Bodgan Bogdanović
Bodgan Bogdanović; Foto: Tanjug/(AP Photo/David Banks

Ko će biti novi "gospodari prstenova?"

Još jedna duga i naporna sezona je završena, a posle dramatičnih mečeva u plej-in turniru ostala su da se poune jo dva mesta. Nakon toga će 16 timova otati u borbi za šampionsko prstenje, a akcija kreće već u subotu u idelanom terminu za ljubitelje NBA lige u Srbiji.

Od srpskih košarkaša prvi će na teren Bogdan Bogdanović čija je Atlanta na impresivan način u plej-inu razmontirala favorizovani Majami, ali će pre njih na teren najverovatniji ovogodišnji MVP, Džoel Embid.

PROČITAJTE JOŠ

Nikola Jokić će svoj pohod krenuti u noći između nedelje i ponedeljka konačno rešen da osvoji titulu, pa nas čeka još mnogo besanih noći.

Ali, krenimo redom

Filadelfija – Bruklin

Završnica ligaškog dela je kada je u pitanju Filadelfija bila u znaku jurnjave Džoela Embida za šampionskim prstenom. Prve dve pozicije na Istoku su bile nedostižne, a prvi pratilac je bio predaleko pa je fokus ekipe bio na Embidovoj kampanji.

Gotovo da je već mesec dana bilo izvesno da će tim iz grada „bratske ljubavi“ krenuti plej-of protiv Bruklina koji je usred sezone odlučio da trejduje svoje dve glavne zvezde Kevina Duretna i Kajrija Irvinga i krene u projekat za budućnost, ali ne pre nego što je zacementiran plej-of.

Foto: AP Photo/Matt Slocum

Brojke i sve prognoze govore da su njihove šanse protiv Filadefije koja želi i borbu za titulu mizerne.

Siksersi su u sva četiri međusobna duela izlazili kao pobednici ove sezone, a poslednji u nizu je završen sa vrlo ubedljivih 134:105.

Filadelfija je treći najbolji napad lige po naprednim statistikama dok je Bruklin 12, ali u to je uračunat i učinak sa zvezdama kojih više nema, a ekipa je u blagom padu od „ol-star“ utakmice. Doduše, ni Filadelfija ne briljira u poslednjih 15 mečeva, ali je timski sve bilo podređeno Embidu.

Kada je defanziva u pitanju i na toj strani Filadelfija ima prednost, jer je sezonu završila kao deseta, naspram Bruklina koji je bio 15. odbrambeni tim lige

Upravo će Embid biti i najveća prepreka ekipi Netsa u želji d anaprave iznenađenje pogotovo jer Netsi nemaju dovoljno mesa ni atleticizma u reketu. Zato su procene stručnjaka da bi šansu trebalo da traže u sjajnom šutu za tri poena u poslednje vreme i dobroj timskoj igri radije nego da se fokusiraju na zaustavljanje Embidove dominacije u reketu.

Najbolji strelac Filadelfije i čitave lige je Džoel Embid sa 33,1 poenom po meču, dok ga prate Džejms Harden sa 21 i Tajris Maksi sa 20,3 po utakmici.

Bruklin predvodi Mikal Bridžis koji u plej-of ulazi u sjajnoj form i na nivou sezone postiže 20,1 poen po utakmici, dok ga prate Spenser Dindvidi sa 17,3 i Kameron Džonson sa 15,5 poena.

Raspored mečeva

15.4 Filadelfija – Buklin 134:105

18.4 Filadelfija – Bruklin 1.30

21.4 Bruklin – Filadelfija 1.30

22.4 Bruklin – Filadelfija 19.00

Boston – Atlanta

Turbulentna sezona za ekipu Bogdana Bogdanovića kulminirala je smenom trenera i dolaskom Kvina Snajdera. Recept koji je već jednom dao uspeh je ponovo upalio. Hoksi nisu imali vremena da se direktno dokopaju plej-ofa, ali su podigli formu pred doigravanje i razbili Majami i sada puni samopouzdnja idu na Boston.

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Seltiksi su dugo izgledali nedodirvljivi i zakucani kao najbolji tim lige i konferencije, ali je pad u jednom peridu dozvolio Milvokiju da ih pretekne. Ipak, problemi su sanirani u završnici sezone i Seltiksi u plej-of ulaze kao jedan od glavnih favorita za titulu.

U sva tri duela ove sezone je Boston nadigrao Atlantu, ali je najzanimljiviji njihov duel bio iz prošle nedelje koji su propustili svi nosioci oba tima.

Foto: AP Photo/Aaron Gash

Atlanta će svakako biti rasterećanija u ovom dvoboju jer će glavni fokus biti na sledećoj i prvoj punoj sezoni sa novim trenerom pa bi opasna spoljna linija sa Trejom Jangom, Dežonteom Marejom i Bogdanom Bogdanovićem mogla da napravi haos.

Ipak, uprkos činjenici da nemaju pritisak, na drugoj strani je po statističkim parametrima najbolji tim lige i ekipa koja je verovatno najbolje izbalansirana kako po pozicijama, tako i po igri u odbrani i napadu.

Atlanta je Majami razbila i zbog ofanzivnog skoka i to protiv četvrtog najboljeg tima u ligi po skokovima u odbrani, ali je Boston još jedan nivo više i ekipa koja sjajno čuva obruč. Zato će dalekometna paljba Hoksa morati da bude savršena, a biće potrebno i naći rešenje za odbranu sa Trejom Jangom koga će seltikis gađati.

Boston je tim sa najboljim ofanzivnim i najboljim defanzivnim rejtingom u ligi, dok je ekipa Bogdana Bogdanovića peti tim u napadu, ali i 25. u defanzivi po čemu je najgori plej-of tim.

Bogdan Bogdanović
Foto: Tanjug/AP Photo/David Banks)

Kada su u pitanju lideri ekipa, Boston predvodi Džejson Tejtum sa 30,1 poena po meču, a sledi Džejlen Braun sa 26,6 dok je daleko iza Malkolm Brogdon sa 14,9.

Atlantu predvodi Tre Jang sa 26,2 poena po utakmici, a sjajan je i Dežonte Marej sa 20,5. Treći strelac je Deandre Hanter sa 15,4 poena po utakmici, doj Bogdan Bogdanovič četvrti sa 14 poena. Toliko je ubacio i Majamiju u plej-in meču kada se mučio u šutu za tri poena, pa bi za to mogao da plati Boston.

Raspored utakmica

15.4 Boston – Atlanta 21:30

19.4 Boston – Atlanta 1.00

22.4 Atlanta – Boston 1.00

24.4 Atlanta – Boston 1.00

Klivlend – Njujork Niksi

Par koji se znao već nekih mesec dana jer je bilo jasno da nijedan, ni drugi tim ne mogu ni gore ni dole, pa je bilo više nego dovoljno vremena za međusobni skauting i zato se očekuje jedna od najneizvesnijih serija u prvoj rundi.

Niksi imaju prednost u međusobnim duelima ove sezone jer su nakon poraza u prvom meču dobili naredna tri i to im daje razloga za optimizam uprkos činjenici da rival ima prednost odmaćeg terena.

Biće ovo okršaj i dva sjajna kombo strelca koji u velikoj formi ulaze u završnicu. Donovan Mičel će biti jedna od glavnih uzdanica Kavalirsa, a o njegovoj partiji u kojoj je ubacio 71 poen i dalje se priča.

Foto:Stephen Lew / Zuma Press / Profimedia

Sa druge strane, sjajno igra i Džejlen Branson i njegov dolazak iz Dalasa je bio pun pogodak. Branson je pogonsko govrivo ovog tima i ono što je trebal Džulijusu Rendlu da ga rastereti.

Problem za ekipu iz Njujorka će biti to što je Rendl pod upitnikom zbog povrede što znači da iako zaigra neće biti potpuno spreman.

Ovo će biti i sudar dve koncepcije. Klivlend je šesta najbolja odbrana lige nakon što su dugo bili broj jedan, dok je Njujork tek 22. u tom segmentu. Međutim, Niksi su treći najbolji napad lige, dok je Klivlend na 14. mestu.

Foto: Tanjug / AP Photo/Mary Altaffer

Donovan Mičel je lider po poenima u Klivlendu sa ubačenih 28,3 po meču, dok ga prate Darus Garland 21,6 i Ivan Mobli sa 16,2.

a druge strane, kod Niksa dominira dvojac Rendl-Branson. Prvi ubacuje 25,1 poena po utkaimici, a drugi 24, dok je treći strelac ekipe Ar Džej Beret sa 19,6.

Raspored mečeva

16.4 Klivlend – Njujork Niksi 00.00

19.4 Klivlend – Njujork Niksi 01.30

22.4 Njujork – Klivlend 02.30

23.4 Njujork – Klivlend 19.30

Sakramento – Golden Stejt

Čekala je napaćena publika u Sakramentu da Kingsi konačno zaigraju plej-of i posle 17 godina su dobili spektakl. Ne samo da su uspeli da uđu u doigravanje nego su završili na trećem mestu konferencije i poslednjih desetak mečeva ušli sa šansom za broj jedan Zapada. Fenomenalan posao je sa ovom ekipom napravio Majk Braun koji je proglašen za trenera godine, ali će kao nagradu za povratak u plej-of imati Golden Stejt Voriorse za rivala.

Ekipa iz San Franciska je ponovo upalila motore u završnici sezone i sa oporavkom svih ključnih igrača ponovo slovi za jednog od favorita za titulu, a svakako za favorita u ovoj seriji iako nemaju prednost domaćeg terena.

Foto: AP Photo/Jeff Chiu

Naročito ako se uzme u obzir da je Golden Stejt bio bolji u sva četiri duela, a u poslenjem pre sedam dana kada su ekipe bile u najjačim sastavima se poigravali sa Kingsima.

Biće to okršaj i dva sjajna plejmejkera. Stef Kari je dokazana šuterska klasa, dok je Dieron Foks ove sezone eksplodirao i najavio velike stvari. Za šanse Sakramenta će biti važno koliko će ligaški deo sezone moći da ponovi njihov statistički najbolji igrač Domantas Sabonis. Šampionsko iskustvo Drejmona Grina i njegova spremnost na sve bi mogla da izbaci iz igre Litvanca i faktički ubije svaku šansu za prolaz. Biće ovo i sudar elitnih napada i sjajnih šuterskih ekipa.

Voriorsi su drugi po ofanzivnom rejtingu, dok je Sakramento osmi. Golden Stejt je sjajan i odbrmabeno pošto su po tom parametru na sedmom mestu, dok je Sakramento tek 17. u ligi.

Prvi strelac Kingsa je Dieron Foks sa 25 poena po utakmici, aprate ga Domantas Sabonis sa 19,1 i Kevin Uerter sa 15,2.

Sa druge strane, lider je Stef Kari sa 29,4 ispred Kleja Tompsona sa 21.9 i Džordana Pula sa 20,4.

Raspored utakmica

16.4 Sakramento – Golden Stejt 2.30

18.4 Sakramento – Golden Stejt 4.00

21.4 Golden Stejt – Sakramento 4.00

23.4 Golden Stejt – Sakramento 4.00

Drugi deo najave plej-ofa biće objavljen narednog dana kada se završi plej-in turnir.

BONUS VIDEO Ukradena lopta i asistencija Nikole Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar