Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Zahuktava se u Evrokupu, Alimpijević pred izazovom karijere

Takmičenje u Evrokupu ulazi u samu završnicu, a na red su došli četvrtfinalni dueli. Na terenu će se u utorak od 21 sat naći košarkaši Gran Kanarije i Andore, kao i Virtus iz Bolonje i nemački Ulm.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče utakmica u sredu, sastaju se Cedevita i Bursa od 20 sati, ali i Valensija i Metropolitan od 20.30.

ALIMPIJEVIĆ ZA USPEH KARIJERE PROTIV CEDEVITE

Bursa, koju sa klupe predvodi Dušan Alimpijević, pobedila je Partizan sa 103:95 u Beogradu u punoj „Štark Areni“ i sa velikim optimizmom ide na megdan Cedeviti u Ljubljani.

Srpski trener je sa Bursom uspeo da napravi veliki uspeh, a u rotaciji na utakmicama koristi obično 7-8 igrača. Najveća opasnost po Cedevitu mogao bi da bude Endrju Endrjus, koji je bio MVP prošle runde, pošto je crno-belima ubacio 24 poena uz deset asistencija i osam skokova. Pored njega, Alimpijević najviše poverenja ima u Džona Holanda, koji je pogodio trojku za produžetak u Beogradu.

Što se Cedevite tiče, ona igra briljantno u ABA ligi i Evrokupa, dok slabe partije pruža samo u slovenačkom prvenstvu i Kupu. Poslednji poraz u Evropi doživela 26. januara protiv Burža u gostima, a od tada je upisala devet uspeha.

Najveća snaga tima su Jaka Blažič, Jogi Ferel i Džejkob Pulen, a ukoliko Alimpijević pronađe defanzivni lek za njih trojicu može se reći da je više od posla posla uradio.

Foto: Budućnost Voli/ABA liga

Turski i slovenački tim sastali su se i u prvoj fazi Evrokupa – prvi put je slavila Bursa sa 93:84, dok je drugi puta bolja bila Cedevita sa 103:86. Hala u Ljubljani za meč u sredu je rasprodata i očekuje se pravi spektakl, a pobednik će u polufinalu ići na boljeg iz duela Gran Kanarija – Andora.

ŠPANSKI DERBI

Gran Kanarija bila je prva u grupi B sa 12 pobeda i šest poraza, pa je u osmini finala imala za rivala Šljonsk, koji je bez problema savladala sa 87:60.

Kao najbolji igrač španskog tima istakao se bivši bek Crvene zvezde Dilan Enis, koji gotovo uvek ima dvocifren poenterski učinak. Najbolja partija ove sezone bila mu je u španskoj ligi, kada je Manresi ubacio 31 poen.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored njega značajan poenterski doprinos imaju i Nikolas Brusino, Ej-Džej Sloter, a neretko ume da iskoči i Džon Šurna. Najbolji asistent ekipe mu je Endrju Albisi, koji igra i za reprezentaciju Francuske. Minute dobija i srpski košarkaš Oliver Stević, koji ima prosek od četiri poena i 1,5 skokova ove sezone.

Što se tiče Andore, najviše se izdvaja bivši igrač Partizana Kodi Miler Mekintajer, koji je u pobedi protiv Budućnosti u osmini finala sa 74:64, ubacio 12 poena uz pet skokova i šest asistencija. Jedini efikasniji od njega (21 poen) bio je Klevin Hana, omaleni bek, koji već treću godinu zaredom igra u Andori i beleži dvocifreni broj poena. Šansu bi mogao da dobije i 20-godišnji Srbin Mario Nakić, kome je otac legendarni Ivo, član šampionske generacije Partizana iz 1992. godine kada je osvojena titula evropskog šampiona.

Što se tiče međusobnih duela, Andora je dobila tri od poslednjih pet, ali Gran Kanarija važi za izrazitog favorita ovoga puta, zbog svega do sada prikazanog u Evrokupu.

TEODOSIĆ VOĐA VIRTUSOVE MAŠINERIJE

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Košarkaši Ulma napravili su najveće iznenađenje u prethodnoj fazi takmičenja, pošto su sa 79:73 savladali Huventud u gostima.

Najbolji u tom meču bio je krilni igrač Džeron Blosomgejm sa 21 poenom, a nedavno je u nemačkom prvenstvu ubacuo 37 i to Bambergu. Pored njega pažnju treba obratiti i na Semaja Hristona, koji ima više od 14 poena u proseku, a ujedno je i najbolji asistent ekipe sa šest asistencija po meču.

Sa druge strane, Virtus je u seriji od 11 pobeda, dok na poslednjih 16 mečeva ima čak 15 trijumfa. Tim iz Bolonje profitirao je zbog izbacivanja ruskih klubova iz Evrolige iz Evrokupa, pa je tako dobio vredna pojačanja iz CSKA Moskve u vidu Danijela Heketa i Toka Šenglelije.

Obojica imaju značajan doprinos kako u napadu tako i u odbrani, a pored njih dominira tandem Miloš Teodosić – Mo Žaite. Srpski plejmejker je trenutno najbolji asistent Evrokupa, sa 8,6 uspešnih dodavanja po meču, a najviše od njih ide upravo za francuskog centra Žaitea, koji je protiv Lijetkabelisa u osmini finala bio najefikasniji sa 20 poena.

Virtus mnogi vide kao pravi evroligaški tim naredne sezone, a što se tiče mečeva sa Ulmom, Virtus je slavio oba puta ove sezone.

VALENSIJA FAVORIT, METROPOLITAN ZA IZNENAĐENJE

Košarkaši Valensije bili su ubedljivi protiv Hamburga u osmini finala, dok je njihov rival ekipa Metrpolitana bila bolja od Venecije.

Bojan dubljević, Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

Oba tima opravdala su uloge favorita, a u ovaj meč ulaze nakon pobeda u domaćim prvenstvima. Valensija će imati prednost domaćeg terena, što u ovom slučaju može biti od presudnog značaja, jer španski tim nije izgubio na poslednjih devet mečeva kod kuće.

Sa druge strane, Metropolitan igra odlično u francuskoj ligi, drži prvu poziciju sa skorom 22-8, koliko ima i drugoplasirani Monako.

Valensija je što se tiče evropskih takmičenja iskusnija ekipa, pa uloga favorita u potpunosti pripada njoj. Pobednik duela će se sastati Virtusom ili Ulmom u polufinalu.

BONUS VIDEO Šmekerski gest Alimpijevića koji mnogi nisu videli, šta je rekao igračima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar