Foto: Starsport

Košarkaši Uniksa pobedili su Crvenu zvezdu 98:78 u meču 12. kola Evrolige u beogradskoj dvorani "Aleksandar Nikolić".

Zvezda je doživela treći uzastopni poraz u evropskom takmičenju, posle Baskonije i Real Madrida, dok je Uniks produžio svoju seriju na četiri pobede u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Pobednik je odlučen u trećoj četvrtini, jer Zvezda nije mogla da suzbije i ograniči šut Uniksa, a Rusi su tokom meča gađali trojke sa polovičnim učinkom.

Napad crveno-belih je imao svoje dobre momente, ali je odbrana suviše lako probijana, pa uz nedostatak konstantnosti na obra kraja parketa, tim Dejana Radonjića nije mogao da se nada boljem ishodu.

Najefikasniji je kod pobednika bio Džon Braun sa 18 poena, po 17 su ubacili Ajzea Kenan i Mario Hezonja, a Dimitri Uzinski je ubacio 11. U Zvezdi je sa 15 poena prednjačio Ostin Holins, Nejt Volters je postigao 13, Ognjen Dobrić 11, a Nikola Kalinić deset.

Prvo poluvreme Uniksa bilo je šuterska rapsodija ruskog kluba koji je isuviše lako pronalazio rupe u odbrani Zvezde.

Serija u prva dva minuta, dve trojke Uzinskog i Hezonje, a onda i koš Džona Brauna stvorili su veliki kapital od 8:0 za Uniks, već posle minut i 45 sekundi.

Dejan Radonjić je zatražio tajm-aut, pokušao da malo razmrda svoj tim, koji je kuburio tokom cele prve četvrtine sa skokom u odbrani.

Foto: Starsport

Upravo u skoku je, uz siguran šut, Uniks crpio samopouzdanje, pa je posle trojki Uzinskog i koševa Brauna i Džerela Brentlija, otišao na 20:10 posle šest minuta igre.

Zvezda se nije sabrala sve do druge četvrtine, kada su se kao problem javili faulovi Stefana Markovića i Kalinića.

Čak 14 poena prednosti je imao Uniks pre kraja prve četvrtine, a završio ju je sa 26:16, da bi na početku druge ponovo napravio seriju i otišao na +15 košem Brentlija.

Tek sada, na 33:18 počinje sjajna serija Zvezde, hranjena sa dve trojke Branka Lazića, pa onda i nekoliko dobrih prodora Nikole Kalinića, energijom sa tribina i boljom odbranom.

Foto: Starsport

Crveno-beli su do četiri minuta pred poluvreme prišli na samo tri poena zaostatka 35:32, ali je onda usledilo nekoliko čudnih odluka i faulova, Hezonja je ubacio još jednu trojku za presek Zvezdinog naleta i gosti su se odlepili.

Zvezda je do poluvremena održala kakav-takav priključak, ali su Kalinić i Marković imali po tri prekršaja. Uprkos tome je Kalinić startovao i treću četvrtinu, ali je Uniks osim dobre odbrane nastavio da pogađa.

Posle koševa Uzinskog i Hezonje, kao i jedne promašene trojke Dobrića, Uniks je otišao na 57:41 posle 24 minuta igre.

Taj minus crveno-belih samo je nakratko umanjen trojkom Nejta Voltersa, mada su nadu da se nešto može promeniti, brzo ugasili Džekiri i Džon Braun šutevima iz blizine obruča.

Foto: Starsport

Tek kada je Uniks otišao na +19, Zvezda je odgovorila serijom 7:0 posle trojke i prodora Holinsa, te slobodnih bacanja Ivanovića.

Međutim, Uniks je nastavio da rešeta spolja, Spisu i Kenan su nanizali tri trojke, Rusi su se ekspresno odlepili i sa 76:57 sačekali početak četvrte četvrtine.

Tokom tog perioda je Kenan nastavio da „sipa“ trojke, Braun da kupi skokove u napadu, pa Uniks nije imao mnogo problema da reši meč u svoju korist.

Jedan razlog za zabrinutost u tom delu igre bio je pad Nikole Kalinića koji je iskrenuo zglob i napustio igru pre kraja.

Evroliga, 12. kolo:

Crvena zvezda – Uniks 78:98

20.00 Monako – Asvel

20.30 Olimpija Milano – Olimpijakos

21.00 Barselona – Žalgiris

Četvrtak:

Alba Berlin – Makabi Tel Aviv 91:86

Baskonija – Real Madrid 60:88

Panatinaikos – Zenit Sankt Peterburg 70:64

Fenerbahče – Anadolu Efes 84:89

CSKA Moskva – Bajern Minhen 77:74

Standings provided by SofaScore LiveScore

Crvena zvezda – Uniks 78:98 (16:26, 23:21, 18:29, 21:22)

Hala: Aleksandar Nikolić, Beograd; Gledalaca: oko 5.000; Sudija: Luiđi Lamonika

Crvena zvezda: Volters, Davidovac, Marković, Mitrović, Lazić, Kalinić, Dobrić, Holins, Simonović, Ivanović, Kuzmić, Cirbes. Trener: Dejan Radonjić.

Uniks: Spisu, Braun, Kenan, Braun, Brantli, Žbanov, Tima, Hezonja, Klimenko, Uzinski, Džekiri, Valijev, Mejo, Voroncevič, Komolov. Trener: Velimir Perasović.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Poraz Zvezde 98:78

Dva slobodna bacanja je pogodio Mario Hezonja i lagano priveo meč kraju. Volters je dao trojku i u poslednjem minutu ubacio još tri poena za konačnih 98:78 u korist Uniksa.

38′ Pogađaju Dobrić i Davidovac

Zvezda njihovim dvojkama samo održava razliku na 20+ poena, pošto u protivničkom timu ne posustaju Mejo i Lorenco Braun – 96:72 za Uniks.

Foto: Starsport

36′ Lorenco Braun samo „doliva“ so na ranu

Nove trojke Kenana, pa faul za Brauna koji ne greši sa linije za slobodna bacanja. Davidovac je to probao da ublaži koliko-toliko dvojkom – 91:68. Bilo je i +25 za Ruse.

34′ Dva brza faula za Zvezdu

Prvo nad Markovićem, onda i nad Davidovcem i dva slobodna bacanja za „Dedu“, koji pogađa, 82:64 vode gosti.

32′ Zakucava Holins, dobar „putbek“

Krade loptu Davidovac i asistira Dobriću, Ognjena na obruču ispravlja Holins zakucavanjem. Holins je zakucao još jednom, ali je Braun na drugoj strani postigao dva koša – 82:61 za Uniks.

Treća četvrtina:

Foto: Starsport

30′ Raspad sistema Zvezde

Serija trojki Kenana i Spisua, jednu je postigao Dobrić, ali Uniks je začas otišao i do +21, ali na kraju treće četvrtine vodi 76:57.

28′ Gore-dole, tako igra Zvezda

Kratak uzlet i serija 7:0 crveno-belih posle koša Holinsa iz prodora. Za samo minut, minut i po. A onda Spisu i Džon Braun dobijaju lake poene – 67:52 za Uniks.

26′ Trojka Holinsa, nesportska za Uniks!

Pogodio je Holins spolja, Nikola Ivanović je ukrao loptu i iznudio nesportski faul rivala za još dva poena. Šteta što Luka Mitrović iz dobre kombinacije sa Ivanovićem nije sa zadrškom uspeo da pogodi koš – 63:49 za Uniks.

Foto: Starsport

25′ Opet deža-vi iz prve četvrtine…

Ponovo mnogo veća energija Uniksa, Zvezda tu energiju nema u skoku, pa onda Džekiri i Džon Braun ređaju uhvaćene lopte u napadu i rešavaju akcije iz popravnih pokušaja – 63:44 za Uniks.

24′ Trojka Voltersa u nevreme, ali opet serija Rusa

Trojke Uzinskog i Hezonje, Lorenco Braun je ubacio flouter, a Uniks je otišao na najveću prednost 57:41. Prekinuo je to Volters trojkom, ali su Džekiri i Džon Braun bili surovi iz reketa – 61:44.

22′ Uzinski je nezaustavljiv

Opet je ubacio trojku igrač Uniksa, odmah pošto ju je Dobrić promašio. Volters je predugo držao loptu, pa je propao pogodak Kuzmića jer je napad istekao. Uniks igra dobru odbranu i vodi 52:41.

21′ Lep potez Lazića…

Lorenco Braun je promašio prvi šut u nastavku meča, Lazić je na drugoj strani nabacio loptu na tablu, a Džon Braun je ostao sam na poludistanci – 49:41 za Uniks.

Druga četvrtina:

Foto: Starsport

20′ Zvezda zaigrala bolje, ali nije sustigla Uniks

Faul za Kalinića, pa tehnička greška, Uniks u međuvremenu poentira gotovo isključivo preko Hezonje, zaustavljen je onaj nalet crveno-belih, a gosti odlaze na 47:39 na kraju prvih 20 minuta.

18′ Teška trojka Hezonje, Kalinić nastavlja da rešava

Promašio je Hezonja za tri, sudije su onda pokazale da je bio i faul Markovića, a Hrvat je iz popravnog šuta u ćošku pogodio za tri. Kalinić je potom ubacio još jedan koš, a uzvratio je Hezonja penalima – 42:36 za Uniks posle koševa Voltersa i Uzinskog.

16′ Vratila se Zvezda u igru, tribine su „proključale“!

Kalinić u seriji poena, stao je napad Uniksa, Hezonja je promašio trojku, Lorenco Braun takođe, Džekiri nije mogao protiv Kuzmića koji je uhvatio dva ofanzivna skoka. Lazić je napravio pametan faul da zaustavi kontru, potpuno drugačija igra Zvezde i njena energija. Kalinić je poentirao, kao i Kuzmić za 35:32, serija Zvezde je devet poena.

Foto: Starsport

14′ Serija promašaja i faulova, Lazić pogađa!

Uniks je prekršajem Kenana na Holinsu ispunio bonus posle četiri minuta, Spisu je prethodno izgubio loptu, a Branko Lazić je ubacio drugu trojku na meču – 35:26 za Uniks.

12′ Trojka Lazića, ali lako probija Brentli

Ostin Holins zatim probija Kenana i dobija faul uz koš, pa bar dva prethodna napada crveno-belih prolaze, kad odbrana ne može da zaustavi igrače Uniksa. Gosti vode 35:23.

11′ Opet prebrza serija Uniksa

Lep potez Mitrovića posle zakucavanja Džekirija. Nažalost po Zvezdu, Spisu, koji je asistirao Džekiriju, pogodio je trojku uz mnogo sreće, jer se lopta izodbijala od obruča i ušla. Brentli je potom završio kontru Uniksa i Rusi su otišli na 33:18.

Prva četvrtina:

10′ Mitrović promaši dva penala, Kenan ubaci trojku

Prevelika razlika za Uniks posle deset minuta. Mitrović je dvaput fauliran u završnici, prvi put je promašio oba slobodna bacanja, posle čega je usledila kazna i trojka Ajzee Kenana, a potom je Luka ubacio dva slobodna bacanja, 26:16 posle prve četvrtine i zakucavanja Holinsa za Uniks.

8′ Zvezda slaba u skoku, Kalinić ima dva faula

Uniks hvata mnogo lopti pod obručem rivala, crveno-beli moraju da uspore igrače u zelenim dresovima ako žele da se nadaju neizvesnijem meču. Kaliniću je sviran faul u napadu, 21:12 za Uniks.

Foto: Starsport

7′ Ode Uniks na +10

Brentli je bio precizan u šutu za prvu dvocifrenu prednost Uniksa, uzvratio je Stefan Marković svojim poenima za 20:12.

6′ Odbrana Zvezde mora bolje

Prvo trojku ubacuje Uniks posle ofanzivnog skoka, precizan je bio Uzinski. Potom su Volters i Lorenco Braun pogodili iz prodora. Igra se veoma brzo, Džon Braun je ubacio loptu u koš, a Uniks odlazi na 18:10.

4′ Hezonja „rešeta“, Zvezda se upisala

Nova trojka hrvatskog košarkaša, Kalinić je nekako uspeo da sačuva loptu pod košem rivdala i pogodi, dok je Davidovac posle ukradene lopte dobio dva slobodna bacanja – 11:6 za Uniks.

2′ Zvezda primila previše poena za manje od dva minuta

Čak osam, jer posle promašaja Dobrića Džon Braun ubacuje dvojku za 8:0.

1′ Serija Uniksa 6:0

Najgori mogući početak za Zvezdu, šest primljenih poena za minut posle trojki Uzinskog i Hezonje, u Zvezdi Kalinić nije pogodio iz okreta na niskom postu – 6:0 za goste. Promašio je i Dobrić u dresu crveno-belih.

BONUS VIDEO: Smailagić dao trojku, odigrao odbranu, pa onda moćno zakucao

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar