foto: Djordje Kostic/ STARSPORT
foto: Djordje Kostic/ STARSPORT

Košmarni dani za Cibonu i prisećanje na situaciju sa Crvenom zvezdom.

Aco Petrović, čuveni trener, i Saša Pavličić Bekić, bivši disciplinski sudija ABA lige, održali su konferenciju za medije i predstavili plan za spas kluba pod akcijom „Mi smo Cibona“.

PROČITAJTE JOŠ

Cibona pokušava da dogovori dolazak investitora u klub, koji su navodno spremni da pokriju četiri miliona evra dugova i da ulože još dva za buduće troškove. Ipak, uslov je da postoji sređena situacija sa dvoranom, što nije slučaj u Zagrebu. Grad je oduzeo dvoranu klubu dok je pokrivao njene stare dugove, a pravno Cibona sada ne može da uradi gotovo ništa. Gotovo svi igrači su zatražili raskid ugovora jer im se duguje četiri ili više plata. Ukoliko dogovore transfer pre nego što se raspetlja situacija u Ciboni otići će bez obeštećenja.

Aco Petrović smatra da je dug verovatno oko 10 miliona evra (iako je revizija pokazala da je dug 40 miliona kuna, duplo manji).

Zanimljivo, na konferenciji za medije su se dotakli i Crvene zvezde koja je nastupila u Evroligi, iako je Cibona tada osvojila ABA ligu i obezbedila mesto u eliti.

„Prošle smo godine imali inicijativu, pokušali smo da uđemo u klub, ali nije bilo razumevanja. Tokom 2011. sve prostore oko Cibone, njih 50-ak, a to puno vredi, Cibona je dala Zagrebu da bi se vratio kredit. Grad je platio kredit i uzeo dvoranu. Tu počinje priča. Mi nemamo imovinu. Ne znamo što su zatekli po dolasku u klub. Znam što je bilo od 2011. do 2014.

Kasnije je Cibona uradila ono što niko nikad nije. Osvojila je ABA ligu, a onda samoinicijativno Crvenoj zvezdi predala da uđe u Evroligu. Zamislite da to naprave Real i Barselona. Tad je počeo uspon Crvene zvezde, a ja na njih nisam kivan. Iskoristili su što su mogli. Cibona je prepustila novac Crvenoj zvezdi. Zašto se to uradilo, ne znam“, rekao je Pavličić Bekić.

Foto: Pedja Milosavljevic

Petrović je najavio krivičnu prijavu.

„Situacija je teška. Teško ćemo doći do onih kvota, ali očekujem dolazak kapitalaca i reakciju institucija. Što znači 3, 4 miliona evra? Puno vremena. Ovo što su uradili Franck i Dinamo je to što nam treba. Ovo što je Dinamo napravio je hvale vredno. Možda se pojavi investitor i kaže da je stvar rešena. Super, niko neće biti srećniji od nas. Ali ne zaboravite da prekršaj ili kaznena prijava će biti podneseni zbog nemarnog poslovanja. Cibona je na kraju sezone izgubila barem milion evra odštete za igrače koji su otišli. To je nemarno delovanje. Neverovatno, to je noćna mora“, izjavio je Petrović.

Pojasnio je i šta se dešavalo u prethodnom periodu.

„Teško je objasniti sled događanja. Cibona ima najpotentniju mladu ekipu u regionu. Kako je moguće da klub tad ostane bez predsednika i direktora? Kako je moguće da ne plaćatigrače i da ih pušta bez odštete. Te odgovore ne treba tražiti kod nas. Želim da revizija pokaže koliki je dug. Tokom 2018. i 2019. u klub je ušlo 30 miliona kuna od Grada Zagreba. Dugovi se ne smanjuju, dugovi rastu. Nemamo puno odgovara, ali revizija se mora uraditi da shvatimo gde smo. Ako kupimo vrijeme, Cibona ima šanse. Inače ćete pratiti Hermes, Bosco…“

Foto: Printscreen/Youtube/Supersportske

Objasnio je i kako konkretno treba da izgleda kampanja za koju se zalaže.

„Želim da objasnim zašto je kampanja nabrijana. Nemamo vremena, moramo da reagujemo. Prvi krug neka traje deset dana, a uplate su pet i više hiljada evra. Onda ćemo videti kakva je dinamika, hoćemo li odustati ili ići dalje. Ne mogu, ako akcija ne uspe, da opteretim udruženje nalozima. Ako procenimo da cifra nije zadovoljavajuća, ljudima ćemo vratiti uložen novac. Drugi krug će biti od hiljadu do pet hiljada, a treći će biti za one koji žele da daju 200, 300 kuna. Sav taj novac biće za funkcioniranje kluba, ali ne za dugove jer ćemo razgovarati s verovnicima. Činjenica je da su igrači i treneri sada slobodni. Puno pozitivnih vibracija ima oko ovoga. Emocije moraju biti po strani.“

Detaljnije je govorio o ideji.

„Prvo, spasava se Cibona. Drugo, ako cifra bude kakvu želimo, kreće se u promenu iz udruženja građana u sportsko deoničarsko društvo. To traje barem šest meseci, koliko znam. Taj proces traje. Nijedan evro neće biti servisiran za pokrivanje dugova, njih ćemo rešiti na drugi način. Tipa, kako je reagovao Dinamo. Nastavi li akcija, Dinamo odustaje od potraživanja od Cibone. Kao verovnik možete da reagujete kao Dinamo. Tako mogu i drugi verovnici. Verovnici poput Marina Rozića, koji ima potraživanja 3.,5 miliona kuna, bilo bi logično i dobro da se dug pretvori u deonice kluba. Bio bi jedan od najvećih deoničara, mogao bi da odlučuje o klubu. Ovo je dokapitalizacija. Očekujem par kapitalaca, već 55 hiljada evra od Francka je sjajno. Ako nakon dva, tri sata na računu ima 250,300 hiljada evra. Iako nisam bio optimista, prebacujem se na to da je moguće.“

BONUS VIDEO Slavlje košarkaša Zvezde nakon osvojene titule prvaka Srbije 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare