Kilijan Mbape
Kilijan Mbape; Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Prvi dan četvrtfinala bio je izuzetno buran i napet, a drugi bi mogao da nam donese nove spektakle.

Maroko ima mnogo veza sa Španijom i Portugalom, a upravo će Kristijano Ronaldo i drugovi biti njihov sledeći rival na putu ka „boginji“, u subotu od 16.00.

PROČITAJTE JOŠ

Maroko je postao tek četvrta afrička selekcija u istoriji koja je stigla do četvrtfinala Mundijala nakon što je golman Jasin Bonu odbranio dva penala Špancima i poslao ih među osam najboljih. U Maroku je usledilo slavlje koje je trajalo čitavu noć, a sada se nadaju da bi i drugim komšijama mogli da pomrse račune.

Portugalci su do sada tri puta u istoriji igrali u četvrtfinalu, dva puta u polufinalu i jednom su bili treći na planeti (1966). Reprezentaciju je godinama nosio Ronaldo, a sada pravi lom u selekciji, jer se svađa sa selektorom Fernandom Santošom jer nije starter, odbija da trenira i čak preti odlaskom sa Mundijala. Sve ovo učinilo je da niko zapravo ne zna koji su dometi Portugalaca.

Prava fudbalska poslastica zakazana je za subotu od 20.00 kada će se susresti jedina dva bivša prvaka planete. Engleska i dalje veruje u krilaticu „Fudbal se vraća kući“ sa aluzijom na povratak „boginje“ na Ostrvo kao 1966. godine, dok Francuska želi da postane prva reprezentacija koja je odbranila titulu još od Brazila 1962. godine i ujedno jedina u ovom formatu takmičenja.

Foto: EPA-EFE/Mohamed Messara

Sve nade Francuzi polažu u Kilijana Mbapea koji je već postigao pet golova uz dve asistencije, pa bi sa još dva bio najbolji strelac na jednom Mundijalu u 21. veku.

Najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstva je Miroslav Klose sa 16 golova, a francuski napadač je sa samo 23 godine već na devet datih golova. U slučaju nezaboravnih partija, taj rekord bi mogao da padne već u Kataru.

Engleska je od petka jača za Rahima Sterlinga koji se vratio prinudno kući nakon provale u kuću, a Garet Sautgejt, selektor „Gordog albiona“, želi da nastavi niz vrhunskih rezultata od kada je seo na klupu. U početku je Engleska više brinula o politici i ljudskim pravima, a deluje da sada ponovo misle o fudbalu.

BONUS VIDEO Širom Hrvatske slavi se ulazak u polufinale SP u Kataru