Foto: Đorđe Kostić/Starsport

Pred početak sezone, iz Crvene zvezde su stizale najave da je cilj napad na plasman u plej-of Evrolige. I dok nakon devet kola u ABA ligi ima osam pobeda i jedan poraz, od Budućnosti, u Evroligi stvari ne štimaju već neko vreme. I za to postoji nekoliko razloga.

Nedostatak prvog plejmejkera

Nedugo po dolasku Saše Obradovića, na Mali Kalemegdan je stigao i Lengston Hol. I dokazao je Hol na samom početku da poseduje kapacitet da diriguje igrom crveno-belih, ali je takođe gotovo od samog početka sezone jasno da je Hol idealan „bekap“, dok je mesto prvog pleja još uvek slobodno.

PROČITAJTE JOŠ

To je potvrdio i potpis Tejlora Ročestija, sa kojim je potpisan ugovor na dva meseca, i koji bi mogao da napusti klub u narednim danima, ali i da ostane. Odluku o pojačanju mogla bi da ubrza Holova povreda, pošto su crveno-beli ostali sa odlazećim Ročestijem, Korijem Voldenom, koji je pre svega bek, te mlađanim Aleksom Uskokovićem.

Iako ni Voldenu uloga organizatora igre nije strana, jasno je da najviše pokazuje u situacijama kada je potrebno promeniti ritam, ali kao prva opcija Obradoviću iz ruke „izbija“ jednu od najboljih opcija.

Loša centarska linija

Još od kako je Lendri Noko napustio klub zbog problema sa srcem, bilo je jasno da je Zvezda u problemu, pre svega zato što je Noko bio projektovan za prvog centra, dok je Ognjen Kuzmić trebalo da bude tu kao kvalitetna alternativa.

Odlaskom Noka, Kuzmić je naprasno postao prva opcija, dok je Emanuel Teri zauzeo njegovo mesto. Iako je postojala nada da bi Teri mogao da iznenadi, bivši igrač Hapoela i učesnik turskog Ol-star meča dok je nosio dres Bandirme, pokazao je određene kvalitete, ali i velike nedostatke, najviše zbog jednodimenzionalnosti u svojoj igri u napadu.

Nadali su se da će Teri „zaključati“ reket, to je izostalo, pa je Zvezda bila prinuđena na doselekciju i pod košem, gde je izbor pao na košarkaša koji je za sad veći problem nego korist, Džonija O’Brajanta.

Hol, Lojd i O’Brajant; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Džoni O’Brajant

Iako se iz aviona vidi da momak iz Klivlenda „zna košarke“, utisak je da Zvezda od njega ima mnogo više štete nego koristi. Ako se na to doda i činjenica da je on preuzeo deo lopti koje su inače bile namenjene Džordanu Lojdu, ali da nije uzvratio kako je Obradović priželjkivao, nije teško zaključiti da deo problema ide i na njegovu ulogu.

Sve to bi moglo da se promeni dolaskom novog plejmejkera, jer je činjenica da Zvezdi nedostaje kreacije, pa bi O’Brajant od problema veoma lako mogao da u narednim danima postane udarna igla i uz Lojda najjače oružje.

Foto: Pedja Milosavljevic STARSPORT

Saša Obradović

Crvena zvezda u ovom momentu na klupi i u fudbalskom i u košarkaškom klubu ima momke koji su neraskidivo vezani za crveno-bele. No, za razliku od Dejana Stankovića, Obradović kao da je sagoreo u želji da već na samom početku nadmaši Dejana Radonjića. U suprotnom, teško da bi branio poslednji napad Budućnosti, pogotovo ako se u obzir uzme to da je njegovim igračima, nakon šuta Podgoričana, ostalo nešto preko dve sekunde.

Vremena za popravni svakako ima, s obzirom na to da je do kraja takmičenja ostalo 22 kola, ali je neophodno da počnu da se donesu prave odluke, jer je Zvezda od ciljanog plej-ofa Evrolige sada 16. na tabeli. U suprotnom, poljuljano samopouzdanje moglo bi tim sa Malog Kalemegdana skupo da košta, najviše u momentima kada se sezona bude lomila ne samo u Evroligi, već i na Jadranu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare