Foto: Nova.rs/ Roman Bosiacki / AFP / Profimedia

"Monaške misli", "skidanja glava" i navijačke strasti ispratile su fudbalsku reprezentaciju na Svetsko prvenstvo

Moram priznati da mi je bilo izuzetno simpatično obraćanje selektora Dragana Stojkovića uoči polaska Srbije u Bahrein na kratke pripreme za Svetsko prvenstvo, koje se od 20. novembra do 18. decembra igra u Kataru.

Citiranje narodnih pevačica u kompliaciji s „monaškim mislima“, te „kidanje noge“ i „skidanje glave“ napadaču Aleksandru Mitroviću, ostavilo je utisak da Stojković želi da klin čorbom, u koju je nagurao i patriotizam i duhovnost i navijačku strast, okrepi posrnulog srpskog navijača, kojem upravo on polako počinje da se vraća vera u fudbal i našu reprezentaciju.

PROČITAJTE JOŠ

Piksi je pred Mundijal posetio manastir Ostrog, gde se poklonio moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, i dobio blagoslov. Zato i ne čude umirujuće poruke koje je selektor poslao javnosti: „Ne volim gordost, volim skromnost“, „ne moramo ništa, a možemo mnogo“, „mi smo grupa koja trezveneo i spokojno dočekuje iskušenja“, „nije kome je rečeno, već kome je suđeno“, „verujete u nas“, „budite strpljivi“…

„Kakve su nam misli, takav nam je život“, bila je duhovna poruka oca Tadeja srpskom narodu, pa ako je umesno parafrazirati tu poruku onda neka bude i „kakav nam je selektor, takva može da nam bude i reprezentacija“ – skromna, spokojna, strpljiva i koja može sve.

A, da li su strpljivi i verujući i naši navijači? Čini se da jesu, bar ako je suditi po anketi na našem sajtu. Čak 81 posto vas, u trenutku pisanja teksta, bilo ubeđeno da Srbija neće kući posle prvog kruga.

Na pitanje „Šta očekujete od srpskih fudbalera na Svetskom prvenstvu?“, samo 19 posto je smatralo da „orlovi“ napuštaju Katar posle takmičenja po grupama, kao što je to bio slučaj i na prethodna tri šampionata u Nemačkoj 2006, Južnoj Africi 2010. i Rusiji 2018. godine.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi Foto: Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Uprkos tome što je grupa Srbije po oceni „ELO Ranking„, koji vrednuje težinu grupa od Mundijala 1970. godine, šesta najteža u istoriji svetskih prvenstava, vas 26 odsto vidi „orlove“ u osmini finala, a 28 procenata navijača uvereno je da će tim Dragana Stojkovića biti zaustavljen tek u četvrtfinalu. Polufinale je dostižno za 12 posto navijača, a finale za četiri odsto. Vas 11 posto smatra da je moguće da Srbija bude prvak sveta.

Našto oprezniji bili su ljudi iz fudbala s kojima smo razgovarali prethodnih dana. Mnogi od njih su mislili da su šanse Srbije da prođe izuzetno tešku grupu sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom 50:50. Ukoliko „orlovi“ izađu iz grupe sledi novo sito, jer se ukrštaju sa grupom u kojoj su Urugvaj, Portugal, Gana i Koreja. Ako i tu prepreku preskoči, Srbija bi mogla na megdan Španiji, Belgiji, Hrvatskoj ili Nemačkoj…

Ali, što bi rekao selektor da ne prejudiciramo. Budimo strpljivi.

Šampionat samo što nije počeo, ostalo je još samo pet dana.

BONUS VIDEO Postao golman jer je lenj i mrzelo ga da trči – srpski div mogao u Mančester, Zlatan mu je idol

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar