Foto: Nova.rs, Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Kao astronaut se osećam od trenutka od kada su krenule moje pripreme za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Nažalost za mene nije bilo mesta u timu Dragana Stojkovića Piksija, ipak je selektor izabrao ako ne bolje, a ono sigurno mlađe i spremnije, ali potresno saznanje da nisam na spisku ne umanjuje značaj i težinu potonjih novinarskih priprema za najveću svetsku smotru fudbala.

PROČITAJTE JOŠ...

No, da ipak uozbiljimo stvar… Mundijal kao mundijal, postoje razne procedure, ali ulazak u Katar je prilično ozbiljna zavrzlama.

Da sam želeo da se lansiram na mesec već bih završio sve procedure, skinuo sve aplikacije i dobio sve dozvole za poletanje. Toliko sam puta ostavio na raznim mestima razne podatke da imam utisak da Katrani o meni znaju više i od predsednika jednog uglednog beogradskog košarkaškog kluba, za kojeg kažu da nema čoveka u Srbiji čiji dosije ne drži u svojoj fioci.

Prva informacija o Kataru bila je da ne treba viza za ulazak – jeij, vuuu-huuu, ura, jedna zafrkancija manje. Ali, ne lezi vraže, da biste ušli u Katar potrebno je da skinete jednu aplikaciju, pa se ulogujete na jedan sajt, pa se vratite na aplikaciju, pa onda skinete još jednu aplikaciju, koja će vam možda treba, a možda i neće, zatim vam treba da skinete i turbo VPN da biste u Kataru mogli da koristite sve uobičajene kanale za komunikaciju.

E, onda treba da popunite formular za čekiranje u apartmanu, ali to ćete morati da uradite i kada stignete na odredište, pošaljete sve podatke i skenirana dokumenta koja ste već poslali nekoliko puta i da odštampate formular o KOVID 19 koji ćete predati po sletanju u Dohu.

Uz vaučera i avionsku kartu ide i uputstvo o ponašanju.

U Dohu nemojte da nosite alkohol u prtljagu, zabranjen je i duvan, čak i stvari koje asociraju na njega, poput recimo žvaka u obliku cigareta i slično.

Ženama je pojašnjeno kako da se oblače i ponašaju u Kataru, dobiju ilostrovane primere poželjne odeće, a trudnicama je preporučeno da sa sobom ponesu i venčani list.

Dosta naših navijača biće smešteno van Katara pa će na dan utakmice dolaziti u Dohu, a zanimljivo je da u Kataru mogu da se voze samo automobili s katarskim tablicama. Ukoliko neki navijači, na primer, dolaze kopnenim putevima iz pravca Saudijske Arabije, što se ne preporučuje jer se plaća specijalna dozvola za ulazak od 5.000 rijala i to je novac koji se ne vraća, moraće da se parkiraju na granici i zatim put nastave katarskim autobuskim i kombi prevozom ili taksijem.

U Katar nije pametno poneti svinjetinu, ako to uopšte nekome i padne napamet, ali još manje je pametno poneti seksualne igračke ili pornografske video zapise.

Eto, kao što vidite ništa nije komplikovano. Ostaje samo da se pred put još pomolimo Bogu da ništa nismo zaboravili da popunimo i da zatim uživamo u fudbalu.

Nekih narednih godina ili decenija Mundijal će se možda igrati i na mesecu pa ćemo vam preneti i te utiske i uporediti iskustva. Pripreme za put neće biti ništa komplikovanije.

BONUS VIDEO Skinuo albanski dron i „ukrao“ gol Ronaldu, a supruga ga pitala kako će da žive