Džalil Okafor; Foto: EPA/ELSA / POOL CORBIS OUT

Crvena zvezda i Partizan od početka sezone igraju odlično, ali i Dejan Radonjić i Željko Obradović imaju istu "boljku" od početka sezone, čije rešenje bi moglo da se krije u nekom od imena koja su trenutno na platnom spisku klubova "preko bare", u NBA ligi.

NBA ligu čini 30 timova, a tokom predsezone ekipe u takozvanom „rosteru“ mogu da imaju najviše 20 igrača. Kako se zvaničan početak sezone približava, tako timovi dolaze u situaciju da moraju da odluče ko će se naći među 15 igrača koji će biti registrovani za sezonu.

PROČITAJTE JOŠ...

Od 30 timova, samo jedan ima jednog igrača viška (Finiks Sansi), dva imaju 18 (Nju Orleans Pelikansi i Filadelfija Seventisiksersi), šest ekipa trenutno ima 19 igrača pod ugovorom, 19 klubova ima 20 igrača, dok po jedna ekipa ima 21, odnosno 22 igrača na rosteru (računajući i nepotpisane izbore sa drafta).

To znači da će pre nego što sezona počne bez posla ostati 131 košarkaš. Ako se na to doda i činjenica da još uvek ima dosta slobodnih agenata, jasno je da će na tržište popriličan broj košarkaša koji bi veoma lako mogli da budu pravo pojačanje za crveno ili crno-bele.

Put „starog kontinenta“ krenuli su već Vinsent Porije (Baskonija), Džastin Peton (Hapoel Elijat), Ton Mejker (Hapoel Jerusalim), Kristijano Felisio (Ulm).

Od slobodnih igrača iz NBA lige koji pokrivaju poziciju pet nalazi se nekoliko izuzetno atraktivnih imena. Ubedljivo najzvučnije ime je Džalil Okafor, nekada treći pik i peti najbolji ruki za sezonu 2015/2016. Okafor je karijeru započeo u Filadelfija Seventisiksersima, ai su ga buran temperament i sklonost ka povredama dovele u situaciju da se nađe u nemilosti navijača.

Okafor je u decembru 2017. trejdovan u Bruklin, gde je ostao do kraja sezone 2018/2019, da bi potom nastupao još za Nju Orleans Pelikanse i Detroit Pistonse, koji su ga iskoristili kao „kusur“ u razmeni koja je Diandrea Džordana dovela u „grad motora“, dok je Okafor početkom septembra 2021. završio u Bruklinu, odakle je ubrzo otpušten. Kako se nije preterano dobro snašao ni u Atlanta Houksima, koji su ga zbog očajne predsezone otpustili nakon samo mesec dana, čini se da bi 25-godišnjem centru izuzetno dobro došla promena sredine i šansa da se kroz nešto slabije takmičenje vrati u NBA, s obzirom na to da je od velike nade postao košarkaš kog timovi dovode kako bi željenom trejdu dali dodatnu vrednost.

Gledajte Evroligu i Evrokup uz SBB i EON pakete

Utakmice Evrolige i Evrokupa mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta.

Drugo „jako“ ime je Mejers Leonard. Leonard je bio među kvalitetnijim centrima lige u periodu dok je igrao za Portland Trejblejzerse, u Majamiju je dobio ulogu startera, ali se sve promenilo u martu 2021. godine. Mesec dana pošto je zbog povrede bio podvrgnut operaciji ramena, Leonard je tokom igranja jedne video igre preko interneta upotrebio nekoliko anti-semitskih izraza što je dovelo do jednonedeljne kazne od strane NBA lige uz 50.000 dolara. Ubrzo je trejdovan u Oklahomu koja ga je ubrzo i otpustila.

Ovaj sjajni centar od tog trenutka je bez kluba, a čini se da su, s obzirom na žestoku reakciju gotovo čitave lige, šanse da će se vratiti u NBA ligu u sezoni 2021/2022 izuzetno niske. To ujedno znači i da bi Leonard veoma lako mogao put Evrope kako bi ostao u ritmu, a potom i sačekao da se situacija u SAD dovoljno „ohladi“ kako bi dobio šansu da ponovo zaigra u najjačoj ligi sveta.

Dok su Okafor i Leonard u ovom momentu najverovatnije van platežnih moći „večitih“ rivala, oni bi mogli da krenu putem Keneta Farida i pokušaju da na „starom kontinentu“ ožive karijeru sa ciljem povratka u NBA „na velika vrata“.

To isto važi i za još uvek mladog Džona Teskea, mladića iz Medine (Ohajo) koji je sa Lejklend Medžikom, razvojnim timom Orlanda, osvojio titulu u Razvojnoj G ligi, da bi u martu 2021. parafirao saradnju sa Ostendeom, da bi ubrzo klub napustio bez ijedne odigrane utakmice.

Slobodan je i Arik Holman, bivši košarkaš Ulma, Bostona, Los Anđeles Lejkersa, Dalas Maveriksa, koji je trebalo da nastupa za za San Antonio Sparse u predsezoni, ali je istog dana posle potpisa ugovora i otpušten, kao i 34-godišnji Australijanac Eron Bajns, inače nekadašnji košarkaš Olimpije. Kako je u poznim igračkim godinama, ovaj centar koji je 2014. osvojio prsten NBA lige sa San Antonio Sparsima, a potom nastupao i za Detroit Pistonse, Boston, Finiks i Toronto Reptorse. Čini se da više nema snage da se nosi sa mlađim NBA nadama, ali bi u Evropi mogao izuzetno lako da bude u samom vrhu kada su centri u pitanju.

Pored njih, interesantna će biti i borba za mesto među 15 igrača u ekipi. Poslednji dan za „rezanje“ rostera je 16. oktobar, a među slobodnim igračima će se naći veliki broj centara koji trenutno zauzimaju treće ili četvrto mesto na takozvanom „depth chart“-u.

To ujedno znači i da bi situacija trebalo da bude znatno jasnija u narednih nekoliko dana, jer će gotovo sigurno biti košarkaša koji neće želeti da presede nekoliko nedelja, meseci ili čak celu godinu, već će odlučiti da šansu za povratak u NBA potraže preko nastupa u Evroligi.

BONUS VIDEO Rakočević: Za Karija me veže jedna sjajna priča iz Indijanapolisa

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare