Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Aleksandar Đorđević, legenda srpske košarke i trener koji nam je kao selektor doneo brojne uspehe, u klupskoj karijeri nema sreće i treća uzastopna epizoda je prilično gorko završena.

Đorđević je od 2015. vodio Panatinaikos, Bajern i Virtus, paralelno je i košarkaše Srbije vodio do brojnih uspeha, a sa klubovima ima sledeći trofejni učinak – Kup Grčke 2016, Kup Nemačke 2018, FIBA Ligu šampiona 2019. sa italijanskom ekipom.

Imao je Đorđević relativno dugu pauzu u klupskoj trenerskoj karijeri, vodio je Olimpiju u sezoni 2006-2007, zatim Beneton u 2011-2012, posle čega je preuzeo Srbiju, a u Panatinaikos je došao 2015.

Potpisao je dvogodišnji ugovor 20. juna 2015, ljubiteljima košarke u Srbiji je klub bio posebno zanimljiv zbog dolaska Saše Pavlovića, Miroslava Raduljice i Ognjena Kuzmića, ali Đorđeviću nije uspelo da u potpunosti zadovolji apetite ekscentričnog vlasnika Dimitrosa Janakopulosa.

U trenutku raskida, Đorđević je imao 25-1 u Grčkoj i delio je vrh tabele sa Olimpijakosom, ali je poraz od Laborala sa 3-0 u Evroligi bio koban u četvrtfinalu. Nije uspeo da odvede ekipu na fajnal for i Janakopulos je sve „začinio“ prilično ružnim rečima, a prethodno je sve ostavio bez plate zbog poraza od Crvene zvezde.

„Saša Ðorđević je najgore ljudsko biće koje sam sreo u svom životu, neverovatan igrač, ali jako, jako loš čovek. On je sramota za vašu veliku naciju: hipokrit, lažov i lopov“, rekao je besno Janakopulos.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Štaviše, kada je PAO poražen od Olimpijakosa u grčkom finalu po odlasku Đorđevića, sa 3-1, opet je Janakopulos napao Đorđevića, koji je sve istrpeo, ne odgovarajući na uvrede.

„Prihvatam odgovornost za sve naše neuspehe ove sezone. Postoje dva razloga za posrtanje našeg kluba u ovoj sezoni. Doneli smo pogrešnu odluku kada je u pitanju izbor prvog trenera, koju nismo ispravili ranije. Da smo promenu napravili ranije, verovatno bismo drugačije završili sezonu u Evroligi i prvenstvu. Druga stvar, ovo je velika lekcija za nas jer je Olimpijakos mnogo toga radio van terena“, rekao je tada Janakopulos.

Iz Bajerna, Đorđević je otišao u martu 2018, plativši ceh zbog eliminacije u polufinalu Evrokupa od Darušafake. Nakon toga, usledio je težak poraz od Albe u domaćem prvenstvu, ali je ipak Darušafaka bila najveći udarac, usledio je šokantan poraz posle vođstva od 26 razlike u Istanbulu.

U revanšu, Vilbekin je sa 41 poenom „dokusurio“ Bavarce i praktično otvorio vrata otkazu za našeg trenera. Debakl protiv Albe je bio kap, iako je i ovde Đorđević statistički imao dobar učinak, sa 23-2 u Bundesligi.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Ipak, kasnije je isplivalo da je u kancelariji došlo do potpunog raskola. Đorđević je za razliku od situacije sa Panatinaikosom, ovde istupio direktno i javno, otvorenim pismom, u kom je kao odgovorne za otkaz obeležio članove menadžmenta kluba, pre svih Marka Pešića.

„Na žalost, prošle srede mi je oduzeta šansa da krunišemo ovu sjajnu sezonu i učinimo je još uspešnijom osvajanjem Bundeslige. Generalni menadžer kluba mi je saopštio da sam „suspendovan“ sa mesta šefa stručnog štaba, a kao razlog naveo nedostatak komunikacije s njim, na šta sam mu uzvratio jednostavno: osvajač Kupa Nemačke, polufinalista Evrokupa, prvi na tabeli Bundeslige sa 23 pobede i 2 poraza!!! Najveći razlog zašto smo ove sezone imali uspeh je zapravo to što menadžment nije bio uključen u svakodnevnu rutinu tima. Tim je konačno imao spokojstvo, mirnoću i jako zajedništvo, bez čega je nemoguće osvajati trofeje. Tako snažna kohezija između tima i stručnog stafa vodila je do najvećih klupskih rezultata, uprkos neshvatljivoj ljubomori dela menadžmenta koji nije mogao da se pomiri sa osećajem da se nalazi u senci“, rekao je tada Đorđević.

Ekipu je preuzeo Dejan Radonjić, a navijači Bajerna su skandirali Đorđeviću, u znak zahvalnosti za sve što je uradio. Marko Pešić je odgovorio kratko i bez teških reči.

„Istina polako izlazi na videlo. Ljudi prepoznaju šta se sve ovde dešavalo. A što se Đorđevićevih reči tiče mogu samo da kažem jedno – nikada nisam prelazio na lični nivo“, poručio je Marko Pešić tada.

U trećem slučaju, u Virtusu, za sada nema teških reči sa bilo koje strane, ali je jasno da je sam potez izazvao šok i da ton odlaska nije bio pomirljiv.

Razlog zbog kog se italijanski gigant zahvalio Đorđeviću nije poznat, ali se pretpostavlja da je razlog slabija igra Virtusa u poslednjih mesec dana. Nekarakteristično za ovaj tim, u poslednja tri kola doživeo je dva poraza. Minulog vikenda je na svom terenu poražen od Dinamo Sasarija 78:83, a pre mesec dana od Brinizija na svom parketu 88:98. Imaju četiri poraza u poslednjih sedam duela, a prosto je neverovatno da je svih sedam došlo na domaćem terenu. Virtus je tek četvrti tim italijanskog prvenstva što nikako ne zadovoljava apetite ekipe koja želi da bude stalni učesnik Evrolige. U Evrokupu Virtus u ovom trenutku ima svih sedam trijumfa, ali to upravi očigledno nije bilo dovoljno.

Uz to, navodi se i da je odluka Đorđevića da ne pruži Marku Belineliju priliku za debi u poslednjem meču, iako je nespreman, uticala na odluku da ga smene. Na sve to, nadovezao se Stefan Marković, koji je stao u odbranu legende srpske košarke.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar