Foto:Starsport

Rekordi koji će se teško oboriti

Košarkaš Mornara Vladimir Mihailović postigao je neverovatnih 46 poena protiv Mege u ABA ligi, čime je postao rekorder kada je reč o broju poena na jednoj utakmici.

Mornar je na toj utakmici slavio sa 83:70, a Mihailović je pored 46 poena stigao da upiše i sedam skokova, te šest asistencija.

PROČITAJTE JOŠ:

Šutirao je 12/21 iz igre (5/9 za tri) uz odlične procente sa slobodnih bacanja 17/19. Na terenu je proveo nešto više od 31 minuta, imao je dve ukradene lopte, a ostvario je indeks korisnosti 50.

Proglašen je za najkorisnijeg igrača 23. kola regionalnog takmičenja, a u intervjuu za „Sport klub“ istakao je kako je sve to izgledlao na terenu.

„Naravno da sam srećan što sam ispisao novu stranicu istorije u takmičenju kakvo je ABA liga. Međutim, sve do poslednjeg ulaza pod koš i poena koje sam postigao nisam znao da sam blizu rekorda, istorije. Znao sam da je iza mene i ekipe sjajna utakmica, ali su me iznenadile ovacije sa klupe i tribina, posle pomenutih poena, jer je utakmica praktično bila rešena. Tada sam saznao da sam postao igrač sa najviše poena na jednom meču, da sam prestigao Milana Gurovića, da sam postavio novu granicu, za neke nove klince”, rekao je Mihailović.

Crnogorski plejmejker je u Mornar stigao prošlog leta, a pre dolaska u Bar nastupao je za osam različitih klubova.

Mihailović je iza sebe na večnoj listi po broju poena na jednom meču ostavio Milana Gurović.

Gurović je 45 poena za Crvenu zvezdu ubacio 30. septembra 2006. godine u duelu protiv FMP-a. Iste godine izabran je za najboljeg sportistu SD Crvena zvezda, a zbog temperamenta i srčanosti bio je omiljen među navijačima.

U sezoni 2006/07. Gurović je za Zvezdu prosečno beležio 28,6 poena i četiri skoka po meču. Crveno-beli su te sezone takmičenje završili kao šesti.

Zvezdino krilo imalo je bogatu klupsku, ali i reprezentativnu karijeru, a zauvek će ostati upamćen po trojkama postignutim protiv Amerike u Indijanapolisu 2002. godine.

Osim crveno-belog, nosio je dresove Peristerija, Barselone, AEK-a, Trsta, Malage, Vojvodine, Partizana, Huventuda, Prokoma i Galatasaraja.

Treće mesto na listi sa najviše poena dele Džamar Vilson i Marko Tomas.

Vilson je bivši plejmejker Partizana, a partiju iz snova odigrao je sedmog marta 2016. godine kada su crno-beli savladali Olimpiju sa 118:115.

Taj meč ušao je u istoriju ABA lige kao najduži, pošto je odigrano čak četiri produžetka.

Najveću podršku Vilsonu, pružili su Kevin Džouns sa 31 i Aleksandar Cvetković sa 19 poena. U redovima Olimpije tada je najbolji bio Sava Lešić sa 31 postignutim košem.

Vilson je nakon Partizana igrao za Estudijantes, Nanter, Lijetkabelis, Burg, a trenutno je član Kataje. Takođe, Vilson ima finsko državljanstvo i nastupa za tamošnju reprezentaciju.

Sa druge strane, Marko Tomas je svojih 42 poena upisao davne 2005. godine kada se igrao meč Zagreb – Vršac.

Rezultat je bio 101:98 za srpski tim, a hrvatski košarkaš je do 42 poena stigao šutirajući 8/9 za tri poena i 12/13 sa linije slobodnih bacanja. Pored toga upisao je po četiri skoka i asistencije, a najbolji saigrač bio mu je Krunoslav Simon, koji je imao 16 poena.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Na drugoj strani istakao se Nebojša Bogavac sa 37 poena i šest asistencija.

Tomasu je Zagreb bio prvi klub u profesionalnoj karijeri, a najveće oružje bio mu je šut za tri poena.

Vrhunac karijere doživeo je u Real Madridu i Fenerbahčeu, a od timova u ABA ligi nastupao je za Cibonu, Cedevitu i Igokeu.

Iznenada je završio karijeru u 28. godini zbog povrede Ahilove tetive, ali se ipak vratio na teren nakog toga. Poslednji klub za koji je igrao bio je Gazijantep u sezonu 2020/21.

Peto mesto na listi sa 41 poenom dele čak trojica košarkaša Džejkob Pulen, Dragan Aleksić i Josip Sesar.

Pulen je poznat kao specijalista za ABA ligu, a najbolje se oseća u ekipi Cedevite, za koju i sada nastupa. Mnogi ga smatraju najboljim strancem koji je igrao na ovim prostorima.

Do najbolje partije u karijeri stigao je 2018. godine kada se Cedevita sastala sa Krkom. Amerikanac sa gruzijskim pasošem te sezone beležio je 17,4 poena za 22,5 minuta na parketu. Cedevita je te sezone bila druga nakon regularnog dela, ali je u polufinalu izgubila od Budućnosti sa 2:1 u seriji.

Aleksić je do učinka od 41 poena stigao 2001. goine kada je njegova Sloboda igrala protiv Zadra, dok je Sesar igrajući za Široki „razbio“ Zagreb 21. januara 2006. godine.

BONUS VIDEO Luda trojka Ognjena Dobrića na meču Barselona – Zvezda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram