Foto: TAnjug AP Photo/Brynn Anderson)

Deluje da bi ova sezona mogla da bude njegova najbolja u NBA

Srpski bek Bogdan Bogdanović igra veoma dobro, možda bolje reći više nego solidno, od početka ove sezone, iako Atlanta Hoksi imaju skor 6-6.

Bogdanović je tokom leta bio član reprezentacije Srbije, koja je uzela srebro na Mundobasketu, a on je bio kapiten i pravi lider na terenu, iako je pred finale bio bolestan, pa nije bio u „punom gasu“ za meč sa Nemačkom.

PROČITAJTE JOŠ:

U dresu Srbije oborio je rekord po ukupnom broju ubačenih trojki na svetskim prvenstvima (prestigao Huana Karlosa Navara), imao je i jednu slabu partiju protiv Italije, ali je uspeo brzo da se digne, pokaže zrelost i povede „orlove“ ka pomalo neočekivanoj medalji.

Još jednom je Bogdan pokazao koliko mu znači da igra za reprezentaciju, propustio je prošli Evrobasket zbog povrede, ali sada je umesto slobodnog leta i odmora odabrao da na Mundobasketu pokaže šta zna i tako se na pravi način pripremi za NBA sezonu.

Ono što je Bogdanoviću falilo u nekim prošlim sezonama u najjačoj ligi sveta jeste veća konstantnost u šutu i poenterskim učincima. Prema onome što smo do sada videli, deluje da to od ove sezone više neće biti problem.

Od prvog meča sa Šarlotom, pa sve do utakmice sa Filadelfijom 18. novembra, Bogdanović je samo dva puta imao jednocifreni poenterski učinak. Prvi put to mu se desilo protiv Šarlota, kada je imao sedam poena i po četiri skoka i asistencije, dok je protiv Minesote krajem oktobra ubacio osam poena uz četiri asistencije. Na svim ostalim utakmicama Bogdan je bio dvocifren, a najbolju individualnu partiju imao je u tesnom porazu od Njujorka, kada je ubacio čak 28 poena uz po tri skoka i asistencije.

Prethodnih sezona Bogdanović je imao i blistavih, ali i poprilično slabih partija, pre svega gledano kroz poene, pa je veoma važno što je već sada u dobrom ritmu, samo da ga povrede zaobiđu.

Bogdanović obično ne počinje utakmice (samo jedan start ove sezone), ali zato ne bi bilo čudno ako bi pred kraj sezone bio jedan od favorita za najboljeg šestog igrača lige. I u prošlosti se pričalo da bi Bogdan mogao da pojuri tu nagradu, ali još uvek nije bio u užem krugu, što bi takođe moglo da se promeni ove godine.

Nikada Bogdanu nije falilo samopouzdanja, ali gledajući ga ove sezone deluje da je potpuno sazreo kao igrač, da apsolutno zna kakva mu je uloga u timu i da igra mnogo staloženije i pametnije. Procenat šuta za tri mu i dalje nije sjajan (35%, najslabije do sada ako poredimo sa prethodnim sezonama), ali sada uzima mnogo više pokušaja nego ranije – 8,3 u proseku po meču. Nema sumnje da će i procenat biti veći kako sezona bude odmicala, jer deluje da je Bogdanović „naoštren“ da se pokaže u najboljem svetlu ove sezone.

Srpski bek ove sezone ima odličan procenat šuta za dva (skoro 60%), a ukupan procenat šuta iz igre mu je na preko 43%. Za sada ima 14,6 poena, a pošto je do sada imao tek jednu partiju sa preko 20 poena, deluje da se „mašina“ tek zagreva i da bi i brojke mogle da budu još bolje.

Međutim, najbitnije je da je Bogdanović konstantno dobar, bez problema isporučuje ono što se od njega traži, a Atlanta bi na oslabljenom Istoku mogla da napravi dar-mar ukoliko malo jače zapne ove sezone. Boston i Milvoki jesu favoriti sa Istočne konferencije, tu su i Filadelfija i Majamija, ali deluje da Atlanta i te kako ima šta da traži, pogotovo sa sve standardnijim i poenterski i šuterski raspoloženim Bogdanovićem.

Jasno je gde Bogdanović želi da završi karijeru

Bogdanović je još pred početak sezone istakao koliko je srećan što nosi dres Atlante, a ne tako davno dobio je i novi ugovor.

„Ovo je prvi tim još od Partizana da sam ostao četiri godine. Jako sam uzbuđen zbog onoga što sledi, raduje me što sam ovde. Nisam znao mnogo o Atlanti kada sam dolazio, sada kada odem u Srbiju, počinje da mi nedostaje. Volim da budem ovde i nadam se da ću ostati u ekipi do kraja karijere“, rekao je Bogdanović.

Pričao je zatim kapiten „orlova“ i o letu koje će pamtiti.

„Nisam bio u optimalnom stanju ranijih godina kada je trening kamp u pitanju. Na primer, da me je neki klinac pozvao na basket, ne bih mogao odmah da izađem na teren. Trebalo bi mi barem pola sata da se istegnem i zagrejem, sada to mogu bez problema. Pomoglo mi je što sam igrao na Svetskom prvenstvu i uvek volim da igram za Srbiju“, završio je Bogdanović.

Dobre vesti za Srbiju

Bogdanović želi da igra na Olimpijskim igrama naredne godine.

„Gledao je pratio je navijao, javljao se (Jokić tokom Mundobasketa). Javljao se i Vasa Micić, ako me zdravlje posluži idem i ja na Olimpijske igre“, rekao je Bogdanović.

Foto: Starsport

Još uvek ne zna s kim će igrati na Olimpijskim igrama, ali je u kontaktu sa selektorom i direktorom reprezentacije.

„Iskreno nismo još pričali, malo smo pričali to sa Takijem (Dragan Tarlać, direktor reprezentacije) i Karijem (Svetislav Pešić, selektor), ovako preko poruka. Možda sa nekim saigračima, čisto ono da vidimo gde smo, šta smo, da se čujemo, dopisivanje neko i to je to. Ništa sad, daleko je to“, rekao je kapiten reprezentacije Srbije za RTS.

Olimpijske igre su na programu u Parizu sledeće godine od 26. jula do 11. avgusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar