Nikola Jokić MVP NBA
Grafika: Branko Gavrić

Nikola Jokić je na korak od toga da postane tek peti igrač rođen van Sjedinjenih Američkih Država koji će osvojiti titulu najkorisnijeg igrača NBA lige, a ovo je samo jedan od mnogih rekorda i dostignuća do kojih bi mogao da dođe.

Hakim Olajdžuvon iz Nigerije, Tim Dankan sa Devičanskih Ostrva, Stiv Neš iz Kanade, Dirk Novicki iz Nemačke, a peti u tom društvu bi mogao da postane upravo srpski centar.

U noći između ponedeljka i nedelje završen je ligaški deo sezone, pa u pauzi do plej-in turnira i plej-of serija (počinje 22. maja) se vodi velika polemika ko treba da postane novi MVP lige.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko pitate Lebrona Džejmsa Stef Kari bi trebao da postane MVP. Ipak, ovo je „Kralju“ samo idealno opravdanje u slučaju da na plej-in turniru Golden Stejt Voriorsi izbace tim iz Los Anđelesa, aktuelnog šampiona.

Na sreću navijača iz naše zemlje Džejms i njegovi istomišljenici se nalaze u manjini, o čemu govore i prvi (doduše neprovereni) podaci o glasanju novinara. Navodno je čak 23 njih na prvo mesto stavilo srpskog centra.

Jokić je ove sezone odigrao sve mečeve za Denver Nagetse, čak 72 susreta, a ostaće upamćeno i kako je poručio treneru Majklu Melounu da „Srbi ne sede“ u trenucima kada je želeo da ga odmori na nekoliko susreta.

Da je srpski centar košarkaški unikat svedoči i što je jedini Ol-star igrač koji je ove sezone odigrao svaki susret u NBA ligi.

Iako su se navijači u dvorani pojavili tek na kraju sezone, Jokić je želeo da omogući svim ljubiteljima košarke da uživaju u njegovim bravurama.

As iz Sombora je bio konstanta na mečevima Denvera, a trener Meloun je uvek mogao da se osloni na njega da će rešiti meč. I koliko je samo puta to uradio, koliko puta su deca rešavala basketaške mečeve uz povike „Jokić“…

Jokić je zbog tri lične greške poluvreme završio na klupi, čak 32 slobodna bacanja za Lejkerse
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Možda ovo zvuči kao neka sasvim uobičajena stvar, ali bi Jokić mogao da postane prvi igrač još od legendarnog Kobija Brajanta koji je osvojio MVP nagradu (2008. godine), a u toj sezoni odigrao svaki meč ligaškog dela sezone.

Zapravo i Jokić slično razmišlja kao i Brajant koji je često javno isticao da su ljudi često mesecima skupljali novac da dođu na meč Lejkersa i da bi razočaranje bilo ogromno ukoliko bi prva zvezda „jezerdžija“ meč presedela na klupi.

Fenomen velikih šampiona se odmah uoči.

Uostalom Kobi je te sezone pokidao ligamente u šuterskoj ruci tokom februara. Odlučio je da preskoči odlazak na operaciju, kako bi mogao da igra do kraja sezone za Lejkerse i da bi kasnije nastupio na Olimpijskim igrama. Na kraju je Kobi otišao na operaciju, a samo nekoliko dana posle operacije se vratio treninzima. Počeo je da vežba šut levom rukom!

Jokić ove sezone nije imao tako ozbiljnih problema, ali bio pod znakom pitanja zbog problema sa prstom na nozi. Sam tome nikada nije pridao pažnju, te je bio potpuno fokusiran na dešavanja na parketu.

Ipak, nije samo po ovome specifično biranje Jokića za MVP jer bi Srbin mogao da postane igrač koji je biran najniže u istoriji na NBA draftu.

Setiće se mnogi da ga je Denver „pokupio“ kao 41. pika (dakle u drugoj rundi), a da je u tom trenutku na nacionalnoj frekvenciji išla reklama za brzu hranu.

Niko nije verovao da bi buckasti momak iz Sombora mogao da postane Ol-star igrač, a ni da pomisli da bi mogao da postane najbolji na svetu.

Jokić je ove sezone postavio lične rekorde u svim najvažnijim kategorijama. Prosečno je ubacivao 26,4 poena, 10,9 skokova i 8,4 asistencija po susretu za 34,8 minuta provedenih na parketu.

Sa linije za tri poena je šutirao 39 odsto, a doveo je Denver i do najboljeg skora u ligi u poslednjih 40 mečeva (30-10) čak i u trenucima kada se povredila druga zvezda tima Džamal Marej.

Nikola Jokić je lak izbor za MVP, a čeka se samo zvanična potvrda NBA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare