Nikola Jokić i Aron Gordon
Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Mahoney

NBA draft iz 2014. godine iznedrio je mnogo dobrih igrača, ali je Nikola Jokić sa 41. pozicije ozbiljno "prešišao" konkurenciju.

PROČITAJTE JOŠ

Malo ko je mogao te 2014. godine da nasluti da će Denver dobiti „zlatnu koku“ sa 41. pozicije, a klub je tada u prvoj rundi posle trejdova dobio Jusufa Nurkića, Jokić je stigao tek iz druge „ture“ biranja igrača.

Nurkić je bio bolje projektovan i kotiran u to doba, već tada je imao NBA fizikalije, a Jokić je kasnije izbrušen i fizički i igrački.

To je dovelo čak i do toga da Nurkić mora da ode u Portland, a Nikola je zasenio praktično sve momke koji su zauzeli sam vrh.

Endrju Vigins i Džabari Parker nisu dostigli takve uloge kakvu ima Jokić, samo je Džoel Embid sa treće pozicije dostigao MVP nivo, ali je ove godine ostao bez priznanja.

Eron Gordon je bio četvrti pik te godine, a sada je Jokićev „vodonoša“ i igrač uloge, koji se dobro uklopio, pobegavši iz beznadežnog Orlanda, gde je sa Vučevićem „vukao“ tim.

Uklopio se idealno u timsku filozofiju i sistem u kom se sve vrti oko Jokića, ali su i druge uloge raspodeljene i često različiti igrači iskaču u prvi plan, što je naročito došlo do izražaja posle povrede Džamala Mareja.

I bez Mareja, Jokić je uspeo da napravi dominantni niz pred plej-of, uz Gordona, Kampaca, Portera i ostalih.

Sledeći su bili Dante Eksum, Markus Smart, Džulijus Rendl, Nik Stauskas, Noa Vonleh i Elfid Pejton.

Stauskas je kao osmi pik morao da ode iz NBA i nastupao je za Baskoniju, sada je u rezervnom timu Reptorsa, a do same 40. pozicije, ima još igrača koji su daleko ispod Jokića trenutno.

Od igrača sa naših prostora, Dario Šarić je kao 12. draftovan u Orlando, Jusuf Nurkić je bio 16. pik, a Bogdan Bogdanović 27.

Od evropskih, izdvaja se Danijel Inglis, koji je bio 31. pik, nije se proslavio – dve godine proveo je u Baksima, pa je nastupao za Vestčester Nikse, Orlandinu, Strazbur, Limož i sad je u Monaku.

Foto: wikipedia

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare