Foto: EPA-EFE/Andrej Cukic

Zanimljiv spisak delilaca pravde.

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje u nedelju utakmicom domaće selekcije i Ekvadora, a jedna od najvažnijih stvari iće suđenje.

Što se manje o sudijama bude pričalo, to znači da su svoj posao dobro obavljali, a na spisku za ovaj Mundijal mnogo je zanimljivih imena.

PROČITAJTE JOŠ

U Kataru će fudbalsku pravdu deliti 36 glavnih sudija, 69 pomoćnih sudija i 24 VAR sudije. Prvi put u 92-godišnjoj istoriji svetskih prvenstava na spisku je i šest žena – tri glavne sudije i tri asistenta.

Jedan od sudija je imao utcaj i na plasman Srbije na Mundijal. U pitanju je Holanđanin Deni Makeli koji je sudio čuveni meč Srbije i Portugala u Beogradu, kada našem rivalu nije priznao čist gol, što je kasnije imalo uticaj i na redosled na tabeli.

Kineski sudija Ma Ning možda nije toliko poznat kao neki od drugih sudija u Kataru, ali 43-godišnjak je video dosta akcije kako u azijskom kontinentalnom klupskom fudbalu tako i na Azijskom kupu.

Doživeo je veliku neprijatnost nakon što je izbacio crvenim kartonima trojicu igrača Šangaja Šenhue u derbiju u Šangaju sa Šagajem SIPG 2015. godine, a njega je Henrike Durado bacio na zemlju prošlog leta na utakmici kineske Super lige, što je rezultiralo 12-mesečnom zabranom igranja za Brazilca.

Foto: MEPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Predstavnik Južne Afrike na Svetskom prvenstvu u Kataru biće Viktor Gomeš, sudija koji je veliko ime u afričkom fudbalu poslednjih godina sa sedam nastupa na „Afričkom kupu nacija“i još sedam u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Africi.

Gomeš je bio slavljen u svojoj zemlji nakon što je navodno odbio mito od ok 15.000 funti uoči okršaja Lige šampion au africi između nigerijskog Plateau Uniteda i USM Algera iz Alžira i dva puta je osvojio titulu za sudije godine.

Foto: EPA-EFE/FOOTOGRAFIIA

Iz Evrope ćemo videti neka dobro poznata imena,a čast da usi otvaranje dobio je Danijele Orsato iz Italije koji je nakon finala Lige šampiona 2020. godine dobio priliku da debituje na Mundijalu.

Kevin Ortega je najmlađi od svih 36 sudija koji je otišao u Katar sa samo 30 godina, ali je već sudio na Olimpijskim igrama u Tokiju i redovno se sudi u Kopa Libertadores.

On je bio centar kontroverze ranije ove godine nakon što je pronađeno da poseduje nekoliko majica Boke Juniors u svojoj torbi nakon što je sudio u pobedi argentinske ekipe od 1:0 protiv bolivijskog FK Alvais Readi, pri čemu je policija zaplenila njegovu imovinu iako je Boka insistirala da to je bio redovan gest uoči utakmica.

Kada su u pitanju sudije sa prostora bivše Jugoslavije, amo je jedan izborio mesto u Kataru.

U pitanju je SlovenacSlavko Vinčić, koji je sakupio 41 utakmicu u Ligi šampiona i Ligi Evrope, uključujući i vođenje prošlosezonskog finala Lige Evrope između Rendžersa i Ajntrahta iz Frankfurta.

Vinčić je bio sudija na prošlom Evropskom prvenstvu, kao i sudija u prva tri ranga UEFA Lige nacija, ali tek prvi put nastupa na Svetskom prvenstvu iako je 12 godina registrovan kao zvaničnik FIFA.

Ovaj turnir će biti poseban i zbog tog ašto će na njemu po prvi put pravdu deliti žene.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Čast da budu glavne sutkinje na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri imat će Francuskinju Stefani Frapart, Ruanđanka Salima Mukansanga i Japanka Jošimi Jamašita, a kao pomoćnice Brazilka Neuza Bek, Meksikanka Karen Dijaz Medina i Amerikanka Ketrin Nezbit.

„Ovime se dovršava proces koji smo započeli pre nekoliko godina uvođenjem sutkinja na utakmice muškaraca, prvo juniore, a zatim i seniore. Sve one su zaslužile svoje mesto na Svetskom prvenstvu jer su stalno sude na visokom nivou. Kao i uvek, naš izbor sudaca se temelji prvenstveno na kvalitetu“, izjavio je nedavno predsednik FIFA-ine sudske komisije Pjerluiđi Kolina.


Glavne sudije na SP u Kataru

Al Jasim (Katar)

Ivan Barton (EL Salvador)

Kris Bit (Austrija)

Rafael Klaus (Brazil)

Metju Konger (N. Zeland)

Ismail Elfat (SAD)

Mario Eskobar (Gvatemala)

Alireza Fagani (Iran)

Stefani Frapar (Francuska)

Bakari Gasama (Gambija)

Mustafa Gorbal (Alžir)

Viktor Gomes (Južna Afrika)

Ištvan Kovač (Rumunija)

Ma Ning (Kina)

Dani Makeli (Holandija)

Šimon Marčinijak (Poljska)

Said Martinez (Honduras)

Antonio Mateu (Španija)

Matias Matonte (Urugvaj)

Abdula Mohamed (UAE)

Salima Mukasanga (Ruanda)

Maget Ndiaje (Senegal)

Majkl Oliver (Engleska)

Danijele Orsato (Italija)

Kevin Ortega (Peru)

Cezar Ramos (Meksiko)

Fernando Rapalini (Argentina)

Vilton Sampajo (Brazil)

Danijel Sibert (Nemačka)

Jan Sikazve (Zambija)

Entoni Tejlor (Engleska)

Fakundo Teljo (Argentina)

Klemen Turpan (Francuska)

Hesus Valencuela (Venecuela)

Slavko Vinčić (Slovenija)

Jošimi Jamašiti (Japan)


BONUS VIDEO Sve što niste znali o najskupljem srpskom igraču – šta bi bio Vlahović da nije fudbaler

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar