Bogdan Bogdanović
Bogdan Bogdanović; Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Atlanta Houksi su u velikom stilu završili prethodnu sezonu i uprkos svim očekivanjima stigli do finala Istoka.

Uprkos svim očekivanjima da će ponovo biti u borbi za vrh i ove godine kada su zreliji i iskusniji sve je pošlo naopako od starta.

Nije bilo igre, nije bilo rezultata, ni povrede nisu išle na ruku i Atlanta je izgledala kao izduvani balon.

Kada bi na momente i uhvatila ritam brzo bi potonula. Zato je ponovo sredinom sezone primenjena taktika sa trejdovima i promenama u ekipi i čini se da je opet dalo rezultate.

PROČITAJTE JOŠ

Iako Houksi nisu u seriji kakvoj su bili prošle godine kada su se dočepali četvrtog mesta i prednosti domaćeg terena u plej-ofu, deluje da se kockice ponovo poklapaju i da bi u plej-ofu mogli da budu ekstremno opasni.

Jedan od glavnih razloga za to su igre Bogdana Bogdanovića. Ponovo je bek reprezentacije Srbije pronašo formu i ponovo su Hoksi počeli da liče na ozbiljan tim.

Prethodne sezone je u trejdu stigao u Atlantu i nakon što mu je trebalo vremena da pronađe formu, postao je bitan faktor u sjajnom napadačkom sistemu koji je ekipu odveo daleko.

Ove sezone je počeo kilavo, kao i ceo tim, a kasnije su i povrede uzele danak.

Čini se da je Bogdanović ponovo uspeo da pronađe svoj ritam u istom periodu kao i prethodne sezone.

Od poslednje povrede zbog koje je propustio četiri meča krajem januara., Bogdanović je na 16 utakmica igrao u proseku 30 minuta i postizao 17,5 poena uz 48 posto šuta iz igre i odličnih 40,5 za tri poena,. Uz to je imao i 4.3 skoka i 3.6 asistencija.

U tom periodu su Hoksi imali skor 8-6, dok su na nivou sezone ispod 50 posto jer imaju 30 pobeda i 32 poraza. Bio je primetan napredak u igri Atlante, a da nije bilo nekih ispuštenih pobeda, rezultat bi bio i mnogo bolji.

Još impresivniji učinak Bogdanović ima u poslednjih osam mečeva. Nivo koji je imao u prvih osam utakmica posle povrede samo je nastavio da raste. Čak 21 poen u proseku, uz 51.3 iz igre i 41.8 u šutu za tri poena impresivan su učinak.

Te brojke ga lansiraju blizu elitnih bekova u ligi i pretvaraju u jednog od glavnih nosilaca ekipe.

Ono što je važno i za Bogdanovića jeste da je počeo da pogaša u gustim završnicama i kada se mečevi lome.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hakim Wright Sr

Atlanta je u ovom trenutku daleko od one pozicije koju su imali prošle godine u plej-ofu.

Razlog je pored činjenice da su dugo bili van prave forme i to što je Istok ove godine neuporedivo kvalitetniji i što su u vrh isplivale ekipe kojih nije bilo prošle godine.

Atlanta je trenutno na poslednjem mestu koje vodi u plej-in turnir i dodatno razigravanje. Sa te pozicije Houksi bi morali dva puta da pobede na gostujućem terenu u biti il ne biti mečevima, pre nego što dobiju šansu da zaigraju pravu plej-of seriju.

Ono što je dobro u trenutnoj situaciji je da su Šarlot i Bruklin odmakli tek dve pobede uz dva meča više, ali je šesta pozicija koja donosi direktan plasman u doigravanje koju drži Klivlend previše udaljena, čak šest pobeda.

Ipak, za Bogdanovića, Janga i saigrače u ovom trenutku bi trebalo da bude najvažnije da pronađu onaj ritam od prošle sezone i da se do plej-ofa maksimalno uigraju.

Ovaj tim je pokazao da ima igrački i mentalni kapacitet da pobeđuje i na strani i da iskoristi svaku priliku koja im se ukaže.

Treba reći i da je jedan od najvažnijih igrača, Džon Kolins koji igra sjajno u tandemu sa Trejom Jangom povređen i da bi njegov povratak koji se očekuje u narednom periodu ekipu mogao dodatno da podigne.

Kolins je ove sezone 16.6 poena i 7,9 skokova, anjegov značaj za ekipu prevazilazi brojke.

Deluje da su Houksi pronašli recept i da jihova forma ide uzlaznom putanjom taman kada se igraju najvažniji mečevi u sezoni.

U anrednom periodu imaju solidan raspored sa nekoliko nezgodnih utakmica, ali je najvažnije da igra počinje da liči na prošloszonsku ida ekipa pronalazi hemiju.

Pokazalo se da je to nemoguće bez Bogdana Bogdanovića na ovako visokom nivou. Deluje da će Atlanta iči onoliko daleko koliko Bogdan bude mogao da igra na ovakvom nivou.

BONUS VIDEO Poruka navijača Zvezde za Rusiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar