Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Megu 76:69 (25:20, 15:25, 12:18, 17:13) u meču 19. kola ABA lige u dvorani Mega faktori.

Crveno-beli su meč prelomili serijom na kraju treće četvrtine, kada Mega nije imala odgovor na poene Nikole Kalinića i Branka Lazića.

PROČITAJTE JOŠ:

Ekipe Vlade Jovanovića i Dejana Radonjića su se smenjivale u vođstvu tokom skoro 30 minuta, da bi u poslednjih deset, meč bio praktično formalnost za najbolji tim dosadašnjeg toka sezone ABA lige.

Napetost je pred kraj uneo Aleksa Uskoković trojkom za Megu i minus šest na oko tri minuta pre kraja. Zvezda tu nije popustila i ponajviše zahvaljujući velikom broju ofanzivnih skokova, rešila je me u svoju korist.

Najefikasniji je kod pobednika bio Ognjen Kuzmić sa 17 poena i šest skokova, a po 11 poena su imali Nikola Ivanović i Ognjen Dobrić. Na drugoj strani se Karlo Matković istakao sa 20 poena, Uskoković je imao 13, a Nikola Đurišić deset.

Loša vest za Megu je povreda Boriše Simanića, koji je do izlaska iz igre igrao veoma dobro.

Da nije bilo završnih četrdesetak sekundi druge četvrtine i prvih nekoliko minuta prve, do poluvremena meča Zvezde i Mege ne bi imalo šta da se vidi.

Bar ne mnogo toga što može da se etiketira kao dobra košarka.

Igrači Mege su ispalili rafal „er bolova“, gubili su lopte, Zvezda je promašivala trojke, zbog čega je prvih 20 minuta obeležila mrtva trka teško gledljive rovovske borbe.

Početak prvog poluvremena obeležio je Karlo Matković, koji je zakucavao po volji i vrlo brzo došao do dvocifrenog broja poena.

Posle dinamična dva minuta i 7:6 za Megu, usledila su dva minuta „praznog hoda“.

Tako se uglavnom i igralo, stihijski. Sve se uglavnom svodilo na igru unutrašnjih linija do 21:17 za Megu i 12. poena Matkovića.

„Ružičasti“ su i početkom druge četvrtine imali pet poena prednosti posle dva koša Uskokovića i onda je krenuo period loše igre i promašaja.

Zvezda je serijom poena došla do preokreta i 30:29, a do poluvremena se igralo u egalu.

Tek tada su na scenu stupili Ostin Holins i Dejan Davidovac. Holins je iz smislene akcije Zvezde ostao sam na šutu i pogodio je trojku na dvadesetak sekundi pre kraja poluvremena.

Uskoković nije pogodio u narednom napadu Mege, Davidovac je krenuo da trči za četiri sekunde, zastao je na devet, deset metara i odatle se podigao na šut.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Neočekivano, pocepao je mrežicu drugom trojkom Zvezde za pola minuta, kojom je tim Dejana Radonjića otišao na 45:40 posle 20 minuta.

Treća četvrtina je počela novim poenima Matkovića, pa moćnim zakucavanjem Simanića, ali i „rudarskim“ košem Kalinića iz reketa.

Crveno-beli su uspevali da nekako do sredine trećeg perioda održe prednost od jednog do dva poseda.

I baš kad je bilo nagoveštaja krize u napadu gostiju, Aron Vajt je ubacio trojku za 54:49.

Mega je napravila nekoliko grešaka, ali na greškama nije ostajao „dužan“ ni Ivanović, pa je Mega kontrom i polaganjem Uskokovića na dva minuta pre kraja treće četvrtine ostala u priključku.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Tada kreće potpuni potop „ružičastih“. Kalinić je pogodio za dva, Luka Cerovina je neobjašnjivo promašio zicer, da bi Branko Lazić trojkom uz malo sreće odlepio Zvezdu.

Četvrtinu je sa još dva svoja poena zatvorio Nikola Kalinić, a Zvezda je imala 63:52, pravo niotkuda.

Matković na početku četvrte nije pogodio šut pod košem, a Zvezda je održavala dvocifrenu prednost.

Ognjen Dobrić ju je uvećao prodorom, a onda i slobodnim bacanjima posle ofanzivnog skoka Lazića na 15 razlike.

Foto: Starsport

Nakon toga je Mega malo živnula i trojkom Đurišića je došla do 69:60, pa je usledila serija poena Kuzmića i ofanzivnih skokova njegovog tima.

Uskoković je trojkom primakao Megu na šest poena zaostatka na tri minuta pre kraja. U završnim minutima je ubacio još dva poena, parirao mu je do kraja Davidovac svojim koševima i Radonjićev tim je slavio.

Crveno-beli sada imaju skor od 16 pobeda i samo jednog poraza, dok je Mega ostala na skoru od osam trijumfa i devet poraza.

ABA liga, 19. kolo:

Mega – Crvena zvezda 69:76

18.00 Cibona – Split

Nedelja:

Zadar – FMP 83:80

Cedevita Olimpija – Igokea 80:70

Subota:

Partizan – Borac 75:68

Mornar – Budućnost 62:73

Petak:

Studentski centar – Krka 86:76

Standings provided by SofaScore LiveScore

Mega – Crvena zvezda 69:76 (25:20, 15:25, 12:18, 17:13)

Hala: Mega Faktori; Sudije: Milivoje Jovčić, Denis Hadžić, Marko Mustapić

Mega: Ružencev 3, Jović 9, Rudan 4, Uskoković 13, Kočović 0, Smit 2, Cerovina 2, Matković 20, Đurišić 10, Simanić 6; Trener: Vlada Jovanović.

Crvena zvezda: Lazarević 0, Volters 0, Davidovac 8, Mitrović 0, Lazić 7, Kalinić 8, Dobrić 11, Holins 7, Marković 0, Vajt 7, Kuzmić 17; Trener: Dejan Radonjić.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Zvezda je pobedila 76:69

Uskoković je ubacio još dva poena, Davidovac je jednom otišao na liniju za slobodna bacanja, potom i polaganjem završio posao u teškom meču sa veoma dobrim timom.

38′ Trojka Uskokovića za nadu Mege!

Prišli su „ružičasti“ pogotkom Aleks Uskokovića na 73:67, što im je bio četvrti uzastopni poen u mini-seriji.

36′ Ofanzivni skokovi vade Zvezdu

Trojka Đurišića, promašaj Dobrića, dva ofanzivna skoka Zvezde i rampa igrača Mege na Dobriću. Posle drugog skoka u napadu Kuzmić pogađa i vraća dvocifreni plus klubu sa Malog Kalemegdana – 71:60.

34′ Prekinuta velika serija Zvezde

I to najlepšom akcijom Mege završenom alej-up zakucavanjem. Crveno-beli su prethodno poentirali zahvaljujući Dobriću i imali su i 15 poena prednosti. Posle koša Matkovića je 69:56.

32′ Megi treba sve veće čudo

Odličan potez Dobrića, sjajan prodor posle jednog od retkih promašaja Matkovića pod košem. Crveno-beli uvećavaju prednost na 67:54.

Treća četvrtina:

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

30′ Važna serija Zvezde uz mnogo sreće

Koš Kalinića flouterom, pa veliki promašaj Cerovine. Ostao je zbunjen u trenutku kada je imao loptu u rukama, odbrana Zvezde je bila „smrznuta“,  a on je krenuo ka košu i promašio. Nakon toga je Branko Lazić od odbruča pogodio trojku, Kalinićev još jedan šut za dva se „ušunjao“ u koš i Zvezda je napravila seriju za 63:52 na kraju treće četvrtine.

28′ Velika greška Ivanovića, pa onda iskupljenje

Otvorio je Ivanović kontru Mege za poene Uskokovića, onda je iznudio faul za dva penala i pogotka. Ružencev je ubrzo na drugoj strani parketa dobio prekršaj, pa je on pogodio jednom sa linije bacanja – 56:52 za crveno-bele.

26′ Vajt pogodio trojku kada treba Zvezdi

Nula od pet je imao Vajt do trojke u bitnom momentu. Kalinić je pre toga ubacio teške poene posle „zidanja“ u reketu, uzvratio je Rudan upravo posle duela sa Kalinićem pod košem Zvezde, a onda je zablistao Vajt – 54:49 za goste.

24′ Moćno kucanje Simanića!

Mega je prišla na dva poena zaostatka posle veoma atraktivnog poteza nekadašnjeg igrača Zvezde. Ostin Holins je izgubio loptu u sledećem napadu crveno-belih – 49:47 za Zvezdu.

22′ Matković se ne zaustavlja!

Odličan potez i pogodak Matkovića, 16. poen. Holins nije pogodio novu trojku, naprotiv, jedva je okrznuo mrežicu. Kuzmić je zakucao, a Jović je bio siguran sa penala – Zvezda vodi 47:43.

Druga četvrtina:

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

20′ Spektakularna trojka Davidovca uz zvuk sirene!

Prvo je Holins pogodio za tri poena, onda je Uskoković promašio za dva, da bi Davidovac za preostale četiri sekunde istrčao do nekih devet metara, podigao se na šut i pogodio trojku na isteku vremena za 45:40 u korist Zvezde.

18′ Jako, jako loša košarka… I to je blago rečeno

Dobar potez Kuzmića odvodi Zvezdu na dva poena prednosti, brzo to vraća u ravnotežu Jović sa linije za slobodna bacanja. Ujednačen meč u neatraktivnom prvom poluvremenu. Ivanović je sa trojke „polomio“ prvi obruč, isto je uradio i Simanić – 38:38.

16′ Lep izbačaj Kalinića, Mega u egalu

Nekoliko grešaka i izgubljenih lopti igrača Mege, poništeno je trojkom Đurišića, tek drugom od početka meča. Kalinić je na drugoj strani lepo pogodio sa poludistance – 34:34.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

14′ Zvezda pravi preokret i vodi

„Er bol“ Mege, ovog puta Skuči Smit, nije prvi put. Zvezda je malo zategla odbranu, Ivanović je pogodio dva polaganja i malo je razmrdao crveno-bele. Posle slobodnih bacanja Holinsa, poveli su 30:29 gosti sa Malog Kalemegdana.

12′ Ređaju se greške na sve strane

Na mahove igraju oba tima, Mega za sada uspeva da održi prednost koševima Alekse Uskokovića, dok je Simanić izgubio loptu posle lošeg dodavanja – 29:24 za Megu.

Prva četvrtina:

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

10′ Mega sigurna posle prvih deset minuta

Pogoci Ruženceva i Rudana, na drugoj strani precizan Dobrić, nema toliko dobre košarke u ovim trenucima, a Mega vodi 25:20.

8′ Matkovića niko ne može da zaustavi

Već 12. poen centra Mege posle polaganja. Slabo za sada brani odbrana crveno-belih te spoljne linije odakle prolaze bekovi Mege i otvaraju prostor za poene iz reketa – 21:17 za Megu posle horoga Cerovine.

6′ Serija Zvezde, fantastičan potez Simanića

Dobrić je teškim šutem sa nekoliko metara nastavio seriju Zvezde 5:0 za vođstvo 11:9. Mega uzvraća košem Matkovića i zakucavanjem Simanića, a onda i novim poenima Matkovića posle koša Kuzmića. Za sada je ovo isključivo okršaj centara. Matković je novim zakucavanjem upisao svoj deseti poen – 17:15 za Megu.

4′ Ispromašivala se i Zvezda, a i Mega

Posle dva vrlo efikasna minuta, usledila su dva prilično tanka. Dva poena ubacili su igrači u „ružičastim“ dresovima sa poludistance. Odgovorila je Zvezda sa tri poena Vajta za 9:9.

2′ Dobar početak Mege

Aron Vajt je u prvom napadu Zvezde iznudio faul za dva poena, ali je Mega odgovorila sa pet uzastopnih poena, jednim zakucavanjem i trojkom. Kuzmić je potom pogodio dva slobodna bacanja, ali je Matković preko njega ubacio dobar horog – 7:6 za Megu.

BONUS VIDEO: Akcija košarkaša Crvene zvezde i koš Ognjena Kuzmića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram