Foto: Džentlmeni

Fudbaleri Srbije u petak igraju za prolaz u nokaut fazu Mundijala u Kataru, a fudbaleri Srbije u utorak počinju svoje Svetsko prvenstvo u Kataru.

Foto: Nova.rs/Promo

Soccerbet vam donosi džentlemnske priče iz Katara.

Foto: Promo

Kada biste ostali bez objašnjenja za prethodnu rečenicu, verovatno biste pomislili da sa njom štošta nije u redu, iako je savršeno na mestu.

PROČITAJTE JOŠ:

Razlog je što se u Dohi paralelno održavaju dva Mundijala u fudbalu. Jedan je namenjen reprezentacijama i profesionalnim fudbalerima, a drugi navijačima, na manjim terenima i golovima.

Spaja ih to što svi učesnici nose nacionalne grbove na grudima, obeležja svojih zemalja i zapinju iz petnih žila da bi pobedili i domogli se velikih nagrada.

Razdvaja ih više stvari. Najpre što profesionalci igraju za besmrtnost i onu pravu „boginju“, a navijači su ipak rekreativci koji baš ne moraju svakog jutra da ustaju u cik zore i „giljaju“ do besvesti da bi do pobeda dolazili.

Motiva im neće faliti u svakom slučaju jer prolaz do nokaut faze znači lepe nagrade, svaki tim ima po deset igrača, dok su grupe raspoređene na identičan način kao i na pravom Mundijalu.

Foto: Miloš Ljubisavljević/Nova.rs

Srbija će tako u sredu od 15.30 imati šansu da se osveti Brazilu za poraz u grupi G (0:2), ali i da uzme sva tri boda Kamerunu (četvrtak 12.30), sa kojim je tim Dragana Stojkovića Piksija u ponedeljak odigrao 3:3. O Švajcarcima je još rano govoriti, ali se zna da protiv njih igramo u četvrtak od 14.30.

Za razliku od pravog Mundijala, na ovom navijačkom se umesto na osam velikih stadion, igra na dva terena, manjih dimenzija i smeštenih u fan zoni u parku Al Bida, u Kornišu.

Ne morate da budete Rio Ferdinand koji se pojavio na otvaranju, niti da budete spremni kao „zver“ da biste izdržali dva puta po osam minuta fudbala, koliko se traži od svih na turniru.

Foto: Miloš Ljubisavljević/Nova.rs

Možda niste čuli za imena Miloša Ivančevića, Luke Vještice, Milana Krsmanovića, Sretena Dimovića, Miloša Mišljena, Borisa i Mladena Laleta, Filipa Ćulibrka, Nemanje Joksimovića i Bogdana Sokolovića, ali i oni će predstavljati našu zemlju. Tim menadžer će biti Vladimir Mijailović iz ekipe „Džentlmena“ koja i „delegira“ igrače za tim na navijačkom Mundijalu.

Suština je, kako nam kažu organizatori na licu mesta, da se malo pogura amaterski fudbal i da se uz igrače pronađu i bar malo afirmišu i sudije.

Koliko su neke ekipe ozbiljno shvatile takmičenje, vidite kad prođete kroz fan zonu i dođete do terena za igru, gde kapiten Poljske drži slovo i priča taktiku svom timu, dok ga svi slušaju, a da se ni muva ne čuje.

Foto: Miloš Ljubisavljević/Nova.rs

Kamerunci nedaleko odatle stoje kostimirani u šarene nošnje i kad su me videli odmah su rekli – Srbija, zbog obeležja na majici i bez pogovora pristali da se fotografišu.

Golman Tunisa se povredio već u prvom meču, pa je iznet medicinskim kolicima, Holanđani imaju čoveka koji pomalo podseća na Karlosa Valderamu, dok su Argentinci na terenu posebno bučni kad pogreše.

Atmosfera je živa, sa strane stoji devojka koja đuska i bodri Tunis, Danci su vrlo „nabrijani“, a možda Velšani na prvi pogled najviše deluju kao grupa komšija koja ispred zgrade pre pije pivo nego što igra fudbal.

Foto: Miloš Ljubisavljević/Nova.rs

Svi zajedno čine deo istorijskog prvog turnira za navijače, koji bi trebalo da postane tradicija i za naredne mundijaske cikluse, počev od onog 2026. u Meksiku, Americi i Kanadi.

Osim toga, svaka od reprezentacija ima šansu da uz malo truda dobije dve šanse za „boginju“, s tim što će fudbaleri uzeti onu pravu, a rekreativci njenu kopiju dok odmaraju i pripremaju se više za utakmice koje su zaista došli da i sami gledaju na Mundijalu.

Foto: Miloš Ljubisavljević/Nova.rs

Dotle mi iz Srbije možemo da se zadovoljimo što je pre nekoliko dana naš tim savladao Nemačku u prijateljskom okršaju sa 10:4 i da se nadamo da će se narednih dana „igrati kolo“ sve do drugog decembra kada se turnir na malim terenima završava, a onaj na velikim se tek zahuktava.

Nadamo se i da ćemo, dok navijački pobednik bude delio 20.000 dolara, još uvek gledati Piksijeve „orlove“ na prvenstvu, a da će se Švajcarci posle petka spakovati i vratiti kućama.

BONUS VIDEO Trening reprezentacije Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar