Nemačka košarkaška liga (BBL) zabraniće igračima da izraze bilo kakav protest protiv rasizma povodom ubistva Žordža Flojda.

„U osnovi, političke izjave u Ligi nisu dozvoljene, usmeno ili drugačije“, prenosi „Eurohoops“ odgovor direktora Lige Stefana Holca Nemačkoj novinsku agenciju (DPA) na pitanje da li igrači mogu na bilo koji način da protestvuju protiv rasizma tokom ligaškog turnira od 6. kojim će se nastaviti sezona.

Fudbaleri Džejdon Sančo, Ašraf Hakimi (Dortmund), Veston Mekeni (Šalke) i Markus Tiram (Mehnengladbah) su protestovali protiv rasizma tokom mečeva proteklom vikenda i tražili pravdu za ubistvo Džordža Flojda. Nemački fudbalski savez rekao je da neće neće biti sankcionisani.

PROČITAJTE JOŠ

„Za nas, kao u fudbalu, važi: Bavimo se sportom i nema političkih izjava u bilo kom smeru, pa ne želimo da otvaramo ta vrata. Ipak, možemo da shvatimo da se problem odnosi na igrače iz SAD.“

Košarkaška sekcija Bejerna Bajerna reagovala je na Holcove komentare.

„U trenutku kada su u pitanju solidarnost i jedinstvo, niko ne može da spreč igrače da se izraze. Biti protiv rasizma nije politički izraz već način života“, preneeo je klub reči izvršnog direktora Marka Pešića.

Holc u prvom trenutku nije stavio do znanja da li će biti bilo kakvih posledica po one koji budu protestvovali, kapiten Ulma Per Ginter rekao je da će platiti prvih 10.000 evra za igrače koji budu kažnjeni zbog iskazivanja solidarnosti protiv rasizam.

„Dragi igrači Lige, ako želite da se zauzmete stav protiv rasizma na predstojećem turniru – slobodno to učinite. Prvih 10 hiljada plaćam ja“, napisao je Ginther.

Holcovi komentari stigli su nekoliko sati pošto je Dirk Novicki, ikona nemačke košarke i jedan od najboljih evropskih igrača ikada, objavio potresnu izjavu.

„Moje srce je sa Flojdovom i svim porodicama pogođenim rasizmom i socijalnom nepravdom. Devastiran sam i tužan što to nastavljamo da to gledamo iznova i iznova. Bojim se za budućnost moje dece. Porodice su to osećale generacijama. sada su nam potrebne promene, Možemo li da budemo ljubazni i poštovani, možemo li da slušamo i učimo jedni od drugih? Možemo li da vaspitavamo svoju decu? Imate moju podršku. Imate moju podršku. Ja sam uz vas. Podržavavam organizaciju koja vodi ovu snažnu i kasnu promenu u našem društvu“, napisao je Novicki.

Tek onda je reagovala Liga, odnosno Holc.

„Kao Liga imamo zadatak da pogledamo statute i proverimo njihovu usklađenost. Ali to ne govori ništa o našoj ličnoj zabrinutosti i negodovanju zbog situacije u SAD. Upravo osećamo veliku solidarnost, posebno sa profesionalcima u našoj ligi koji dolaze iz Amerike i sa onima koji žele da daju primer. Budući da se BBL oduvek zalagala za kosmopolitizam i različitost, želimo da se pažljivo pozabavimo situacijom. Jer sportiste prvenstveno zanima izjava protiv rasizma, a ne pojedinačna politička mišljenja. Stoga ćemo se, naravno, suzdržati od sankcija u ovom procesu“, prenosi zvanični sajt lige reči Holca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar