Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crveno-beli su osmi put osvojili pehar Kupa Radivoja Koraća u ovom veku trijumfom nad Partizanom sa 85:68 u dvorani "Čair", a pogotovo je bilo zanimljivo ispratiti nastupe srpskih košarkaša.

Dok se navijači iz dana u dan prepucavaju iz različitih razloga, ovog puta su mnogi ostali iznenađeni kada su pogledali statistiku srpskih igrača u finalu domaćeg Kupa.

PROČITAJTE JOŠ

Najefikasniji u redovima Zvezde bio je Nikola Kalinić sa 18 poena, koji je u svakom momentu imao odgovor na postavku odbrane Partizana. A uz strane igrače imao je veliku podršku Stefana Markovića sa 13 poena, te Ognjena Dobrića sa devet.

Ipak, ono što je mnoge najviše šokiralo bilo je što su u redovima Partizana srpski igrači postigli samo pet poena. Četiri je ubacio reprezentativac Aleksa Avramović, dok je jedan dodao Uroš Trifunović. I to je bilo to. Zapravo su srpski igrači imali samo dva pokušaja u prvom poluvremenu, a neprecizni su bili Balša Koprivica i Trifunović. Partizan je pre početka sezone želeo da formira tim sa 12 srpskih igrača, ali se od te ideje odustalo preko noći.

Nakon povrede Alena Smailagića i Radeta Zagorca, došlo se do toga da Partizan, koji je tradicionalno davao buduće reprezentativce, sada ima problem da uopšte ima igrače sa srpskim ličnim kartama (ne i pasošima) koji su se upisali na semafor.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Željko Obradović je govorio upravo o ovoj dvojici igrača nakon što je završeno veliko finale.

„Smailagić je trebalo da bude bitan igrač, kada smo u ponedeljak krenuli sa treninzima slika je bila drugačija. Nažalost, ušli smo u probleme da je Zagorac na klupi bez treninga sedam dana, da je Lesor pet dana bez treninga. Desilo se to sa Smailagićem, gde se juče povredio, e sad kako se povredio… To jesu stvari o kojima ćemo da pričamo da u budućnosti povedemo računa“, rekao je Obradović.

Zvezda je primenila sličnu politiku u prelaznom roku, ali je odlučila da vraća u svoje redove igrače koji su ranije nosili crveno-beli dres. To je donelo pravi rezultat, jer su već sarađivali sa Dejanom Radonjićem.

Nakon turbulentnog početka i nakon što se našao na udaru navijača, Marković je zaigrao sjajno. Postigao je nekoliko sjajnih trojki, pa čak i jednu sa gotovo devet metara.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Promenila se situacija u domaćoj košarci, pa su sada sve češće nosioci timova igrači koji nisu rođeni u Srbiji. Otud i ne čudi što je i selektor Svetislav Pešić nedavno poručio „da nije lud da ne računa na Amerikance sa srpskim pasošima“.

Istakao je da su se potencijali smanjili i da razmišlja o toj mogućnosti. Videlo se to i u finalu gde nije bilo nekih bravuroznih partija mladih srpskih igrača. Ranije su se u ovakvim mečevima kalili veliki šampioni, a sada su stranci izneli gotovo čitav pritisak.

Istina je da je Partizan na papiru mlad tim i da bi ovo mogla da bude velika lekcija za igrače koji bi već do kraja sezone mogli da eksplodiraju.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ovog puta je upravo iskustvo presudilo.

„Uvek je to iskustvo presudno, posebno u ovakvim mečevima, lakše je ostati smiren na terenu. Mladost je njihova prednost u nekim mečevima, kao i recimo poput oporavka gde je bolje da imaš mladi tim. Ipak, mi smo bili mlađi tim kada smo prekinuli dominaciju Partizana. Teren je merilo na kraju dana i sve te stvari padaju u vodu“, rekao je posle susreta Kalinić.

BONUS VIDEO Navijači Crvene zvezde dolaze na finale i vređaju „grobare“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare