Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Proslavljeni srpski košarkaš i predsednik Evrolige Dejan Bodiroga bio je gost u emisiji "360 stepeni" na TV kanalu N1.

Bodiroga je komentarisao uslove za razvoje sporta u Srbiji, a pričao je i o izazovima sa kojima se susreo kao direktor Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kao što sam radio dok sam bio igrač, tako ću i da se angažujem uvek gde mogu da pomognem, da se stvore uslovi da naša deca ostanu u Srbiji, i da mogu da žive u jednom uređenom sistemu. U zdravom sistemu. Srbija je zemlja koju volimo, i moramo da napravimo uslove da i oni veruju u to. Ja verujem u mlade, i oni mogu da donesu promenu. Pokazalo se ovih poslednjih 30 godina da su neki predugo na sceni, i da nisu uspeli da naprave to što su obećali“, izjavio je legendarni Bodiroga je u emisiji „360 stepeni“.

Istakao je da ne želi politički da se angažuje.

„Ja sam uvek negde išao od politike, a politika je išla ka meni. I to je ideja od drugih ljudi. Ja nikada nisam imao ili izrekao da bih se kandidovao kao predsednik, ili drugu, bilo koju političku funkciju. To je dolazilo od drugih ljudi, nikada od mene. Što se tiče angažmana, ja sam uvek sa ljudima sa kojim delim neke vrednosti kako mislim da bi trebalo da bude. Uvek sam tu da pomognem. Volim Srbiju i mislim da zaslužujemo da imamo jedno bolje i uređenije društvo. Da stvorimo mlađim generacijama da ne odlaze, da ostanu tu i da žive u dobrom sistemu“, naglasio je Bodiroga.

Za prvih mesec dana mandata kao predsednik Evrolige potrudio se da se sastane sa čelnicima svih klubova, kako bi se rešavali tekući problemi.

„Izuzetna je čast biti na čelu Evrolige. Za prvih mesec dana sam uspeo praktično da se vidim skoro sa svim klubovima. Veliki je izazov, velika odgovornost, ali i veliki zadatak pred svima nama. Evroliga je sigurno najkvalitetnije takmičenje u Evropi. Bilo je dobrih stvari, ali je i bilo i stvari koje nisu bile dobre, i koje treba podići na viši nivo. Definitivno postoji potencijal da Evroliga ode na viši nivo“, ocenio je proslavljeni košarkaš.

PROČITAJTE JOŠ:

U narednih šest meseci trebalo bi napraviti novi format koji će biti prezentovan klubovima, koji bi trebalo da imaju i veće prihode.

„Moja pozicija je da štitim interese klubova, odnosno Evrolige. Mislim da svakako treba doći do razgovora oko usklađivanja kalendara. U Evropi postoje četiri lige. To je mnogo za Evropu. I za običnog gledaoca deluje dosta konfuzno. Prozori ovi novembarski i februarski, zbog nemogućnosti da igraju igrači iz NBA i Evrolige dovodi u pitanje i kvalitet utakmica i svega“, kaže Bodiroga.

Nastavio je da priča o reprezentativnim prozorima.

„To traje dugo, više od 20 godina od kada su klubovi osnovali Evroligu. Pre pet godina je izglasano o uvođenju tih ‘prozora’ i od kada se oni primenjuju. To do sada nije dao rezultate u smislu rezultata da igraju najbolji. A cilj je da igraju najbolji. I to je trebalo da bude paralela sa fudbalom, ali u fudbalu igraju najbolji, a u košarci se ne dešava da igraju. Ovaj trenutni kalendar takmičenja u Evropi ne omogućava razvoj košarke na pravi način. Odnosno, negde koči“.

Nije želeo da otkriva mnogo podataka o potencijalnom ulasku arapskih investitora u Evroligu.

„U nekoj budunosti ćemo videti kako će se te stvari razvijati“, istakao je Bodiroga.

Bodiroga je ostao u kontaktu i sa čelnicima CSKA iz Moskve, koji imaju svoja prava kao akcionari Evrolige, iako su suspendovani zbog rata u Ukrajini.

„Oni ne učestvuju, ali, kao što smo se videli sa drugim klubovima, videli smo se i sa ljudima iz CSKA, i u zavisnosti od situacije, zavisi i njihovo dalje učestvovanje u Evroligi“, dodaje direktor Evrolige.

Nije siguran dokle mogu srpski klubovi da doguraju ove sezone u elitnom takmičenju.

„Svi žele i uvek razmišljaju o Top 8. Ja ne znam da li su trenutni dometi za to, ali igraju u najboljem evropskom takmičenju i imaju prednost na domaćem terenu, jer je ovde uvek 20.000 gledalaca. Mislim da je prerano pričati o dometima“, zaključio je Bodiroga.

BONUS VIDEO Zašto je Jokić došao u Srbiju