Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Blistave priče.

Svetsko prvenstvo je tu, odbrojavamo dane do njegovog početka, a ono će ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu doneti šansu da vide neke od pravih legendi verovatno poslednji put na smotri najboljih nacionalnih timova planete.

PROČITAJTE JOŠ...

Naime, veliki broj igrača koji su tokom prethodnih deceniju, deceniju i po će u Kataru zaigrati po poslednji put, a u ovom tekstu ćemo proći kroz imena igrača koji će gotovo izvesno poslednji put igrati na Mundijalu.

Naravno, krenućemo od naše reprezentacije i Dušana Tadića.

Kapiten „orlova“ i Ajaksa ima 34 godine, te je ovo gotovo izvesno poslednja prilika da kao lider ekipe pomogne u pravljenju nekog većeg rezultata.

Pored njega, u poznim igračkim godinama za četiri godine biće i Stefan Mitrović (32 godine), kao i Darko Laović (32), Filip Mladenović (31), Nemanja Gudelj (31), Marko Dmitrović (30), Filip Kostić (30), Filip Đuričič (30)…

Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Iako je Fernando Santoš van tima ostavio neka velika imena, poput Žoaa Mutinja, ipak će pažnja biti usmerena na nekoliko pravih legendi. Pre svih Kristijana Ronalda. Iako još uvek u odličnoj kondiciji, čuveni Portugalac ima 37 godina, te je teško očekivati da će za četiri godine biti podjednako dobar.

Pored njega, reprezentativne poslednje dane izvesno broje Rui Patrisio na golu, a moguće i Vilijam Karvaljo, defanzivac Betisa.

Podjednako pažnje biće usmereno i na reprezentaciju Argentine, koja bi u narednim mesecima mogla da pretrpi brojne promene. Prva zvezda „gaučosa“ je očekivano Lionel Mesi, a uloga „druge violine“ pripada sjajnom „pakeru“ Anhelu di Mariji – jedan ima 35, drugi 34 godine.

Lionel Mesi i Anhel di Marija
Lionel Mesi i Anhel di Marija; Foto: EPA-EFE/Juan Mabromata / POOL

Ovo bi moglo da bude poslednje reprezentativno pojavljivanje i za Nikolasa Otamendija, štopera Benfike.

I aktuelni svetski prvaci, Francuzi, će u reprezentativnu penziju pokušati da na najbolji način isprate neke od najvećih zvezda evropskog fudbala. Od Iga Ljorisa i Stiva Mandande na golu (35, odnosno 37 godina), pa sve do Olivijea Žirua (36), Karima Benzeme (34) i za njih „mlađanog“ Antoana Grizmana, veliko je pitanje čiji odlazak će navijače „trikolora“ više boleti.

Foto: EPA-EFE/Robert Ghement

Velšani su put Katara došli sa dva cilja – prvo da pokušaju da ostave što bolji utisak, a drugo – da svom verovatno najboljem igraču u istoriji, Garetu Bejlu, pruže šansu da se što je moguće bolje oprosti. Njegovim putem bi mogli da krenu i Aron Remzi (31), Džo Alen (32), Vejn Henesi (35)…

Svetsko prvenstvo u Rusiji obeležio je tada maestralni Giljermo Očoa, koji ima punih 37 godina, pa će kovrdžavi Meksikanac, kom će ovo biti ukupno peto svetsko prvenstvo, a treće kao starteru, ući u legendu meksičkog fudbala. Interesantno je da će pored njega karijeru verovatno okončati i dvojica preostalih golmana, Alfredo Talavera (40) i Rodolfo Kota (35), ali i kapiten Andres Gvardado, fudbaler Betisa (36).

Foto: EPA-EFE/Carlos Ramirez

I Poljaci imaju nekoliko igrača kojima se smeši kraj reprezentativne karijere, no nijedno ime nije toliko jako kao Robert Levandovski. Čovek koji nosi ovu selekciju već godinama ima 34 godine, i teško je očekivati da će sa 38 biti na istom nivou.

Nisu u redu vrhunskih timova, ali im ne manjka legendi – Danska će se na ovom turniru oprostiti po svemu sudeći od 36-godišnjeg golmana Kaspera Šmajhela, a na narednoj smotri najboljih selekcija sveta ne bi trebalo očekivati ni Simona Kjaer, inače kapitena, ali ni Kristijana Eriksena. Iako je problem sa srcem prošlost, teško je očekivati da će fudbaler Mančester junajteda sa 34 godine biti u opticaju za jedan ovakav napor.

Kada je Nemačka u pitanju, glavni „kandidati“ da nastup u Kataru upiši kao poslednji na Mundijalima su Manuel Nojer i Tomas Miler, zvezde Bajerna iz Minhena.

U Španiji će navijači poslednji put na smotri najjačih selekcija sveta gledati Serhija Busketsa kao kapitena (34), zatim Đordija Albu, kao i Cezara Aspilikuetu (po 33 godine).

Belgijanci nisu svrstavani u sam red favorita, ali imaju ogroman motiv, jer je ovo zaista „poslednji ples“ jedne velike generacije, o čemu najbolje svedoče godine igrača.

Dris Mettens ima 35, Jan Vertogen 35, Simin Minjole 34, Aksel Vitsel 33, Eden Azar 31, Kevin de Brujne 31… Defintivino poslednja prilika da kao ekipa donesu slavu „crvenim đavolima“.

Hrvatska će imati šansu da pozdravi heroje iz Rusije koji su se okitili srebrom, a po poslednji put će dres „vatrenih“ na Mundijalu nositi Luka Modrić (37), Ivan Perišić (33), Domagoj Vida (33), Dejan Lovren (33)…

Brazilci imaju veliki broj mladih igrača, ali i neka čuvena imena kojima će ovo biti kraj – Dani Alveš (39), zatim Tijago Silva kao kapiten (38)… Mada nisu daleko ni Aleks Sandro i Danilo, defanzivci Juventusa, sa po 31 godinom.

BONUS VIDEO Skinuo albanski dron i „ukrao“ gol Ronaldu, a supruga ga pitala kako će da žive