Foto: Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kriza zbog pandemije koronavirusa uzdrmala je mnoge sportske kolektive i organizacije. Ali ne i Evroligu i njena oba takmičenja (Evroliga i Evrokup).

Prema nezvaničnim saznanjima Evroliga će bez obzira na skraćenje protekle sezone i u narednoj povećati nagradni fond za klubove u koji spadaju sredstva od marketinga i od sportskih rezultata.

PROČITAJTE JOŠ

Tako će svaki tim koji nema dugogodišnju licencu, inkasirati najmanje 500 hiljada evra, bez obzira na učinak, a onima sa licencom sleduje minimalno 1,5 miliona evra.

Kao prethodnih godina, svaka pobeda imaće novčanu vrednost. Novina je da će svako mesto od 14. nagore, na kraju takmičenja biti i novčano materijalizovano.

Tako će 14-plasirana ekipa zaraditi dodatnih 150.000 evra, 13-plasirana 200.000, 12-plasirana 250.000…,  a četvrtoplasirana će samo po tom osnovu inkasirati 650.000 evra. Trećeplasirana će dobiti 750.000, finalista Evrolige 850.000, a šampion milion i po evra.

PROČITAJTE JOŠ Lojd: Osećam ljubav navijača Zvezde, to me uzbuđuje

Slikovito, u slučaju predstavnika Srbije, Crvene zvezde, minimalna zarada biće 500 hiljada evra, plus zarada na osnovu broja pobeda, a ukoliko bude među 14. na kraju takmičenja, zaradiće i dodatnih 150.000 za plasman.

Mnogi će prebaciti da je u pitanju mali novac, ukoliko se uporedi sa fudbalskom Ligom šampiona u kojoj samo jedna utakmica – finale – pobedniku, uz pehar donosi i ček na 19 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ Vučić o pomoći i nameštanju: Partizanu više dato nego Zvezdi

Ali, treba uzeti u obzir kompletne budžete samih kolektiva u dva sporta, računajući ne samo neto plate igrača, već sve takse i ostale troškove.

U košarci su budžeti maksimalno išli do 35-40 miliona evra pre krize, odnosno, primera radi, manje nego što su bruto primanja Lionela Mesija u Barseloni (oko 70 miliona evra), Kristijana Ronalda u Juventusu (oko 55 miliona evra), Nejmara u PSŽ (oko 40 miliona evra)…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare