Niko ne poznaje novu veliku NBA zvezda kao rođeni otac.

Košarka je ovoj porodici uzidana u DNK. Nakon što je Zufer Avdija godinama vedrio i oblačio u dresu Jugoslavije i Crvene zvezde (igrao na Malom Kalemegdanu od 1979. do 1990. godine), sada je njegov sin nastavio porodičnu tradiciju. Ruku na srce u drugim dresovima, ali je već uveliko u NBA ligi.

Grafika: Slađana Đermanović

PROČITAJTE JOŠ

Zufer prati pomno nastupe Srbije, a smatra da je ključni faktor upravo selektor Svetislav Pešić.

„To je Kari napravio, Pešić ima to iskustvo. On je prvo hteo da napravi svlačionicu i dobre međuljudske odnose u ekipi. Da zna da mu je tim zdrav, a onda je počeo sa košarkom. Imaš MVP-ja NBA i Evrolige, a ne vidiš da to ima neki kontrast, da idu jedni protiv drugih. Vidiš da petorka koja igra uživa, ali uživaju i oni na klupi. Nekada je bilo oni koji igraju uživaju, a oni na klupi spavaju i pričaju gluposti. To je bilo ranijih godina, kada su dolazile zvezde iz NBA koje nisu mogle jedne sa drugima, pa je bio fijasko“.

Avdija je u toku šampionata otkrio da razume srpski, ali da ga ne govori sjajno. Pojasnio je njegov otac kako govori srpski, ali i šta voli da sluša od muzike.

„On razume srpski, ali ne zna da priča tečno i nervira se što ne zna. Sluša srpsku muziku non-stop. Od početka voli Rastu, ne znam ni gde ih nađe. Sluša po zvuku, pa nebitno da li je to Stoja ili Zdravko Čolić, ako mu se svidi to će slušati“.

Pojasnio je koliko ima poverenja u naše igrače.

„Na Evropskom prvenstvu posle tri-četiri utakmice i tako dobrih igara, možda ima i neki mali pad da uhvatiš ekipu na spavanju ili neraspoloženu tog dana za neko iznenađenje, a to bi bio poraz Srbije. Srbija je sigurno prva u ovoj grupi, to niko ne može da joj uzme, a Izrael bi na pobedi živeo narednih 15 godina. O tome bi se pričalo. Poraz? Pa svi su izgubili, ono što se vidi u igri reprezentacije nije nikakvo čudo“, naglašava Avdija senior.

Naglasio je kako je legendarni stručnjak posložio sve kako treba…

„Pešić je napravio miran tim, nije lako voditi ovu reprezentaciju. Ne znam, pričaju Teodosić-Micić, a on je video da neće moći svi zajedno. Pošto je to Pešić, sa tolikim iskustvom, on je to mogao da kaže: ‘Ovaj ide kući’. Da je bio neki mlađi trener, on bi ili doveo obojicu ili bi se opredelio za Teodosića. Bila je sreća da Pešić to vidi i odlučio je tako. On nema neki pritisak, nije on trener na početku karijere, pa ako ne uspe njega će smeniti i neće imati posao. On je odradio svoje, išao je svojom glavom“.

Avdija junior je mnogo napredovao prethodnih godina, pokazuje ogromnu želju na Evrobasketu, ali deluje da stvari u reprezentaciji Izraela ne funkcionišu baš najbolje.

„Deniju je ovo prvo Evropsko prvenstvo, nije igrao u seniorskoj košarci. Pred kraj NBA sezone pričao je da jedva čeka. Nervira se, ja ne pričam sa njim o tome jer vidim sa strane, ipak sam 20-30 godina u košarci, ali nije dobio tretman koji bi trebalo da dobije kao zvezda ekipe. Svaka ekipa na Evrobasketu ima svoje zvezde, tretira ih kako dolikuje, sa njima su u dobru i u zlu. Ali, u ovoj reprezentaciji mislim da je više odnos igrača prema Deniju takav da dokažu da on ima 21 godinu i da ne može da bude lider, “čekaj mali, ti ćeš to kada mi odemo”. To se sa strane vidi, ekipa se ne raduje kako bi trebalo da se raduje. U neku ruku bi bilo dobro da mi dobijamo, ali da Deni sačeka još nekoliko godina da on to sam reši“.

BONUS VIDEO Avdija i Madar na Treningu: Može na Srpskom? „Znam Malo“

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar