Foto: Starsport

Poraz košarkaša Srbije u Belgiji (73:69), u 2. kolu kvalifikacija za Mundobasket 2023, ogolio je činjenicu da pojedini momci nemaju kapacitet da iskoriste svojih pet minuta u dresu Orlova.

Kad ako ne sad? To je pitanje koje pojedini košarkaši mogu da postave sebi kada dobiju priliku da zaigraju za Srbiju i da ih trenira velikan Svetislav Pešić, pa makar to bilo samo u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Sam Kari nije imao mnogo vremena za rad sa igračima i okupljanje, ali je širenjem selekcije i kontrolnim treninzima za potencijalne reprezentativce pokazao želju da pruži šansu svima. Kako bi izgledala tabela kvalifikacione grupe da se Miloš Teodosić nije odazvao pred meč sa Letonijom, možemo samo zamislimo, u Belgiji je nedostajao doprinos mnogih drugih momaka, igrača iza kojih je čak i već ozbiljan seniorski staž.

To važi pre svega za Nemanju Dangubića, Radeta Zagorca i Aleksu Radanova, koji su propustili priliku da pokažu da se na njih može ozbiljnije računati. Svoj momentum su protiv Letonije imali Marko Jagodić-Kuridža, Aleksa Avaramović i Alen Smailagić koji se povredio, protiv Belgije je to izostalo i pitanje je kakav bi tek epilog bio da se nije odazvao Filip Petrušev.

Okupljanje je ogolilo istinu da više nemamo toliko veliku širinu kao nekada, iako je adut Belgije bila bolja uigranost zbog činjenice da njihovi igrači nisu nosioci velikih klubova i mogu lakše da se kompletiraju. Od mlađih igrača, Uroš Trifunović je propustio priliku da u svojih 15 minuta protiv Belgije dođe do učinka, slično je bilo u slučaju Jovana Novaka, Aleksa Uskoković čak nije bio ni deo protokola, a u tim je došao kao igrač koji ni u Crvenoj zvezdi nije iskoristio svoju priliku usled velikih kadrovskih problema koje je imao Dejan Radonjić u protekla dva meseca. U slučaju Zagorca, neverovatna je transformacija od momka koji je u Megi pokazivao NBA potencijal do kapitena Partizana koji postane neprimetan na terenu u dresu Orlova.

„Imamo i mnogo igrača koji su prvi put u reprezentaciji, moraju da nauče kako se igra za nacionalni tim. Ovo je drugačiji sistem takmičenja, svaka utakmica je kao poslednja i moramo da kontrolišemo bolje napad i loptu. Vidimo u ovim kvalifikacijama, ne samo sada, svaka utakmica je teška za dobiti. Za vas nije važno, ali za mene jeste, posle ovih utakmica imam bolju sliku ovog tima, prvi put sam sa ovim momcima“, rekao je posle meča Svetislav Pešić.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Sve utakmice košarkaške reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Mundobasket ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama. Možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. (Promo)

Pre odlaska u Belgiju, Pešić je rekao i da više ne dobija pozive menadžera da se igrači „guraju“ u reprezentaciju, ali ona i dalje može da bude odskočna daska momcima koji ili sanjaju dres sa nacionalnim grbom, ili treba da ožive karijeru i vrate sa sa velikim dodatnim samopouzdanjem u svoje klubove i pokažu da su za velika dela. Nažalost, toga sada u Belgiji nije bilo i moraće da pričekaju na novu priliku.

Foto: Pedja Milosavljevic

Da li je poraz od Belgije bruka ili realnost? I jedno i drugo, usput i poruka Pešiću da ga čeka paklen zadatak na putu do Mundobasketa. Podsećanja radi, tri ekipe iz grupe u kojoj su Srbija, Belgija, Slovačka i Letonija idu dalje i bodovi se prenose. Obrazovaće se četiri nove grupe od po šest reprezentacija, a po tri najbolje plasirane reprezentacije iz svake grupe će se kvalifikovati na Svetsko prvenstvo.

GRUPA A, rezultati

Srbija – Letonija 101:100

Slovačka – Belgija 57:83

Belgija – Srbija 73:69

Letonija – Slovačka 82:74

TABELA

Belgija 2 2 0 156:126 4

Srbija 2 1 1 170:173 3

Letonija 2 1 1 182:175 3

Slovačka 2 0 2 131:165 2

Raspored Srbije u kvalifikacijama:

Srbija – Letonija 25. novembar 2021.

Belgija – Srbija 28. novembar 2021.

Srbija – Slovačka 25. februar 2022.

Slovačka – Srbija 28. februar 2022.

Letonija – Srbija 30. jun 2022.

Srbija – Belgija 03. jul 2022.

BONUS VIDEO Pešic: Ja nikog od ovih igrača nisam trenirao osim svog trenera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare