Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Crvena zvezda je apsolutno zagovornik da se sve lige završe na terenu, a sve ostalo je sticaj okolnosti, rekao je za “Tanjug” prvi čovek crveno-belih, Nebojša Čović.

“Sport je izuzetno važan segment naših života, ali je zdravlje najvažnije i košarkaši Crvene zvezde vratiće se na treninge čim se proveri zdravstveno stanje igrača,” dodao je predsednik Zvezde koja je na Malom Kalemgdanu tradicionalno obeležila Đurđevdan, u uslovima u kojima je to bilo moguće.

Čović kaže da kada su u pitanju Evroliga i ABA liga da će klub sačekati 24. maj za kada je najavljena odluka.

PROČITAJTE JOŠ

“Vrlo smo zahvalni državi i gradu Beogardu što su na kontakt Evrolige smogli snage da se kandiduju i prijave za domaćina u drugom formatu, svih 18 klubova na jednom mestu, pa šest kola, pa fajnal-ejt i fajnal-for. Beograd ima te kapacitete, sportske, smeštajne, transportne, medicinske. Od početka smo zagovornici da se sva prvenstva završavaju na terenu, sve ostalo je sticaj okolnosti nekakva viša sila, koju niko nije planirao.”

Na pitanje ko će u Evroligu ako se takmičenja ne završe, Čović je rekao:

„Mi o tome ne odlučujemo, nego Evroliga. Oni će se voditi svojim pravilima i kad je Evroliga i Evrokup u pitanju. Realno je da Zvezda igra evropsko takmičenje, ali treba voditi računa i kako će početi sledeća sezona. Srbija jeste dobro prošla, ali mnogi drugi nisu“.

On ističe da po nekim analizama Srbija treba da izađe iz pandemije 26. maja, a posle toga još mesec dana opreza.

„Ali u SAD i Rusiji je drugačije, neki izlaze u julu, avgustu, a svet globalno prema singapurskoj laboratoriji trebalo bi da izađe tek 9. decembra 2020. Nismo sami, kada će se otvorite granici, kakva će biti pravila putovanja, sve je otvoreno, to će se rešavati međudržavnim sporazumima. Pitaće se i SZO, koja bi najzad mogla da izađe sa nekim predlozima jer dobija velike pare“.

Izneo je i prognoze kada bi mogla da se pronađe vakcina.

“Za godinu dana. Svako ubrzano otkriće otvorilo bi dalje polemike, da je bila spremna ili su naučnici bili moćni. Ali, opet bitno je da li su standardi zadovoljeni. Da se ne razumemo pogrešno, zagovornik sam vakcine, ali vakcije koja je potpuno bezbedna“.

Prokomentarisao je i situaciju sa domaćom Superligom.

„Nikad nisam počinjao ono što ne možemo da završimo. Zašto bismo pravili taj cirkus, da počinjemo ligu koju ne možemo da završimo? Ništa se nikome neće da se desi ako se preskoči jedna godina koja je vezana za celu ovu pošast kao globalnu višu silu.”

Naveo je da je dobro je što je Srbija pri kraju najvećeg udara pandemije koronavirusa.

„Iskušenja još postoje i treba svi da budemo racionalni, odgovorni i disciplinovani, vodeći računa o sebi i porodicama, a onda i o drugim ljudima. Zvezda neće početi sa treninzima dok se u potpunosti ne proveri zdravstveno stanje svih igrača, dva meseca su van treninga, imali su višednevnu karantinsku izolaciju, 28 dana, jer smo 12. marta bili u Španiji, na sreću nismo igrali protiv Reala čijih je pet igrača bilo zaraženo”, objasnio je Čović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare