Foto: AP Photo/David Zalubowski

Da je Nikola Jokić ostvario tripl-dabl gotovo da je prestala da bude vest što samo po sebi govori o tome koliko centar Denver Nagetsa igra impresivnu košarku.

A radi se o dostuignuću koje se tokom istorije ove igre posebno slavilo jer je predstavlajlo dokaz izuzetnosti.

Istorijski gledano, malo je bilo igrača koji su na taj način statistički dominIrali igrom što potvrđuju i večne liste.

PROČITAJTE JOŠ

Rasel Vestrbruk, Oskar Robertson, Medžik Džonson pa Jokić kad aje broj tripl-dablova u pitanju. Dvojica odavno ne igraj košarku, Vestbruk je odavno prestao da bude igrač sposoban da ostvari tripl-dabl i na nivou sezone, a Jokić se sa druge strane tek zahuktava i pomera granice na način na koji to niko pre njega nije radio.

Uz to je stgao da se okiti MVP nagradama i titulom šampiona, a sada je rešio da to podigne na nivo kakav nije viđen.

Znali smo kroz istoriju lige da gledamo kako igrači po svaku cenu na silu otimaju skokove i izmišljaju asistencije da u završnici meča dođu do statističkih podataka kao što je tripl-dabl.

Sa druge strane, deluje da se Jokić čak i preterano ne trudi, a podaci da do takvih brojki dođe već u trećoj četvrti deluju pomalo i sumanuto.

To se pogotovo vidi na njegovim partijama nakon Ol-star pauze gde je u tri meča Denvera odigrao nestvarno dobre utakmice.

Njegove brojke u poslednja tri meča zvuče neverovatrno. Postiže u proseku 30,5 poena uz 16,6 skokova i 15 asistencija što je impresivno i za jednu utakmicu a ne nanivou proseka i deluje da to radi sa još većom lakoćom nego do sada.

Zbirno gledano, uspeo je da ubaci 92 poena što je impresivan podatak jer je u pitanju prosek od 30,5 poena po meču što je iznad njegovog ovosezonskog proseka koji iznosi 26,1, a uz to pogađa neverovatnih 61 posto iz igre.

U dve kategorije u kojima je tradicionalno dominantan je otišao još dalje.

U tri meča je uhvatio 50 skokova, što je prosek od 16,6 po meču. Najbolji skakač ove sezone je Domantas Sabonis koji u proseku ima 12,3 skoa po utakmici što je samoo još jedan pokazatelj kolike su Jokićeve igre spektakularne.

Ni u kategoriji asistencija nije ništa manje impresivan.

Asistriao je čak 45 puta ili 15 puta po meču u proseku. Najbolji asitent ove sezone je Tajriz Halibrton koji ima 11,7 dodavanja po utakmici.

Denver je na krilima njegove igre pobeđivao rivale sa 17 poena razlike u proseku, a kruna je bio trijumf protiv Golden Stejta na njihovom terenu. Jokić i Nagetsi su tako postali prvi tim koji je Voriorse dobio četiri puta u sezoni, a da je Stef Kari bio svaki put na terenu u tim duelima.

Denver je posle perioda lošijih rezultata uoči pauze ponovo na pobedničkom koloseku i u borbi za prvo mesto Zapada čime bi pojačali kandidaturu za novu titulu.

Kada su u pitanju karijerna dostignuća, sada je već treći na listi svih vremena po broju asistencija među centrima iza Karima Abdula Džabara i Vilta Ćemberlena, ali bi već do kraja sezone mogao i do pozicije dva, a u bliskoj budućnosti i do mesta broj jedan jer mu je prosek po meču neuporedivo bolji od pomenutog dvojca.

Sa poslednjim tripl-dablom je stigao do brojke od 123 takva učinka u ligaškom delu i četvrti je svih vremena, a sledeća meta je Medžik Džonson sa 138 dok ovim tempom više ne deluje nedostižan ni Rasel Vestbruk sa 198.

Zanimljivo je ipak da uprkos 18 ostvarenih tripl-dablova nije najbolji ove sezone jer je sjajan Domantas Sabonis koji do sada ima dva više od njega.

Jokić je ipak nastavio da učvršćuje svoju kandidaturu za treću MVP titulu jer po svim procenama u ovom trenutku nema konkurencije i jedini pravi rival Džoel Embid je zbog povrede ispao iz trke.

Jokić trenutno dominira i ostaje samo da se zavalimo u fotelju i uživamo u njegov igri.

BONUS VIDEO Svetislav Pešić o Nikoli Jokiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar