Crvena Zvezda-Partizan Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Košarkaši Crvene zvezde poveli su 2-0 u finalnoj seriji ABA lige protiv Partizana, te tako došli do tri meč lopte, dok bi u potencijalnoj majstorici imali prednost domaćeg terena.

Ali, daleko je ta majstorica. Partizan je domaćin u nedelju od 20.30 u Beogradskoj areni pred verovatno više od 20.000 „grobara“, dok će Zvezda sigurno želeti da već tada završi posao i vrati titulu regionalnog šampiona u svoje ruke.

Još od 2015. godine i večitog derbija u polufinalu ABA lige nismo videli brejk, odnosno pobedu u gostima neke od ove dve ekipe. Te 2015. Zvezda je dvaput savladala Partizan u gostima i otišla u finale.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaista se retko kada, pogotovo u ABA ligi, događa da gost u duelima Zvezde i Partizana odnese pobedu, pa je takva tradicija nastavljena i u finalu ove sezone, bar zasad.

To je i glavni razlog zbog kog Zvezda ne sme da ispusti prednost koju ima, a koju nije lako stekla. Oba derbija u Pioniru bila su i te kako uzbudljiva i neizvesna, Partizan je propustio dobru priliku za brejk, pa će biti zanimljivo videti kakav će odnos snaga biti u Areni, da li na jednom ili dva duela – videćemo.

Takođe, Zvezda je bila odmornija nakon polufinala, a i nakon debakla u Evorligi imala je više vremena da se spremi za završnicu ABA lige, što mentalno, tako i taktički i fizički. Treba pohvaliti trenera Janisa Sferopulosa, koji je odlično spremio tim za finale, pa ovih 2-0 uopšte nije nezasluženo, čak iako je bilo nekih sumnjivih sudijskih odluka u prvom duelu, ali na obe strane.

Međutim, postoji i nešto što je Zvezda izgubila u ovom finalu – to je Nikola Topić. Mladi i perspektivni plejmejker ponovo je povredio koleno (i zadnju ložu) u prvom meču sa Partizanu, pa je ranije morao u svlačionicu, ali je makar izbegao operaciju. Sa terena će odsustvovati do kraja finala, preciznije oko 10 dana, a videćemo da li će zaigrati u završnici Superlige Srbije ili će se čuvati za NBA draft i leto u Americi.

Nikola Topić povreda, KK Crvena zvezda
Foto: Starsport

Izostanak Topića (uz već odranije odusutnog Adama Hangu) i te kako je problematičan za Zvezdu, ali to ujedno može biti i dodatni motiv za tim da stisne redove i osvoji drugi pehar u sezoni, posle titule u Kupu Radivoja Koraća.

Poigraću se i sa rečima, pa reći da je Zvezda izgubila i pritisak, koji sigurno da je postojao pred početak finala. Sferopulos na raspolaganju ima mnogo iskusnih igrača, kao i onih domaćih koji apsolutno shvataju šta znači igrati derbi za titulu, pa je zbog toga crveno-belima bilo i lakše da se nose sa pritiskom. Posle prve utakmice lakše se disalo u taboru crveno-belih, pa je drugi meč dobijen nešto lakše.

Što se tiče onoga što je Zvezda dobila, osim pobeda i velike prednosti, pričajmo i o individualnim učincima igrača.

PROČITAJTE JOŠ:

U obe utakmice Jago dos Santos bio je jedan od najvažnijih faktora. Nije se uplašio uloge startera, defanzivno je pružio maksimum, pogotovo na Kevinu Panteru u drugoj utakmici, dok je ofanzivno bio dominantniji u prvom duelu. Tada je ubacio 18 poena, podelio je i šest asistencija uz četiri skoka, dok je dva dana kasnije upisao osam poena, pet skokova i četiri asistencije.

Ko god je osporovao Jaga ove sezone, mislim da je pogrešio, jer Brazilac igra i znači Zvezdi mnogo više od trećeg plejmejkera, odnosno uloge za koju je doveden i planiran, bar ove godine.

Onaj koji je i te kako obradovao navijače crveno-belih je Trej Tompkins (33), koji je u drugoj utakmici postigao osam poena (svi u bitnim trenucima) uz dva skoka, a i defanzivno je bio solidan, pogotovo na Zeku Ledeju. Nema sumnje da Tompkins i dalje ima kvalitet za najviši nivo košarke u Evropi, ali fizički i dalje nije u potpunosti spreman, pa ga to malo koči. Ako Zvezda i u nastavku serije dobije korisne minute od njega, Partizanu se ne piše dobro, dok crveno-beli možda dobijaju krilnog centra i za narednu sezonu.

Zvezda-Partizan Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Takođe, ono što se nije baš očekivalo jeste da Branko Lazić napadački isporuči nešto u oba meča. U prvom je imao šest poena (sećamo se one važne trojke iz kornera u kontri), dok je u drugom bio još bolji sa 10 uz tri skoka. Ne bismo rekli ništa novo kada bi istakli da je kapiten Zvezde igraso i masteralnu odbranu, pa na to nećemo trošiti vreme i reči.

Tu je i Dejan Davidovac, koji je u dva duela ukupno postigao 17 poena uz odlučujuće penale u završnici prvog derbija. Još jednom je Davidovac pokazao koliko voli da igra ove najbitnije mečeve u finišu sezone, pa mu se i delimično može oprostiti što tokom ostatka sezone nije baš isporučivao ono što se očekivalo.

Zvezda je u obe utakmice imala više raspoloženih igrača, igrala je više timsku košarku od Partizana i nagrađena je sa tri meč lopte.

Za kraj, rekao bih da je Zvezda dobila potvrdu da odbranom treba da slomi Partizan u finalu, jer bez toga moraće daleko više da se pomuči, a napad joj nije jača strana, pogotovo šut za tri poena.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar