Kanada vs Amerika Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Ovo samo košarka može da režira i nijedan drugi sport.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Košarkaši Kanade osvojili su bronzanu medalju posle spektakularnog meča za treće mesto sa Sjedinjenim Državama i pobede 127:118 na Mundobasketu u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

PROČITAJTE JOŠ:

Finale između Srbije i Nemačke od 14.40 (Sport Klub 1) tako je dobilo savršenu uvertiru, u kojoj je Kanada nekako preživela i očajnu završnicu regularnog dela utakmice.

Pitanje osvajača bronze je rešeno tek posle produžetka, iako je Kanada na četiri sekunde pre kraja regularnih 40 minuta imala četiri poena prednosti.

Da neko pita Kanađane, ni sami ne bi znali kako su prokockali to i kako im se desilo da niko ne zagradi Majkala Bridžisa, koji je na 111:107 za Kanadu pogodio prvo, pa promašio drugo bacanje, a onda uhvatio skok u napadu i za manje od četiri sekunde izašao van linije 6,75 metara i pogodio trojku za produžetak.

U produžetku je Šej Gildžes-Aleksander preuzeo stvari u svoje ruke, pokazao je hladnokrvnost i nanizao sedam poena kada je njegov tim stvorio prednost od šest poena i pobegao dovoljno da obezbedi medalju, prvu za Kanadu u njenoj istoriji.

Međutim, najveće zasluge za pobedu Kanađana idu čoveku koji nije mogao praktično ništa Bogdanu Bogdanoviću tokom okršaja sa Srbijom. Dilon Bruks je ubacio čak 39 poena za Kanadu i bio je najbolji u obe ekipe.

Pratio ga je Šej Gildžes-Aleksander sa 31 poenom, a Ar Džej Beret je postigao 23, dok su Keli Olinik i Lugenc Dort imali po 11 poena. Kod Amerikanaca se istakao Entoni Edvards sa 24 poena, Ostin Rivs je ubacio 23, a Majkal Bridžis je imao 19. Amerikanci su u ovom meču bili oslabljeni neigranjem Brendona Ingrama, Paola Bankera i Džerena Džeksona.

Prvo poluvreme donelo je tačno onu košarku kakvu smo i očekivali od dva severnoamerička tima. Brzo, napadački i bez previše razmišljanja, sa mnogo šuteva i prodora. Akcije su rešavane u prvih desetak sekundi, pa onda ne čudi što su i jedni i drugi prebacili 50 poena za 20 minuta.

Bruks je igrao neverovatno i ubacio je pet trojki i pet šuteva, pa mu u napadu nije bilo leka. Kanađani su krenuli furiozono, dvojkom, pa trojkom Bruksa i serijom 8:0, posle trojke Lua Dorta.

Amerikanci do kraja prve četvrtine nisu mogli da se vrate u igru, a Kanađani su tokom prvog perioda i „praćki“ Melvina Edžama i Ar Džej Bereta imali i 34:21.

„Drim tim“ se u završnici prve četvrtine vratio mini-serijom od četiri poena, a nije ni slutio da će to biti uvertira za ogromnu seriju 19:2.

Kanada vs Amerika Foto:REUTERS/Eloisa Lopez

Kanađani su tokom druge četvrtine posle pogodaka Džoša Harta, Bobija Portisa i Ostina Rivsa, te naposletku i Kema Džonsona, preokrenuli na 38:36.

Kada je kanadskom timu malo proradio i, isprva uspavani Šej Gildžes-Aleksander meč se otvorio i nije se naziralo ko bi mogao da se odlepi.

Do kraja druge četvrtine nastavila se klackalica i promene vođstva i jedina konstanta je ostao Bruks koji je do poluvremena ubacio pet trojki i imao 21 poen uz sedam od devet iz igre, a njegova ekipa je imala 58:56.

Treća četvrtina je počela i šestom trojkom Bruksa i njegovim polaganjem, slično kao i na početku meča, pa je Kanada otišla na 65:58, ali je SAD brzo stigla do minus dva.

Kanada vs Amerika Foto:Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Edvards i Bridžis su nastavili da pogađaju na jednoj, Bruks i Gildžes-Aleksander na drugoj strani, pa je i sredinom trećeg perioda rezultat bio tu negde, ujednačen i Kanada je imala 77:73.

Tada se desila i situacija iz koje su igrači u crvenim dresovima mogli da profitiraju jer je Nikel Aleksander-Voker ukrao loptu na uručenju Rivsa i Portisa i Portis ga je neoprezno faulirao, pa je dobio nesportsku lično.

Aleksander-Voker je oba penala pogodio bez problema, ali je u nastavku akcije Bruks promašio sedmi šut za tri jer je dobio „vruć krompir“ u ruke na isteku napada.

Olinik je nakon toga uspeo da pogodi za tri, Beret je slobodnim bacanjima povećao prednost svog tima na 11 poena, pre nego što je Ostin Rivs svojim poenima završio treću četvrtinu sa 91:82 za Kanadu.

Kanada vs Amerika Foto:REUTERS/Lisa Marie David

Kanada je u ranoj fazi četvrte četvrtine upisala važne poene zbog ofanzivnih skokova. Dve trojke je promašio Aleksander-Voker, Olinik je uhvatio loptu u napadu i uz faul ubacio dvojku za 94:84 na skoro devet minuta pre kraja.

A onda se desila paklena serija Amerikanaca i 12 uzastopnih poena za dva, dva i po minuta.

Halibarton je ubacio dve trojke, Rivs je driblao pored Olinika i tek su Dort i Bruks ugasili požar, Dort iz odbojke, Bruks iz prodora za 98:98.

Dvocifren broj izjednačenja i promena nastavljen je trojkama Bridžisa i Bruksa, a posle Dilanove sedme, Kanada je imala 106:105 na manje od dva minuta pre kraja.

Kanada Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

A tek je završnica donela pravu dramu. Činilo se da je sve gotovo kada je Gildžes-Aleksander pogodio fejdavej za dva, a Bruks ubacio dva penala za +4.

U tim trenucima je ostalo 20 sekundi do kraja, Bruks je blokirao Rivsa i Ostin je uhvatio skok u napadu. Promašio je za dva i Bridžis je došao do lopte, iznudio faul i stao da šutira bacanja.

Namerno je promašio drugo bacivši loptu udesno i nekako je se sam dokopao, pa u stilu Reja Alena iz NBA finala 2013. pogodio trojku. Za četiri sekunde je SAD tako nadoknadila četiri poena minusa i okrenula momentum pred produžetak.

U dodatnih pet minuta, Šej nije hteo da prepušta ništa slučaju. Pogodio je još jedan fejdavej, pa onda stepbek trojku i time je na tri i po minuta pre kraja otežao život rivalima.

Onda je dobio i faul, pogodio oba penala i Kanada je imala 118:112 tri minuta pre kraja, što je Ar Džej Beret pretvorio u plus od devet poena, trojkom za 124:115, četrdesetak sekundi pre kraja. Dort je potom prednost povećao na deset poena, a utešnu trojku sa deset metara od table za konačan rezultat pogodio je Ostin Rivs.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

SAD – Kanada 118:127 (25:34, 31:24, 26:33, 29:20, 7:16)

Dvorana: MOA arena, Manila; Sudije: Antonio Konde, Hulio Anaja, Takaki Kato

SAD: Bridžis 19, Branson 13, Edvards 24, Halibarton 6, Hart 10, Džonson 3, Kesler 6, Portis 14, Rivs 23; Selektor: Stiv Ker.

Kanada: Dort 11, Aleksander-Voker 5, Bel-Hejns 0, Skrab 0, Gildžes-Aleksander 31, Bruks 39, Beret 23, Olinik 11, Pauel 4, Edej 0, Edžam 3, Aleksander 0; Selektor: Đordi Fernandez.

SAD - Kanada 118:127 (25:34, 31:24, 26:33, 29:20, 7:16)