

Sada se postavlja pitanje i koliko samopouzdanja ima Nejpir, u nekoliko navrata dobio je i zvižduke sa tribina, ali u njega se i dalje veruje, jer svi znaju koliko efikasan i produktivan može da bude, pre svega u napadu. To ne znači da u odbrani sme da dopusti sebi ono što je dopuštao do sada, već mora da poveća agresivnost i pokaže zašto je nekada igrao u NBA i zašto važi(o) za jednog od najboljih bekova od kada je stigao u Evropu.

Teško je za očekivati da će Šabaz nakon potpisavanja dvogodišnjeg ugovora sa Zvezdom, tek tako biti pušten niz vodu nakon samo nekoliko meseci. Jednostavno rečeno, Nejpir sigurno ima jednu od, ako ne i najveću platu u timu (nećemo zalaziti u detalje), a raskidom ugovora Zvezdin budžet bi i te kako bio oštećen. Isto tako, ako je već doveden na startu sezone s velikim očekivanjima i lidersim predispozicijama, onda ga treba istrpeti, pa šta bude. Možda se sve uskoro okrene, iako malo šta sugeriše na takav razvoj situacije.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Za kraj da istaknemo da Zvezdini problemi ove sezone nisu samo u Šabazu, ali kada planirani lider na terenu ne igra ni blizu očekivanja, to teško može da ispadne na dobro.

Šabaz je s ovim što je prikazao do sada zaslužio kritike, ali ono što je bilo ne može se popraviti, može se samo uticati na ono što će biti. U skladu sa tim, videćemo da li je i koliko Nejpir sa ostatkom tima sposoban da pogura Zvezdu ove sezone do trofeja, koji su najavljivani i za koje je uložen ogroman novac.

Prva sledeća prilika za Nejpira biće meč protiv Efesa u petak od 20 sati pred domaćom publikom u okviru 11. kola Evrolige.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar