Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Retki su ljubitelji košarke, pod uslovom da uopšte postoje, koji će reći drugo ime sem Majkla Džordana, kada se povede rasprava o najboljem košarkašu koji je ikada igrao.

PROČITAJTE JOŠ...

Džordanova veličina ne ogleda se samo u njegovoj sposobnosti da reši utakmicu bolje od svih drugih, već u tome što nije pristajao na bilo kakva ograničenja kada su u pitanju stvari koje je bilo potrebno uraditi kako bi njegova ekipa parket napustila kao pobednik.

Njegovu karijeru obeležile su brojne anegdote, a mi smo izabrali nekoliko bizarnih, ćudnih i pre svega zanimljivih priča:

1. Neslana šala

Povod je konkretno jedan događaj od 30. decembra 1997. godine. Džordan je tada sa Čikago Bulsima gostovao Minesota Timbervulvsima, Nakon što je prvo poluvreme okončao sa 17 poena i tako pretekao Karima Abdul Džabara na prvom mestu liste po broju uzastopnih utakmica sa više od 10 poena pošto je imao dvocifreni učinak 788. put u karijeri, u drugom poluvremenu usledio je preokret nakon jednog od najodvratnijih poteza koje su navijači nekog kluba napravili.

Tokom prvog poluvremena, telefon Target centra je zazvonio, a obezbeđenje Džordanu u momentima dok je išao ka svlačionici prenelo informaciju zbog koje je sve stalo. Naime, neko se predstavio kao Džordanov brat Lari i rekao da je „Majklova majka Deloris u bolnici, u teškom stanju“.

„Bili smo dekoncentrisani jer je neko pokušao da se loše našali. Neko je javio da je Majklova majka u bolnici, tako da je proveo deo treće četvrtine u pokušaju da potvrdi sve, čak i nakon što je postalo jasno da to nije tačno“, rekao je nakon meča trener Bulsa Fil Džekson.

Džordan je uspeo da dobije sve infromacije i da se vrati u ekipu pet minuta kasnije. Izašao je na parket na oko sedam minuta pre kraja treće četvrtine, ali nije uspeo da povrati ritam. Do kraja treće deonice ubacio je samo četiri poena, i to sa penala, a potom u poslednjoj još 12, ali su igrači Minesote uspeli da naprave preokret i stignu do trijumfa, 99:95. Ovo je inače bila prva pobeda Minesote nad Bulsima u eri Majkla Džordana. Pre toga, vezali su čak 16 poraza.

2. Smrt Džejmsa Džordana

Otac Majkla Džordana pronađen je mrtav sredinom avgusta 1993. godine u nečemu što je izgledalo kao uobičajen pokušaj otimanja vozila, zbog čega su dva lica uhapšena i osuđena. Međutim, od trenutka kada je postalo javno da je u pitanju otac najboljeg košarkaša svih vremena, kroz javnost su počele da kruže priče da je u pitanju zapravo nešto mnogo ozbiljnije. Džordan je tokom godina stekao status čoveka koji voli da se kladi, a njegov otac je navodno ubijen u obračunu zbog dugova koje je Džordan u tom trenutku imao.

3. Deset piva i 52 poena

Džordan je voleo da vreme provodi na terenu za golf, a tokom jednog izlaska Džeremi Renik, čuveni hokejaš, bio je svedok sjajne priče:

„Odigrali smo partiju golfa. Kladio sam se u nekoliko hiljada dolara, i spremao sam se da odem. Te večeri Čikago je igrao protiv Klivlend Kavalirsa, pa sam mislio da će i on da krene, ali je Džordan tražio da igramo ponovo. Odigrali smo novih 18 rupa, i opet sam mu uzep par hiljada dolara. Napominjem, pili smo celo popodne, i on sa golf terena ide u arenu da igra utakmicu. Ja sam bio raspoložen za šalu i rekao mu „Zvaću mog čoveka za klađenje. Sve što si mi sada dao daću njemu da stavi na Klivlend.“

Džordan je imao drugi predlog:

„Znaš kako“, rekao je MJ, „kladim se da ćemo dobiti sa preko 20 poena razlike i da ću ubaciti više od 40.“

Opklada je prihvaćena, a Džordan meč završio sa, prema Renikovom sećanju, 52 poena, dok je Čikago slavio sa više od 25 poena prednosti. I to nakon desetak piva.

Doduše, čini se da je legendarni hokejaš pomešao činjenice, pa Džordan ni 1992. ni 1993. godine nije ubacio Klivlendu 52 poena, ali jeste 44 u pobedi od 126:102, 28. marta 1992. godine.

4. Uništavanje karijere Magsija Bogsa

Omaleni plejmejker je nastupao za Šarlot Hornetse, a u seriji je rezultat bio 2:2, kada je Šarlot došao do lopte, a ona stigla do Bogsa. U momentu kada se lomila utakmica, Džordan je napravio korak unazad, prestao da igra odbranu i rekao „Šutiraj, ti je**ni patuljku“.

Bogs je promašio, Čikago slavio, a karijera jednog od najnižih igrača u istoriji lige krenula je strmoglavo da pada.

5. Varanje u kartama protiv saigračeve majke

Džordan je kao student nastupao za Severnu Karolinu, a jedan od bližih prijatelja bio je Baz Peterson. Tako je Džordan jednom došao na ručak kod saigrača, i ostao je na partiji karata sa Bazovom majkom. Žena je otišla u toalet, a Džordan iskoristio situaciju i namestio karte kako bi pobedio.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar