Alekseju Pokuševskom je sezona iz snova zapečaćena dirljivim dočekom u Novom Sadu, tamo gde je sve počelo.

PROČITAJTE JOŠ

Brat Onjegin je priredio na Limanu nesvakidašnji prizor Alekseju, koji je obeležio godinu u NBA. Kraj terena na kom je Aleksej do mraka igrao basket i učio „fore“ koje se sada prodaje na NBA parketima, osvanuo je mural sa njegovim likom u dresu Srbije.

Uz bakljadu i doček komšija, prijatelja i familije, Aleksej je doživeo prve prave trenutke košarkaške slave.

„Ovde je sve počelo“, piše na muralu uz tri tačke koje nagoveštavaju da će Aleksejeva priča tek da se piše.

Pokuševski je ekipu Nova.rs dočekao upravo kod murala na Limanu, uz teren na kom su odjekivali pozivi njegove mame da dođe na ručak ili večeru, ali je zov obruča bio često jači.

„Mislim da je ovo sa muralom i dočekom ideja mog brata, uz ljude koji žive u kvartu i koji me znaju kada sam imao pet ili šest godina. Ovde sam igrao basket i stvarno, kada smo dolazili sa aerodroma ovde, krenuli smo nekim čudnim putem i ja sam pomislio da nešto spremaju, ali nisam znao šta. I onda kad smo ušli u kvart, video sam 100-tinak ljudi, pun teren. I onda sam video ovu sliku, kako sam prilazio… U šoku sam bio i malo sam pustio suzu, što ja inače ne radim. Ali je bilo fantastično“, kaže Pokuševski za Nova.rs.

Intervjuu su prethodila potpisivanja fotografija i gipsa jednog mališana, koji je sa mamom došao da upozna Alekseja. Povratak u Novi Sad je ujedno prilika da se vidi opet sa mnogim dragim ljudima posle naporne sezone,  ali upoznaje i nove mališane koji sanjaju NBA.

„Ima i komšija, ima i dečaka koji me ne znaju, nego su malo dalje odavde. Stvarno mi prija zbog dece, ne izlaze samo zbog mene naravno da šutiraju na koševe, ali je lepo znati da ima tu i nekog mog udela.“

Aleksej Pokuševski Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Koliko si godina proveo na ovom terenu, pre odlaska u Grčku?

„Dosta godina, ja sam krenuo od četvrte, pete godine da šutiram, pete-šeste, hajde da tako kažem, pa sve do 13. kada sam otišao u Atinu. I bukvalno je bilo ceo dan, svaki dan ovde, na ovom košu. Mama se drala ‘hajde na ručak’, ja sam odugovlačio. Po kiši i snegu se igralo, bukvalno.“

Aleksej Pokuševski Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Put je bio trnovit za porodicu, koja je 1999. morala da napusti Kosovo i Metohiju. Da li su ti roditelji pričali o putu koji ste prevalili od Kosmeta, preko Podgorice i Beograda do Novog Sada?

„Mislim da mi nisu ispričali sve u detaljima, ali su ispričali generalno da su sa Kosova otišli sa mojim bratom, bukvalno je bio deveti mesec, u Podgoricu. Tamo se moj brat i rodio 1999. Onda smo došli u Beograd i tu sam se ja rodio 2001. godine. I onda smo posle došli u Novi Sad. Onda, Atina, SAD, dosta smo se selili. Na kraju se to isplatilo“, kaže Aleksej, a ceo intervju sa budućim liderom Oklahome na našem portalu možete da pročitate u nedelju, 6. juna.

Rekapitulirao je sezonu, govorio o planovima u klubu i reprezentaciji Srbije, ali i da li vidi Vasilija Micića u svom klubu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar