Foto:Screenshot/Twitter Juan Corellano/EPA-EFE/Ali Haider/Ionel Sorin Furcoi / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne postoji bolja reč za ono kroz šta je prolazio mladić koji je otkrio mračne tajne Mundijala nego teror.

Mim
.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Insajder koji je odavao informacije (na engleskom „whistleblower“) bio je utamničen nakon što je izneo niz informacija o užasnom postpuanju prema radnicima na stadionima Svetskog prvenstva.

Veče pre početka turnira je bio mučen, objavila je njegova porodica.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava „FairSquare“ objavila je pismo porodice Abdulaha Ibhaisa, nekadašnjeg menadžera medija u Vrhovnom komitetu Katara, koja je optužila FIFA za „prećutnu ravnodušnost“ zbog ignorisanja njegovog slučaja.

„FairSquare“ je pozvao radnu grupu Ujedinjenih Nacija sa namerom da se umeša u oslobađanje Ibhaisa koji je već tri godine utamničen.

Njegova porodica je objavila pismo koje je navodno poslao pre četiri dana na u njemu stoji „da živi u potpunoj tami u samici nakon što je bio fizički napadnut“ kao kazna zbog toga što je doprineo snimanju dokumentarca „Katar: država ili strah?“. Kao jedna od metoda mučenja je klima koja je odvrnuta na najjače, a pisalo je i:

„On je u ćeliji od dva puta jedan metar sa rupom u zemlji koju koristi kao šolju i temperature su gotovo na nivou smrzavanja. Ranije je dobio modrice nakon napada čuvara i sve vreme drhti jer ledeni vazduh nikada ne prestaje“, dok je Ibhais dodao „Da je jedva malo odspavao u poslednjih četiri dana“.

Ibhais je utamničen jer u trenutku kada Vrhovni komitet Katara planira da negira da su radnici na Mundijalu bili uključeni u štrajk koji je brojao od četiri do šest hiljaa ljudi. Ibhais je pronašao 200 radnika na stadionima „Edukejšn siti“ i „Al Bajt“ koji nisu imali vodu za piće i koji nisu isplaćeni četiri meseca. Katarske vlasti insistiraju da je Ibhais prevarant, da je udaljen sa pozicije 2019. godine, a da je prevare vršio na društvenim mrežama Mundijala, ali je „FairSquare“ to demantovao.

Nikolas Mekgihan iz „FariSquare“ je pojasnio da je Ibhais direktno kontaktirao FIFA.

„On je poslao poruku direktno članovima FIFA tima za ljudska prava. U jednom trenutku su oni samo nestali. Oni su ga napustili – ne postoji bolja reč – i nakon toga više nije imao komunikaciju sa njima“, rekao je Mekgihan.

BONUS VIDEO Polazak fudbalera Srbije na aerodrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare