Foto: Screenshot Twitter/KK Crvena zvezda

Košarkaši Fenerbahčea pobedili su Crvenu zvezdu u napetom meču 18. kola Evrolige i po drugi put savladali tim crveno-belih ove sezone - 73:71.

Čovek odluke bio je Lorenco Braun koji je hladnokrvnim flouterom u završnici susreta vratio prednost Feneru, u trenucima kada je njegov tim bio u napadačkoj krizi.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveno-beli su imali i sedam poena prednosti tokom četvrte četvrtine, ali su Marko Gudurić i saigrači tu prednost stigli za 45 sekundi pa su poslednja tri minuta bila totalno dramatična.

Žuto-crni su vodili baš posle koša Gudurića sa 69:68, ali je Davidovac na minut i po pre kraja ubacio za tri i time vratio nadu Zvezdi. U karambolu koji je nastao u naredna dva napada, crveno-beli nisu uspeli da pogode, Turcima je ostavljeno pet, šest sekundi za poslednji šut.

To je bivšem plejmejkeru Zvezde bilo više nego dovoljno da istrči ceo teren i onda iz pozicije uz čeonu liniju baci „fatalni“ flouter za pobedu.

Najefikasniji je kod pobednika bio upravo Braun sa 13 poena, koliko je imao i Dešon Pjer, Marko Gudurić je dodao 11 poena, a Jan Veseli i Danilo Bartel po deset. U Zvezdi se istakao Džoni O’Brajant, koji je postigao 17 poena uz deset skokova. Pratili su ga Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić sa 11, odnosno 12 poena, dok je dvocifren bio i Kino Kolom sa deset. Dobrić je imao i četiri ukradene lopte.

Lorenzo Braun
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prvo poluvreme bilo je tvrdo i obeleženo starom boljkom Zvezde, izgubljenim loptama. Da Fener nije u sjajnoj formi ove sezone pokazalo se što te izgubljene lopte i na mahove potpuno nerezonska dodavanja nije više kažnjavao.

Kori Volden je meč otvorio trojkom, posle čega je Fener napravio seriju. Bilo je jasno da će tim Igora Kokoškova igrati brzu tranziciju jer su napadi rešavani u roku od nekoliko sekundi.

To kao da je poremetilo ritam crveno-belih na startu, pa je Fenerbahče tokom prve četvrtine uglavnom diktirao tempo. Posle dvojke De Koloa imao je i pet razlike 13:8, ali je Zvezda zatim stegla odbranu i onda preokrenula.

Trojkom Kina Koloma bilo je 22:18 na kraju prve četvrtine. U drugoj je viđena sličan razvoj događaja i bolji početak Fenera koji je izjednačio na 25:25. Od tog trenutka su se obe ekipe napadački mučile i niko nije mogao da pogodi šut.

Dejan Davidovac FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ / STARSPORT

To je sporadično radio Jan Veseli pod košem, pripomogao mu je Dešon Pjer kad je bio precizan za 29:27, ali je onda od sredine drugog perioda, do poluvremena Zvezda bila za nijansu bolja.

Kino Kolom je šutem za dva završio poluvreme preko Marka Gudurića koji se u međuvremenu razigrao i trojkom približio svoj tim na 35:34. Duop Rit je pogodio za novih +3 Zvezde, usledio je preokret Fenera, ali i spomenuti koš Koloma za 39:38.

Treća četvrtina Zvezde počela je napadački užasno. Dovoljno je reći da su crveno-beli promašili dve trojke i izgubili dve lopte u prikazu anti-košarke na obe strane parketa i od obe ekipe.

Ni Fener se nije proslavio pa je Braun trojkom odveo svoj tim na 44:39, ali onda se razigrao Kino Kolom još jednom. Prvo je pogodio uz faul, a onda je asistirao Džoniju O’Brajantu za izjednačenje na četiri i po minuta pre kraja treće deonice.

Foto: Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dešon Pjer je okrenuo Radanova, a u lepoj i konačno smislenoj akciji Fenera lopta je stigla do Bartela koji je fauliran pod košem, ali je sa linije penala sačuvao prednost žuto-crnih.

Radanov je hrabro krenuo na koš u sledećem napadu Zvezde, pa je i on iznudio dva bacanja za egal, da bi prednost Zvezdi vratio Jagodić-Kuridža sa linije penala – 47:46.

Do kraja treće deonice Aleksa Radanov je pogodio sjajnu trojku u poslednjoj stotinki lošeg napada Koloma, ali je Pjer dao koš za 53:53 i egal pred poslednjih deset minuta.

Poslednja četvrtina bila je najneizvesnija, a delovalo je da će posle dobrog početka pripasti Zvezdi. Jer, kada u ovako tesnom meču na koš, dva jedan tim ode na sedam razlike, onda taj tim obično pobeđuje.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

To se Zvezdi nije desilo, iako je posle poena O’Brajanta i faula Gudurića nad Dobrićem pri šutu za tri poena, crveno-bela četa otišla na 66:59. Do kraja je u tim momentima ostalo pet i po minuta.

Nepun minut kasnije, Bartel je dao trojku, a Braun dvojku u tranziciji uz kasni faul igrača Zvezde. Ovi kasni faulovi su bili rak rana jer napadi nisu prekidani pre nego su već bili gotovi.

Tako je Fenerbahče sustigao srpski tim, ušlo se u završnicu na poen i činilo se da će trojka Davidovca da preokrene stvari u korist crveno-belih. Dejan je pogodio na minut i po do kraja za 71:69.

Ipak, sudbina je bila naklonjenija timu Igora Kokoškova koji je upisao i drugu pobedu nad Zvezdom posle one oktobarske 77:63. Turski tim je sada na skoru od osam pobeda i deset poraza na 12. mestu, dok je Zvezda sa šest pobeda i 12 poraza na 15. poziciji.

Crvena zvezda – Fenerbahče 71:73(22:18, 17:20, 14:15, 18:20)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, bez prisustva publike; Sudije: Hristos Hristodulu, Fernando Roća, Robert Viklicki

Crvena zvezda: O’Brajant, Volden, Uskoković, Davidovac, Lazić, Rit, Radanov, Dobrić, Jagodić-Kuridža, Simanić, Kuzmić, Noko, Kolom. Trener: Dejan Radonjić.

Fenerbahče: Hamilton, Braun, Perez, Gudurić, Mahmutoglu, Biberović, Onan, De Kolo, Pjer, Bartel, Veseli, Sipahi, Edi, Kandan, Muhamed, Duveriolu, Ulanovas. Trener: Igor Kokoškov.

Četvrta četvrtina:

40′ Braun u poslednjoj sekundi, pobeda Fenera

Davidovac je pogodio trojku za 71:69 na minut i po pre kraja, ali su Pjer i Braun rešili meč u korist Turaka. Pjer slobodnim bacanjima, Braun teškim flouterom sa zvukom sirene – 73:71.

38′ Gudurić vraća prednost svom timu

Opet Fener u prednosti Gudurić pogađa za dva. Guranje lopte na niski post nije prolazilo crveno-belima, a tu „naviku“ igrači Dejana Radonjića za sada ne menjaju. Veseli je posle promašaja De Koloa za tri uhvatio skok u napadu.

37′ „Cigla“ Lazića, loš napad Zvezde

Promašio je trojku Zvezdin kapiten, ali je Jagodić-Kuridža posle izgubljene lopte Fenera dobio priliku da sa linije za slobodna bacanja uveća prednost svog tima i to je uradio – 68:65. Veseli je izgubio još jednu loptu, ali Lazić ponovo neprecizan. Kasne faulovi Zvezde posle loših akcija.

36′ Bartel „gasi požar“ trojkom, brza serija Fenerbahčea 6:0

Trojka Danila Bartela na ulasku u šesti minut četvrte četvrtine, a onda i izgubljena lopta O’Brajanta iz veoma teške situacije. Lorenco Braun u kontri pogađa uz faul i začas topi prednost Zvezde – 66:64.

35′ O’Brajant dominira, +7 za Zvezdu!

Timska odbrana Zvezde diktira sada sve, a O’Brajant u napadu rešava akcije. Pogodio je u mismeču uz faul Mahmutoglua. Melih je u međuvremenu promašio pored Gudurića jer je bio udvojen, a Marko je napravio faul na Dobriću za tri slobodna bacanja, 66:59.

34′ Plus pet za crveno-bele, Fener odmah stigao

Posle slobodnih bacanja O’Brajanta Zvezda je imala pet poena prednosti 60:55, ali je Fener to brzo stigao slobodnim bacanjima Pjera – 60:59.

33′ Dve odlične odbrane Zvezde!

Davidovac u kontri pogađa, O’Brajant odlično brani pik, a onda ide na moćno zakucavanje i dobija faul! Crveno-beli su konačno ponovili defanzivu kakvu su igrali u delu prve četvrtine.

32′ Dobriiiić!

Dva promašena šuta Fenera, od čega jedna trojka Gudurića, ali i njegov pogodak za dva. Dobrić je energičnom igrom i agresivnim napadom poentirao pored Pjera i pogodio dodatno bacanje – 56:55 za Zvezdu.

Treća četvrtina:

30′ Kakva trojka Radanova, egal posle 30 minuta

U poslednjoj stotinki lošeg napada Radanov daje trojku za 53:51. Pronašao ga je nekako Kolom. Dešon Pjer je na kraju uspeo da pogodi preko igrača u reketu za egal posle 30 minuta igre.

28′ Minut „horora“ u Pioniru

Krade Dobrić loptu Braunu, promašuje u kontri, pa se ni Braun nije proslavio u kontri posle izgubljene lopte Koloma. Tek je Lorenco trojkom vratio prednost svom timu.

27′ Hrabri Radanov

Bartel je dobio faul iz lepe i uigrane akcije Fenerbahčea pod košem Zvezde, pogodio je oba slobodna bacanja. Odgovorio mu je Radanov prodorom i fauliran je za dva pogotka sa penala.

26′ Izjednačenje, odlični Kolom!

Pravi lider na terenu u ovom meču je iskusni španski internacionalac koji je asistirao O’Brajantu posle svojih poena za egal 44:44. Džoni Hamilton je dobio rampu u međuvremenu od O’Brajanta.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

25′ Malo kvalitetne košarke, Zvezda dugo bez poena

Tvrdo u Pioniru. Zvezda skoro pet minuta bez poena, Fenerbahče je ubacio trojku preko Lorenca Brauna za 44:39. Loš niz Zvezde prekinuo je Kolom košem uz faul za 44:42.

23′ Dve izgubljene lopte, dva promašaja spolja

Ništa od dve trojke koje su uputili Dobrić i Volden, dve izgubljene lopte igrača Zvezde, ali i solidna odbrana. Mučna košarka i loši napadi na obe strane, ali za sada niko ne ostvaruje prevlast.

21′ Loš prvi napad Zvezde i kazna

Lazić je probao da nađe Kuzmića u reketu, nije prošlo, Ulanovas je to kaznio trojkom i Fener je poveo već posle prvog napada u nastavku.

Druga četvrtina:

20′ Gudurić vuče Fenerbahče

Marko Gudurić posle trojke na niskom postu krade loptu Davidovcu, onda promašuje trojku, ali opet dva ofanzivna skoka Fenera. To je trenutno najveći problem crveno-belih. De Kolo je posle prekida probio, pronašao Veselog u reketu i ovaj je lagano rešio akciju pod košem (38:37 za Fener). Međutim, Kolom je završio poluvreme košem sa poludistance preko Gudurića i Zvezda sa poenom prednosti ide na poluvreme.

18′ Serija Zvezde!

Opet se razigrala ekipa u crveno-belom, trojke Voldena i Dobrića posle slobodnih bacanja Davidovca (35:31), tešku trojku daje i Marko Gudurić – 35:34 za Zvezdu.

16′ Tesno vođstvo Fenera, promašaji Zvezde

Spolja ne prolaze šutevi crveno-belih, probao je Jagodić-Kuridža, zatim i Volden, ali je na suprotnoj strani Veseli promašio relativno lagan flouter.

15′ Sušni period za obe ekipe

Tek po dva poena za jedne i druge i po nekoliko promašaja. Fener i dalje igra kontre, Veseli se dobro snalazi na ofanzivnim skokovima pod obručem ali ne pomaže to mnogo njegovom timu – 27:27.

12′ Radanoooov!

Trojka Alekse Radanova, nije odgovorio Mahmutoglu na isti način, pa će Davidovac voditi novi napad. Ukrao mu je loptu Braun i promašio na obruču, ali je Veseli pogodio za egal.

11′ Brza serija Fenera

Nije dobro, Pjer daje trojku iz ugla, a Lorenco Braun poentira u prodoru i začas je Fenerbahče preokrenuo stvari u svoju korist serijom 5:0.

Prva četvrtina:

Foto: Starsport

10′ Zvezda vodi!

Usporen napad na ulasku u poslednji minut prve deonice naterao je Dešona Pjera da odigra sa niskog posta i promaši. Fauliran je O’Brajant, pogodio je oba penala (19:16), Lazić je dobro sačuvao Brauna, a onda je Kolom pogodio trojku za nastavak Zvezdine serije 22:18.

9′ Lepa finta Koloma!

Veoma dobar krosover plejmejkera Zvezde koji je fintirao Lorenca Brauna i naterao ga da napravi faul. Pošto je Fener bio u bonusu, a Kolom je pogodio oba bacanja, Zvezda je povela 17:16! U nastavku su crveno-beli igrali presing po celom terenu kako bi usporili napad gostiju i uspelo im je.

8′ Stegla je Zvezda odbranu

Prišli su crveno-beli, dali su pet poena, Džoni O’Brajant je kaznio nešto ležerniju odbranu rivala i dao trojku, a onda je Jagodić-Kuridža pogodio za dva, pa je prišla na poen zaostatka.

5′ Zvezda gubi lopte, ali drži korak

Mnogo loših dodavanja u napadima Zvezde, De Kolo je jednom šutnuo nerezonski, ali je osim toga, napadi gostiju deluju mnogo tečnije i bez grešaka. Osim toga, Turci igraju brzo u ranoj tranziciji. Dobrić je pogodio trojku, Davidovac posle ofanzivnog skoka dvojku, a Fener vodi 13:10.

3′ Bolji Fener

Prolaze lopte od spolja ka unutrašnjim pozicijama, Zvezda se muči da brani tu liniju dodavanja, pa žuto-crni vezuju sedam poena i posle koša Ulanovasa iz prodora vode 9:3.

2′ Volden namestio „praćku“

Dobar napad Fenera na unutrašnjoj liniji i laki poeni pod košem, zatim ofanzivni skok Kuzmića posle promašene trojke Dobrića i prvi pogodak Korija Voldena – 3:2 za Zvezdu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare