Foto: FIBA.com

Košarkaši Belgije pobedili su Španiju 83:73 u meču trećeg kola grupe A na Evrobasketu.

Španci su upisali prvi poraz od ekipe koja je u kvalifikacijama za Mundobasket nadigrala Srbiju. Podvig Belgijanaca je utoliko veći što su prvi put za više od 60 godina pobedili Špance, aktuelne svetske prvake na nekom evropskom turniru.

PROČITAJTE JOŠ:

Da Belgija nije za zanemarivanje, ukazivao je i Svetislav Pešić, selektor Srbije, koju je Belgija savladala u kvalifikacijama za Mundobasket pre tri meseca.

Najefikasniji u timu Belgije bili su Emanuel Lekomt sa 20 poena, Pjer-Antoan Žile sa 14, Retin Obasoan sa 11 i Ismael Bako sa deset, uz devet skokova.

Tandem krilnih igrača sa NBA iskustvom, braća Vili i Huančo Ernangomez nisu uspeli da povedu svoj tim ka pobedi, a Belgija je tek u finišu četvrte deonice prelomila meč.

Dotle su se ekipe smenjivale u vođstvu, a Španija je nešto duže bila u prednosti.

Prva četvrtina rešena je u korist Belgije 15:11, do poluvremena je „furija“ uspela da preokrene, u jednom trenutku ode na 26:17, pa posle 20 minuta ode na pauzu sa 33:32.

U trećem periodu se rezultatska klackalica nastavila do momenta kada je Žan-Mark Mvema ubacio polaganje za 51:49.

Igrao se u tom momentu 29. minut meča, a u četvrtu četvrtinu je Belgija ušla sa +3.

Španija je i to uspela da preokrene trojkama Đoela Pare i Ćabija Lopez-Arostegija za 60:59.

Međutim, Belgija je ipak bila bolja, Ismael Bako je blokirao šut Haimea Fernandeza, na drugoj strani je Retin Obasoan ubacio trojku, a kontrola se brzo vratila na stranu Belgijanaca.

Lorenco Braun, nekadašnji plejmejker Crvene zvezde vratio je egal na 65:65, šest minuta i 11 sekundi pre kraja, da bi Lopez-Arostegi doneo Španiji 71:68 dva i po minuta kasnije.

Polaganje Obasoana, trojka Pjer-Antoana Žilea, slobodna bacanja Bakoa i prodro Emanuela Lekomta sve su to anulirali, a Belgija je na 2:08 pre kraja imala pet poena viška.

Tu prednost nije ispuštala, samo ju je uvećala do kraja i time rešila meč u svoju korist napravivši jedno od većih iznenađenja šampionata.

Naredni meč, Belgija igra protiv Turske, dok će Španci odmeriti snage sa Crnom Gorom, koja je vezala dva trijumfa u grupi.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO: Povreda košarkaša Crne Gore na utakmici sa Bugarskom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar