Dušan Vlahović vs Neymar Foto:Ruslan Olinchuk / Panthermedia / Profimedia/Steven Paston / PA Images / Profimedia/Srdjan StevanovicStarsportphoto

Brazil možda mnogima uliva strah, ali ne i Piksijevim momcima.

Fudbaleri Srbije i Brazila odmeriće snage u četvrtak od 20 sati na stadionu Lusail u Kataru, što će biti njihov drugi međusobni duel u poslednja dva Svetska prvenstva.

Brazil spada u najuži krug favorita za titulu, a tome u prilog svedoči i neverovatna forma u kojoj se nalaze Nejmar i njegovi saigrači iz reprezentacije.

PROČITAJTE JOŠ

„Karioke“ su za više od dve godine izgubile samo jedan meč i to u finalu Kopa Amerike od Argentine sa 1:0.

Od 19. novembra 2019. Brazil je upisao čak 28 utakmica na kojima nije poražen i jedini „kiks“ desio se protiv Argentine. U tom periodu imao je 24 pobeda i četiri remija. U pripremnom periodu pred Mundijal, Brazil je imao četiri trijumfa i to redom nad Južnom Korejom, Japanom, Ganom i Tunisom.

Tokom kvalifikacionog procesa za Mundijal, Brazil je imao 45 bodova iz 17 mečeva, završio je kao prvi u grupi ispred Argentine i Urugvaja. Jednom rečju – moćno.

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Neverovatan niz uspeha započet je protiv Južne Koreje 19. novembra, a najubedljivije pobede zabeležene su protiv Bolivije (5:0 i 4:0), Tunisa (5:1), Čilea (4:0) i Južne Koreje (5:1).

Poslednji dva poraza Brazil je upisao protiv Argentine, jednom u pomenutom finalu Kopa Amerike, a pre toga u novembru 2019. istim rezultatom u prijateljskom meču.

Poslednji put kada je Brazil izgubio od neke reprezentacije koja nije Argentina, bilo je 11. septembra 2019. godine kada ga je iznenadio Peru rezultatom 1:0.

Možda se može reći da se protivnici Brazila bili nejaki, te da nisu iz samog vrha svetskog fudbala (izuzev Argentinu i eventualno Urugvaj). Ipak, u nizu Brazila našli su se i ozbiljni rivali poput Ekvadora, Kolumbije, Čilea, pa zašto ne reći i Gane.

Definitivno da je Srbija trenutno nivo iznad tih reprezentacija, ali će to morati da pokaže i na terenu, a bolju priliku od Svetskog prvenstva možda neće dobiti.

Foto:EPA-EFE/Yuri Edmundo

Ono što može biti prednost „orlova“ je što ni u Brazilu pored svih tih rezultata ne cvetaju ruže. Nejmar je u jednom momentu razmišljao i o napuštanju reprezentacije, a više puta je bio i osporavan zbog raznoraznih postupaka na i van terena.

Hemija u ekipi se čini da nije kao kod srpskih igrača i Piksija, pa smo tako nedavno mogli da vidimo kako iskusni Dani Alveš bez ustezanja uklizava „otvorenom kopačkom“ svojim saigračima na treningu.

Uz to, Brazil ima i pritisak osvajanja titula, jer „boginju“ nije video više od 20 godina, a izmakao mu je i pehar Kopa Amerika, koji je konačno osvojio Lionel Mesi sa „gaučosima“.

Nejmar; Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni)

Brazil u svom sastavu ima spoj mladosti i iskustva, ali pitanje je kako će to funkcionisati na ovom Mundijalu. Pitanje se postavlja i oko moćne napadačke linije, jer pored završavanja akcija treba da se nađe neko ko neće biti sebičan i ko će umeti da doda i proigra u pravom trenutku.

Iako stvarno na papiru jeste jedan od favorita za titulu, Brazil će na terenu morati dobro da se oznoji kako bi nastavio san o tituli na Mundijalu. Ispred njega je mnogo znakova pitanja, a prvi među njima je Srbija.

„Orlovi“ su svojim pristupom, ali i igrama od dolaska Piksija na klupu, pokazali da mogu biti konkurentni i na najvećoj sceni, a potencijalna pobeda protiv Brazila ispisala bi nove stranice fudbalske istorije.

Ono što je sigurno je da se Srbija neće ustezati, neće se uplašiti, već će pokušati da se nadigrava. Brazilci nisu mnogi pričali o Srbiji poslednjih dana, pa će se na terenu najbolje videti jesu li je potcenili ili ipak imaju pravo rešenje i „formulu“ za pobedu.

BONUS VIDEO Ko je jači: Evropski Brazilci ili Južnoamerički Srbi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar