Foto: Đorđe Kostić/Starsport

Proteklo kolo ABA lige potvrdile je da su na snazi neki novi vetrovi na Jadranu i da su, bar u prvoj polovini sezone, crnogorski klubovi preuzeli dominaciju od srpskih.

Crvena zvezda i Partizan više nemaju tapiju na vrh tabele, tačnije, ekipa sa Malog Kalemegdana i dalje je na regionali lider sa učinkom 8-1, ali…

PROČITAJTE JOŠ

Budućnost (6-0) je prošlog vikenda ogolila sve slabosti srpskog evroligaša koji je u seriji od četiri poraza, Mornar je za pola koša bio bolji od Partizana (4-5) i tako je tandem crnogorskih klubova prosledio jasan domaći zadatak beogradskim večitim rivalima.

Na sve to, u 10. kolu sudariće se Budućnost i Mornar koji ima najbolju sezonu na Jadranu, sa sedam pobeda i samo jednim porazom, uz odložen meč sa Borcem. Podgoričani su i dalje bez neuspeha, jedini su neporaženi uz šest trijumfa, jer imaju manje odigranih utakmica zbog koronavirusa.

Pored toga, Barani su u Evrokupu nadomak druge faze, za koju im je potrebno da u poslednjem, 10. kolu B grupe savladaju Budućnost u Podgorici ili da Ulm ne dobije Unikahu u Malagi. Budućnost je već prošla u narednu fazu.

Dakle, tu su i evropski uspesi crnogorskog tandema, dok Zvezda muku muči u Evroligi, a Partizan je obezbedio Top 16 Evrokupa.

Dodatno je zanimljivo i što će Mornar i Budućnost dva puta na megdan u četiri dana, prvo u nedelju (19) u 10. kolu ABA lige, a onda u sredu na evropskoj sceni, oba puta u Podgorici.

Foto: ABA/Mornar/Media Pro

„Dočekali smo i to da je crnogorski derbi ujedno i derbi ABA lige. Budućnost je bez poraza, dok mi, Zvezda i Cedevita imamo po poraz. U nedelju nas u pravom smislu reči očekuje derbi. I to vrlo interesantan, iz prostog razloga što već dugi niz godina sportski rivalitet Budućnosti i Mornara, koji je zaista samo sportski, što je za svaku pohvalu, naše duele boji posebnom aromom i čini izuzetno uzbudljivim. Gotovo da ne pamtim da je neka utakmica rešena bez velike drame u završnici. Priželjkujem da i ova u Podgorici bude takva“, rekao je trener Mornara Mihailo Pavićević.

U dosadašnjih osam susreta u ABA ligi, Budućnost vodi 6:2, a Mornar se još od januara 2018. nije radovao protiv velikog rivala.

Uvod u crnogorski derbi bili su srpsko-crnogorski dueli u prošlom kolu i oba su pripala komšijama.

Budućnost je slavila u „Pioniru“ (67:65) uz Zvedino loše šutersko veče i prilično neobjašnjivo branjenje poslednjeg napada rivala na 27 sekundi pre kraja, za prekid savršenog niza crveno-belih.

Partizan je u Baru imao napad i šuteve za trijumf, a Kodi Miler-Mekintajer opet je bio neprecizan u ključnim trenucima, kao i u samom finišu večitog derbija.

Prilika za popravni je već tu, Zvezda u matine terminu (12 sati) gostuje FMP, dok Partizan od 19 sati dočekuje nadahnutu ekipu Mege.

ABA LIGA, 10. KOLO

Petak

Split – Krka 78:80

Subota

FMP – Crvena zvezda 12

Partizan – Mega 19

Nedelja

Igokea – Zadar 17

Budućnost – Mornar 19

Cedevita Olimpija – Cibona 21

Borac – Primorska 20:0 (službeni rezultat)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram