Bojan Dubljević, Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Crna Gora čeka odluku FIBA.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore mogla bi da naknadno obezbedi učešće na prvenstvu Evrope ukoliko dože do izbacivanja Rusije sa turnira.

PROČITAJTE JOŠ

Napad Rusije na Ukrajinu izazvao je lavinu suspenzija i izbacivanja ruskih sportista, klubova i rerezentacije.

Ruse su iz svih takmičenja već izbacile glavne fudbalske organizacije (FIFA i UEFA), rukometne (IHF i EHF), odbojkaške (FIVB i CEV) i vaterpolo (FINA i LEN), a samo u jednom od pet kolektivnih sportova na programu olimpijskih igara su i dalje donekle “živi” – u košarci.

Kako pišu podgoričke „Vijesti“, FIBA, na sednici 25. marta nije donela odluku o definitivnom isključenju svih ruskih selekcija, već je samo produžila suspenziju. Konačno rješenje bi trebalo da bude doneto u maju, ali se čini da će Rusi i definitivno preskočiti Eurobasket u Njemačkoj, Gruziji, Češkoj i Italiji.

Ukoliko odđe do izbacivanja koje se očekuje,glavni kandidat da popuni prazninu je reprezentacija Crne Gore.

„Vijesti“ ističu da za to postoje dva argumenta – “crveni” su 25. na FIBA rang-listi, tj. najbolje plasirani od svih selekcija koje nisu izborile plasman na Eurobasket, što bi po pravilima trebalo da im otvori mesto, a uzgred se jedini sa tri pobjede nisu kvalifikovali na 41. šampionat Starog kontinenta.

Ako bi Crnoj Gori bio upućen poziv, to bi joj bio četvrti nastup na evropskim prvenstvima. Plasman u drugu fazu je izborila samo 2017. godine, kada je u osmini finala poražena od Letonije i šampionat završila na 13. mestu.

BONUS VIDEO Navijači Crvene zvezde pevaju čuvenu „Kaćušu“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar