Luda priča, ne bi svako smeo da ode u Brazil i navija za Srbiju

Srpski navijač Filip Bajić odlučio je da za vreme Mundijala bude u Brazilu, pa je imao priliku da na najpoznatijoj plaži na svetu „Kopakabani“ prati duel „karioka“ i „orlova“ u prvom kolu grupne faze.

Srbija se nije dobro provela protiv Brazila, poražena je sa 2:0, a tokom 90 minuta nije stvorila gotovo nijednu pravu šansu. Brazilci su poznati kao veoma strastveni ljubitelji fudbala i na terenu i van njega, pa nikome nije svejedno kada se nađe okružen njima dok igra nacionalni tim.

Ipak, Filip je bio hrabar, pa je odlučio da na Kopakabani prati meč, a svoje impresije podelio je za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

„Utakmicu sam gledao na Kopakabani, atmosfera je bila na vrhuncu zbog velikog broja ljudi koji su prisustvovali. Imao sam utisak da je ceo Rio izašao na Kopakabanu“, rekao je Filip.

Ako se setite filma „Montevideo, vidimo se“, u glavi će vam sigurno biti i scena u kojoj se Brazilci poigravaju sa loptom na plaži, a srpski fudbaleri oduševljeno gledaju. Upravo su te scene za Filipa postale stvarnost, samo u malo drugačijem obliku i na egzotičnijoj destinaciji.

„Osećaj pred utakmicu je bio rezervisan, jer sam na plažama Rija imao priliku da vidim veliki broj amatera koji poseduju odlične veštine sa loptom. Konstantno sam se pitao kako to tek rade profesionalci. Kad je utakmica počela sve sam to brzo zaboravio, a posle poraza ne javlja se razočarenje samo respekt prema našim igračima koji su hrabro stali protiv zemlje koja je kolevka ovog sporta“.

PROČITAJTE JOŠ:

Otkrio nam je da veliki broj Brazilaca uopšte ne razdvaja fudbal od privatnog života. Njihove emocije i strast su teško opisivi rečima.

„Oni to uopšte ne razdvajaju, njima je život fudbal. Tako da se njihov život moze u potpunosti može porediti sa fudbalom. Oni su fanatici, veoma su strastveni“.

Neizbežno pitanje je bilo i za Brazilke, koje važe za jedne od najatraktivnijih žena na svetu.

„Moram nažalost taj mit srušiti i reći da su naše devojke ipak najlepše“.

EPA-EFE/ANDRE COELHO

Mnogi se ne bi usudili da u Brazilu gledaju utakmicu, a kamoli da zapevaju himnu ili skandiraju ime Dušana Tadića. Ipak, Filip je odlučio da rizikuje, pa će ove trenutke pamtiti čitavog života.

„Nije bilo straha, adrenalin je preovladao kao i ljubav prema naciji, iako sam daleko“.

Veoma zanimljivo je da ga navijači Brazila uopšte nisu prepoznali kao Srbina, ali su mu pre toga tražili dokumenta da bi se uverili odakle dolazi.

„Veoma interesantno, ali ne. Tražili su nam dokumenta kao dokaz da smo iz Srbije. I dalje nas smatraju kao malim Rusima, jer ih nas jezik podseća na ruski“.

EPA-EFE/ANDRE COELHO

Kratko je prokomentarisao i dešavanja na terenu.

„Bio sam zadovoljan igrom čak i posle prvog primljenog gola, sve do 70. minuta, kada se primetio nagli pad u našoj igri i spasa nije bilo“.

Srbin i dalje ne gubi veru u prolaz dalje, a Piksijevim momcima pobede nad Kamerunom i Švajcarskom donose prolaz u osminu finala.

„Naravno optimizam je i dalje tu, ovaj poraz našoj ekipi moze da služi kao motivacija nikako kao demotivacija tako da verujem u dalji prolaz“.

EPA-EFE/ANDRE COELHO

Filip je spreman da sa Brazilcima navija protiv Švajcarske u narednom meču u ponedeljak.

„Naravno. Tome je teško odoleti, jer tu strast koju prenose navijanjem na strance deluje zavisno. Čak i kod osoba koje ne vole fudbal, Brazilci to brzo promene i uvere te u suprotno“, završio je Filip za Nova.rs

Kako je sve izgledalo na licu mesta u Brazilu, pogledajte u videu iznad teksta. U videu možete videti i kako je izgledalo slavlje na ulicama Rija nakon prve pobede na ovom Mundijalu.

EPA-EFE/ANDRE COELHO
EPA-EFE/ANDRE COELHO

BONUS VIDEO Obišli smo fan zonu u Dohi, gde i šeici žickaju za pivo