Iranska navijačica
Iranska navijačica; Foto: Fabio Ferrari / LaPresse / Profimedia

U žestoko podeljenom Iranu su dve priče dana. Prva pobeda Irana nad evropskom selekcijom na Mundijalu i izbacivanje jedne devojke sa tribina.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Iran je slavio sa 2:0 protiv Velsa golovima u 99. i 101. minutu drugog kola Svetskog prvenstva i tako izazvao delirijum u zemlji. Ipak, slavlje nije potpuno zbog velikih protesta koji su u toku u Iranu.

Devojka je iscrtala crne suze na licu i stala uz proteste protiv režima. Protesti su počeli zbog ubistva Mahse Amini, 22-godišnje devojke, koja je žrtva policijske brutalnosti. Nosila je njeno ime na majici, ali i broj 22, koji označava njen broj godina u trenutku ubistva.

Nacrtala je i crne suze na licu, a obezbeđenje ju je „zamolilo“ da napusti tribine kada su je fotoreporteri već primetili. Odjednom je krenula lavina negativnih komentara jer je Katar već dugo na udaru zbog nepoštovanja ljudskih prava, a sada se to radi i na međunarodnom nivou.

„Preglupi su da shvate da svaki put kada ovako reaguju jačaju stvar koju očajnički žele da ućutkaju“, objavio je novinar Oliver Kej.

Žene u Iranu u znak protesta protiv režima šišaju kosu i spaljuju hidžabe kako bi se izborile za svoja prava.

U protestima je do sada ubijeno 410 osoba (58 maloletnih lica), a više od 17.000 je privedeno.

Iranci u prvom kolu nisu hteli da pevaju himnu u prvom kolu i tako pokazali bunt protiv vlasti.

Uhapšen i bivši fudbaler Vori Gafuri „zbog vređanja nacionalne fudbalske reprezentacije i propagande protiv vlade“.

Selektor Irana Karlos Keiroš je zaplakao zbog poteza svojih fudbalera koji nisu hteli da pevaju himnu, a pokušao je da ih zaštiti od svih udaraca. Nakon svega su ga podigli i bacali u vazduh. Ovo je istorijska treća pobeda Keiroša na Mundijalima, a svaki put je Keiroš bio selektor.

BONUS VIDEO Navijači Brazila skandiraju „Srbija, Srbija“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar